onbekende tweejarige plant
#1
ma, 11/05/2009 - 13:26
onbekende tweejarige plant
De afgebeelde forse tweejarige plant met het uiterlijk van een groentegewas (sla) gaat waarschijnlijk dit seizoen bloeien. Herkent iemand deze plant die beschikt over een korte witte penwortel? Het is waarschijnlijk geen voedselplant, want de slakken blijven ervan af. Ik popel om de resterende exemplaren te verwijderen, maar de nieuwsgierigheid overheerst nog.
Groet,
Draco
En de gevorderde bloeiwijze
Lijkt op een kaardenbol, Dipsacus fullonum.
Dat zou heel goed kunnen, omdat ik een jaar of 2 geleden toen de tuin net was ingericht, daarvan wat zaad heb uitgestrooid. Ik zal dan toch maar enkele exemplaren laten staan, vanwege het aardige vruchtbeginsel.
Bedankt,
Draco
Inderdaad komen er weinig insekten op voor i.v.m. de stengelomvattende bladeren, die een geultje vormen, wat vol regent. Kennelijk een barriere voor het kruipende ongedierte.
Is het niet cichorei? Ik heb ook kaardebollen in de tuin maar die zien er anders uit. Je ziet de stekels aan stengel en blad heel goed en op de foto zie ik die niet
Zodra de plant bloeit, zal ik er nader over berichten.
Ik heb deze dus ook! hij zat in de wilde bloemenmix die ik vorig jaar heb geplant. De wilde bloemen zijn nergens meer te vinden, alleen deze is over en groeit erg hard. Volgens mij geen cichorei of kaardenbol hoor!
he, toevallig heb ik deze plant ook net op de forum gezet, want ik weet ook niet wat het is. Staat bij mijn ook de groeien in de tuin. had u een zo'n strooibusje van die duitse supermarkt gekocht?
er zitten bij mij ook geen stekels op de steel
Gewoon mijn idee: Nicotiana tabacum
Dat klopt Reinao, maar ik ben ook een paar jaar geleden met zaden van de kaardebol in de weer geweest. Dat busje met zaden was overigens een uitstekende aankoop met een rijke bloemenoogst als resultaat. Enkele soorten komen nu al weer op, of hebben zelfs de winter in groene staat overleefd, zoals een muurbloem die nu alweer enig tijd bloeit.
groet,
Draco
Nog een paar weken geduld en we gaan het zien.
Idd, de mix heb ik ook bij de welbekende duitse supermarkt gekocht. Bij mij komt overigens niets meer op, behalve deze plant (of alles wordt gewoon overwoekerd door deze plant, dat kan ook!).
Bloeit de plant al, Draco?
In een ander forum werd geopperd dat dit een mierik(swortel) is. Via google komen er talloze identieke plaatjes op. En in een 'Duitse' mix niet raar, ze zijn er daar dol op...
Mijn planten bloeien nog niet, maar sommige exemplaren zijn inmiddels 2,5 m hoog met een hoofdtop en verschillende vertakkingen. De vermoedelijke bloemknoppen zijn klein en vooralsnog met schutblaadjes omsloten. Mierikswortel heeft getande bladeren en de eerdere geopperde kaardenbol zou volgens mijn Heukels stekels op de onderzijde van bladhoofdnerf bezitten.
Ik laat de kaardebol vallen!
Alhoewel deze plant nog steeds niet bloeit is het waarschijnlijk nu een kwestie van dagen. Inmiddels zijn er alleenstaande knoppen zichtbaar. Deze zijn omgeven door vijf spitse schutblaadjes en de nog gesloten bloemknop van 4-5 mm doorsnede heeft eveneens 5 groene kelkbladen. Meestal geeft zo'n verdeling wel een hint naar de plantenfamilie/geslacht waartoe deze soort behoort (Caryophyllaceae?). Misschien heeft iemand al een vermoeden, anders moeten we nog een paar dagen geduld hebben.
Groet,
Draco
Spannend!
De beginnende bloeiwijze doet me denken aan een wolfsmelksoort.
Ben ook benieuwd...
