waterpeil zakt door vorst
#1
di, 22/12/2009 - 17:34
waterpeil zakt door vorst
Ik heb een kleine vijver die het al een paar jaar goed doet.
Ook overleven de vissen en de planten de winter steeds.
Ook dit jaar heb ik een bos afgeknipte rietstengels bij elkaar gebonden en in het water recht opgezet, zodat bij vorst nog genoeg zuurstof in het water komt.
Nu wou ik gister wat sneeuw van de vijver halen zodat er licht door het ijs kan komen. Daarbij zag ik dat het ijs heel laag begint, zo'n 30cm onder de rand. De rest was allemaal sneeuw wat er op lag. Nu zit er dus nog maar een klein beetje water onder het ijs, is dit erg?
En als het nu gaat dooien, kan ik dan de vijver weer aanvullen?
Ik denk zelf dat door de sneeuw het ijs omlaag is geduwd en het water eruit. Want voor de sneeuw was het waterpeil normaal.
Mvg.
Sneeuw en ijs hebben een geringer soortelijk gewicht dan water. Dus van wegduwen kan geen sprake zijn, tenzij het ijs klem zat. Water zet namelijk uit bij bevriezing. Het grote niveauverschil werpt echter het vermoeden op dat er sprake kan zijn van een lekkage. Of er nog genoeg water in de vijver is achtergebleven, is afhankelijk van de diepte van de vijver. De ijslaag zal waarschijnlijk niet erg dik zijn door de isolerende sneeuw.
Zodra het ijs enigszins ontdooid is, kan de vijver mijns inziens met leidingwater worden bijgevuld. Daarna is zaak om het waterpeil in de gaten te houden.
Ik heb ongeveer hetzelfde voor. Het ijsoppervlak van mijn vijver van ca. 50 m² oppervlakte is in het midden ingestort, en daardoor is hier en daar aan de zijkant het ijs 30 à 40 cm naar beneden gezakt. Ik vraag me af of er eigelijk nog water in de vijver zit. Alleen is dan de vraag : waar is al dat water dan naartoe ? Een lek in de vijver zelf lijkt me onwaarschijnlijk : hij is pas een vijftal jaar geleden met EPDM-folie aangelegd. De filter lijkt wat gelekt te hebben maar een grote water/ijsplek is er niet te zien ?
Om eerlijk te zijn, als je al vermoed dat er weinig water onder zit, dan zou ik de vijver snel een beetje bijvullen. Gewoon kraanwater is wellicht wat aan de warme kant, maar als je het gewoon boven op het ijs laat stromen, koelt het vanzelf af tot een voor waterdieren ongevaarlijk peil. Je moet ook niet onderschatten hoeveel water zelfs in de winter kan verdampenm. De droge lucht die vaak gepaard gaat met kou is hier verantwoordelijk voor. Ik zou niet te snel aan een lek denken, maar controleer hier in het voorjaar wel op. Nu snel water bijvullen zodat je vissen het hopenlijk overleven. Ik denk dat je beter meerdere dagen enkele cm moet bijvullen en niet iedere dag alles.
40 cm water verdampt vanonder het ijs lijkt me sterk.
bij mij in ieder geval geen peilverlaging.
ik denk toch gat je vijver lek is.
groet Dirk.
Als je de vereiste diepte van de vijver gerespecteerd hebt hoef je de vijver niet bij te vullen.De vijver zal toch wel dieper geweest zijn dan plusminus 40cm hoop ik voor de vissen.
Waarom zou je sneeuw wegdoen zodat er licht op de vijver komt,gewoon de vijver in rust laten.
Als het ijs ontdooit komt dit water ook terecht in je vijver.
Even afwachten,het kan een lek zijn,maar in de winterperiode kan het waterpeil ook enorm varièren.
Sneeuw van je vijver afhalen is toch wel raadzaam. Vooral omdat er dan meer licht bij je onderwaterplanten kan komen. Hoewel dei weinig actief zijn in deze periode is er toch enige productie van zuurstof. En kunnen je planten - hoe wein ig ook - assimileren zodat ze beter de winter doorkomen dan in het donker.
Het water kunt u gewoon weer aanvullen als het gaat dooien, zou misschien nu alvast proberen als er echt te weinig water in zit. Kan het zijn dat de vijver lek is gevroren en daarmee het water weglekt en het ijs zakt?
Ik vraag me af hoe is het met het waterpeil gesteld ?
Ik heb een vijver (met folie) van 8 x 2,5 meter en een diepte van ruim een meter. Ik heb een filter naast de vijver staan. Het water wordt ondergronds opgepompt naar het filter en ook weer teruggevoerd naar de vijver. Toen de vijver bevroren was zakte het waterpeil vrij snel (in ca. 24 uur) op ongeveer 25-30 cm onder de rand. Ondertussen heb ik de folie en de af- en aanvoerbuis van het filter nagekeken, maar kan geen lekkage ontdekken. Vervolgens heb ik de vijver weer gevuld en nu blijft het waterpeil goed.
Kan iemand verklaren?
Ik hoor het graag
Alvast bedankt
Groet
Paul
Als de sneeuw smelt en de natuur zijn gang gaat hoef je zelfs niet bij te vullen.
@@paul:
Wat bedoel je met kan iemand dat verklaren,je hebt toch geen probleem?
je waterpeil is goed...
Ik snap niet dat het waterpeil vrij snel 30 cm kan zakken, terwijl de vijver niet lek blijkt te zijn. Dat kan toch niet de invloed van ijs en sneeuw zijn? of wel? Ik hoor het graag.
Als ik u was zou ik de vijver een beetje water bij geven.
Voor dat u vissen op de bodem liggen of ik weet niet hoe diep is.
Wilt u veder contact met mijn hier over stuur een prive berichtje !
MVG timothy