Hoe vaak GH en KH bijstellen ?

5 berichten / 0 nieuw
Laatste bericht
#1 vr, 12/06/2009 - 22:11
Marion_N

Hoe vaak GH en KH bijstellen ?

Ik merk, nu ik het vijverwater af en toe meet, de GH en KH waarde dalen na een paar weken. (Het heeft hier veel geregend) De vijver is een voorgevormde bak van circa 2500 liter. De pH blijft rond de 7,5 (geijkte pH meter en meting is in de ochtend), de zuurstofplanten groeien (en bloeien) goed, de planten in de hogere gedeelten zouden het wat beter kunnen doen.
De vorige keer dat ik het waarden verhoogt heb was eind april. Omdat ik nu weer een toename van de draadalg zag ben ik opnieuw gaan meten en blijken de waarden momenteel rond de 6 te liggen (druppeltest van Velda). Eind april was dit circa 10.

Is er een richtlijn hoevaak je de waterwaarden van je vijver moet bijstellen, of is dit echt 'alleen' maar afhankelijk van alle factoren waar een vijver mee te maken heeft (groei van planten en dieren, vervuiling, regen, afval etc..) ?

Groet,
Marion_N

za, 13/06/2009 - 00:53
RdB

Variatie van waterwaarden vindt in de natuur ook gewoon plaats. Ook daar komen geen kaboutertjes langs om te controleren of het niet teveel regent of dat er teveel blad inwaaid. Dit is niet zo flauw bedoeld als dat het wellicht klinkt: maar maak je eens gewoon wat minder druk. Mijn vijver is nu 15jaar oud. Wordt uitsluitend bijgevuld met regenwater en er waait, zeker in de herfst, een flinke hoeveelheid eikenblad in. Elke twee jaar of zoals het me uitkomst gooi ik de waterlelie weg tezamen met een flinke kruiwagen aanhangende blubber. Een heel klein stukje lelie gooi ik terug. da's alles wat ik er aan doe op het intoom houden van de oeverflora na.
Planten en dieren doen het uitstekend.

Ruud

za, 13/06/2009 - 01:54
Marion_N

Toch heb ik voor de zekerheid maar een kabouterhuisje bij de vijver gezet toen we deze hebben aangelegd, gezellig onder de vlinderstruik zodat ze ook een beetje schaduw hebben :).
Ben het helemaal met je eens dat je zo weinig als mogelijk aan een vijver moet doen op het moment dat het goed gaat. En daar ben ik dan ook druk mee bezig geweest de afgelopen maand. Vooral elke dag genieten van al het leven dat er in/op/rond rent, zwemt, vliegt en loopt.
Het vervelende is echter dat ik het eerste jaar last had van eenden (dus alles werd enkele keren overhoop gehaald), het tweede jaar van slecht groeiende planten (zowel onder als boven water) en dit jaar een opkomende volvox-plaag. Na het aanpassen van de GH en KH ging het de afgelopen maand heel goed en dacht ik: nu alleen nog maar genieten en in het najaar weer een beetje opkuisen!.
Helaas. . . ik zie nu dat de draadalgen terugkomen en ik denk zelfs ook een klein bolletje volvox. Verder gaat de oeverbeplanting achteruit (of in iedergeval niet vooruit), dus zal ik om erger te voorkomen toch iets moeten doen. Afwachten vind ik persoonlijk nu geen goed plan en overnieuw beginnen ben ik ook geen voorstander van.

Groet,
Marion_N

di, 16/06/2009 - 11:12
schonevijver.nl

Marion,

Ik weet dat Ruud het absoluut niet met me eens is, maar ik ben wél iemand die de waarden van zijn vijvers in de gaten houdt en bijstelt indien nodig.
Dit gewoon omdat ik in mijn vak teveel ellende heb gezien bij vijvers waar nooit iets aan werd gedaan.
Het is normaal en zelfs een goed teken dat de kh en gh langzaam dalen, het tempo waarin varieert van vijver tot vijver en is afhankelijk van veel omstandigheden.
Je kunt ook niet zeggen dat er dat een bepaalde standaard interval is voor het bijstellen.
Maar ik hanteer minimum waarden van 6 voor kh en 10 voor gh.
Als ze daaronder zakken, stel ik ze bij.

Groet, Piet

di, 16/06/2009 - 23:19
Marion_N

Dank

Groet,
Marion_N

Onderwerp gesloten