Een anjer-achtige is uitgesloten; die hebben overstaande bladstand.
wilde andijvie Cichorium endiva.
gr Dirk.
ik gok op cichorei
Al een paar maanden ben ik ook op zoek naar de naam van deze plant,4 exemplaren heb ik in mn tuin van zo'n 2.50 meter.Vorig jaar ook een (van Nederlanse afkomst)strooibusje gebruikt met zaden voor wilde bloemen.Geen van die bloemen zijn dit jaar weer opgekomen.Vorige maand heb ik 2 van de onbekende exemplaren waar we t over hebben verplaatst,wat geen probleem bleek.Wel heb ik last gehad van bladluis.Er zitten bij mij ook knoppen in,ben benieuwd wat t word.
Eindelijk is het dan zo ver en bloeit deze gigant van ruim 2,5 m. Ik denk dat Dirk de eer toekomt met de benaming Cichorium endivia (andijvie). Het blad van deze soort is aan de stengelbasis breder dan bij Cichorium intybus (cichorei). Deze laatste soort blijft ook kleiner. De bloemkleur is bij beide soorten vrijwel hetzelfde, al heb ik de indruk dat ze bij de endivia iets meer mauvekleurig zijn in vergelijking met het lichtblauw van de cichorei. Maar daarvoor zou je ze naast elkaar moeten zien. Heukels vermeld als bijzonderheid dat de blauwe kleurstof van de bloem bij cichorei goed in water oplost, maar dat dit niet het geval is bij Cichorium endivia. Ik heb dat bij de laatste geprobeerd en kreeg de indruk dat dit voor wat C. endivia betreft wel klopt.
Proficiat, Dirk.
En bedankt, Draco, voor 2,5 m. puzzelplezier!
Gefeliciteerd Dirk!
En alles bij elkaar een prachtige plant.
Hallo, niemand feliciteert mij, ik had het direct goed, Ik wil wel een beetje gerechtigheid......ja!
Okee, een beetje lof voor Daucus, die er zo dichtbij zat! Echter geen cichorei, maar andijvie.
Dag allen, naar mijn voorzichtige mening is dit witloofzaad, familie van andijvie. De witloofteelt is 2delig, uit zaad krijgt men een wortel met groen bladeren(zoals op de eerste foto). Deze dient men te rooien. De bladeren worden kort afgesneden en de wortel wordt dan onder de grond ingekuild waarna de witloofkrop gevormd wordt. De mooiste exemplaren worden weerhouden om te laten doorgroeien tot wat ik op de foto zie : een zaadstengel van witloof. Sprak de telg uit een geslacht van witloofboeren, dus denk ik dat dit moet voortkomen uit een witloofzaadje dat men heeft laten doorgroeien ipv te rooien en af te snijden. Al liggen de tijdstippen wel anders, groetjes, ;)
Wauw, wat een schitterende bloemen! Mijn plant is nu ook ruim over de 2m. Ik herken nog niet veel van de wilde andijvie, maar goed...Ik wacht ook op de bloemen. Inmiddels zitten ze vol met mussen die uit de (toekomstige) bloemetjes zitten te eten!
Aardig van Sammeke om ons te attenderen op de mogelijkheid dat dit een witlofplant betreft. Dat witlof een 'ondersoort' is van Cichorium endivia (de var. foliosum) wist ik nog niet. De bijgaande beschrijving op Wikipedia spreekt echter voor zich. De penwortels hoeven dus niet te worden weggegooid en kunnen gebruikt worden voor de moestuin. Zelfs de zaden herken ik van het bloemenmengsel.
https://tinyurl.com/yyz622b9
Ik heb inmiddels ook bloemen! Maar als dit witlof is, kan je het dan ook eten, of moet je het dan op speciale manier telen?
Tbeckeringh: lees Sammeke, 21-06.
oke, dan had ik dus eerder moeten zijn ;), maar goed, ik moet zeggen dat ik dit ook een zeer vermakelijke ontwikkeling vond! en nu maar genieten van de blauwe bloemen..Iemand nog tips voor na de bloei? Snoeien, weghalen, laten staan etc.
Als je hem mooi vindt laat hem staan en de zaden rijpen, dan kun je er meer van kweken. Ik heb zelf bv een schorseneer in de tuin gezet die elk jaar bloeit met gele bloemen. Wat maakt het uit dat het een groente is en geen tuinplant