Ronde bloemenborder
#1
do, 03/09/2009 - 00:28
Ronde bloemenborder
In onze tuin is een tuinkamer beschikbaar voor een nieuw ontwerp.
Aan drie zijden is deze kamer omgeven door een 2.2 m hoge groenblijvende haag (thuja).
De vierde zijde is een tuinpad. Twee hoeken van deze tuinkamer zijn opgevuld met een tulpenboom en een zitbank. Feitelijk ontstaat er een cirkelvormige ruimte met een doorsnede van 6 m.
Ligging op het zuidoosten. Haag geeft natuurlijk schaduw. Grondsoort zanderig.
Het idee is om een ronde cirkelvormige bloemenborder te realiseren die de ruimte geheel opvuld.
Met de volgende structuur:
centrum: witte roos 1.5 m hoog
concentrische cirkels met van binnen naar buiten steeds hogere planten
buitenrand van kasseien overgroeid met kruipplanten
pad met Franse boomschors rondom (breedte 0.8m)
En met drie bloeifasen:
vroege voorjaar
zomer
najaar
Tot zover de mathematische en structuur omschrijving.
Nu gaat het om het beplantingsplan.
Gaarne nodg ik u uit om creatief te zijn!
Groetend,
Pieter
Een witte roos van 1,5 meter, dat is erg hoog, Engelse struikroos (David Austin)?
Is dit een rijk bloeiende roos?
1 witter roos of meerdere, 1 lijkt me echt te weinig.
Mogen de planten wel lager dan de roos zijn?
Aangezien de hagen, de (echte) tulpenboom (Liriodendron tulipifera), dicht bebladerd en groot best schaduw geven, zullen het toch voornamelijk zon/half schaduw planten worden, denk ik.
Heb misschien ook een foto van de situatie (waar staat de boom, op het zuiden?).
Najaar: Anemone hybrida 'Honorine Jobert' (klassieker) of Anemone hybrida 'Whirlwind', witte bloemen, niet dubbel op lange stelen, zorgen dat de boven kant toch wat transparantie vertoont kan bijna tot in de schaduw.
Zomer/najaar: Ceratostigma willmottianum, kleine tot middel grote heerster die laat in het blad komt, vanaf eind juni voorzichtig begint met echt blauwe bloemetjes en dan goed blijft door bloeien t/m eind oktober, met als bonus nog een mooie herfstverkleuring van het blad. Als je het koopt lijkt het een wat onooglijk plantje, maar na het eerste jaar in je tuin is het echt een super plant zon/half schaduw
Laat voorjaar/zomer: Campanula lactiflora 'alba' of Campanula lactiflora 'Loddon Anna' (lichte lila), steel steeds afknippen onder de uitgeboeide bloemen, om de bloei periode te verlengen, om en om de stelen al vroegtijdig terugsnoeien zon/ half schaduw specifiek 'Loddon Anna' kan tot in de schaduw. Maar ze worden wel wat hoog, misschien een halve of 1/3 cirkel.
Misschien voor de binnenste cirkel (niet te hoog en te groot) Geranium 'Sue Crug', bloei redelijk lang van mei tot augustus, heel mooi geaderd bloemetje zon/half schaduw zie:http://www.algera.be/fiches/geranium%20sue%20crug.htm
Nog een bescheiden plantje voor in de binnenste cirkel, ook te combineren met de Geranium, nl. Alchemilla mollis (vrouwenmantel), mooi fris lichtgroen blad (contrast met de geranium), bloei met toeven/schermen hele kleine gelige bloemetjes (haast altijd goed in combinatie met rozen), kan na de eerste bloei geheel bij de grond worden gesnoeid, waarna er nieuwe verse bladeren verschijnen en er een tweede bloei begint (lukt echt altijd).
Er moet natuurlijk wel genoeg wind door de rozen (hopelijk meer dan 1) kunnen waaien, anders krijg je echt problemen met de rozen.
Tussen de rozen kan je ruim botanische (kleiner)crocussen planten en wat toeven kleine witte enkele Narcissen.
Voor de rozen zeker de grond goed verbeteren i.v.m. de zanderige grond, die investering haal je er echt dubbel en dwars uit, betere bloei, meer ziekte resistent, en voor rozen zeer belangrijk sterkere bladeren.
Zo even een aanzetje.
Het is lastig om een ontwerp te maken als je niet weet hoeveel zon er op de betreffende plek komt. Ligging op zichzelf zegt in dit geval niets omdat je niet precies weet hoeveel schaduw de bestaande haag en verdere beplanting geven. Bovendien lijkt mij in de zomer de grond tamelijk droog te worden door de aanwezigheid van de haag. Rozen, schaduw en zandgrond zijn een slechte combinatie waarvoor ik niet zou kiezen.
Gegroet, de tuinprins
En?
Blijft het nog steeds een witte roos, zo ja, welke?