eternyt balkonbakken

13 berichten / 0 nieuw
Laatste bericht
#1 do, 07/01/2010 - 22:58
look

eternyt balkonbakken

ik heb een aantal eternyt balkonbakken, kan ik daar kruiden en groente in kweken,of is dat niet goed voor mijn gezondheid.

do, 07/01/2010 - 23:15
Mosmanneke

Ik zou er zeker geen groenten en kruiden in kweken. Eternit noemen ze ook asbestcement!

do, 07/01/2010 - 23:22
D_SDennis

Bakken gemaakt door de firma Eternit voor 1993 bevatten asbest. Daarna zijn ze asbestvrij. Maar dan nog hoeft een bak geen gevaar op te leveren voor de gezondheid. ZOlang je de bak niet beschadigd en het stof inademd, is er niets aan de hand. Maar eerlijk gezegd zou ik gewoon geen risico nemen.

vr, 08/01/2010 - 13:47
birdwatcher

asbest wordt absoluut niet door planten opgenomen.
planten kunnen er dus ook niet giftig van worden.
zolang je asbest kan zien is het niet gevaarlijk,pas bij beschadigen,kan er heel fijn stof van vrij komen welke bij inademen gevaarlijk kan zijn .
eigenlijk is asbest ook niet giftig, maar het bestaat uit hele kleine naaldjes die na inademen in de longen blijven zitten .
deze naaalden zijn zo klein dat ze hier cellen gaat irriteren door deze steeds te prikken,hierdoor kan de celkern in de war raken,waardoor deze kan gaan woekeren en dan heb je dus kanker.
groet Dirk.

vr, 08/01/2010 - 14:50
Marruk

Zoals de voorgaande forumleden al zeiden. De (asbesthoudende)Eternit bloembakken zijn niet schadelijk voor de gezondheid, mits ze niet beschadigd worden. De firma eternit is rond 1990/ 1991 omgeschakeld naar asbestvrije vezels is hun produkten. Hiervoor zat er ca. 15 % asbest in hun cementprodukten. Deze kunnen alleen vrijkomen als er verspanende werkzaamheden aan dit produkt plaatsvinden. Wat wij ook nog wel eens meemaken is dat asbestcementprodukten uitregenen . D.w.z. dat de regen het cement uit het produkt spoelt en hierdoor alleen de asbestvezels overblijven. Dit zie je vooral bij zeer oude produkten en dan vooral weer bij golfplaten. Ik ga er vanuit dat je geen zwaar verweerde of beschadigde plantenbakken gaat gebruiken, toch?
Overigens, de stelling dat al het (met het blote oog) zichtbare asbest niet schadelijk is voor de gezondheid is waar. Maar deze stelling is wat kort door de bocht, als er asbest met het blote oog zichtbaar is dan zijn de onzichtbare deeltjes ook aanwezig...

vr, 08/01/2010 - 18:50
hansi

Sorry jongens,zelf ben ik geen voorstander van het gebruik van eternyt balkonbakken,of ander materiaal,waarin asbest is verwerkt.Je weet nooit op wat voor een manier dit spul in ons millieu terecht komt,en wat voor uitwerking dit heeft op alles wat leeft.

m.v.g.
Hans

vr, 08/01/2010 - 21:21
Anoniem (anoniem geplaatst)

Het risico is naar mijn idee vooral dat er vezels kunnen vrij komen als je de bakken een beetje beschadigd. Hou er rekening mee dat er geen veilige ondergrens bestaat voor het inademen van asbestvezels. En dan gaat het vooral over de kleine vezels, niet over degene die je kan zien.

vr, 08/01/2010 - 23:48
Mosmanneke

Dus ik zou er zeker geen groenten en kruiden in kweken!

za, 09/01/2010 - 00:00
look

Mensen bedankt voor de antwoorden, ik twijfel nu nog tussen wegdoen of alleen bloemetjes er in. In ieder geval eet ik er niet meer uit!

za, 09/01/2010 - 00:16
rubo

Bij wet is het verboden met asbesthoudende producten te werken. De daken van golfplaten mogen blijven liggen zoals ze liggen maar je mag er zelf niks aan wijzigen. Dit is alleen toegestaan door gecertificeerde firma's.
Wil men het storten dan dienen de asbesthoudende producten in dubbel folie bij de gemeente ingeleverd te worden. Het maakt niet uit of dit nu golfplaten, kachelpijpen of plantenbakken zijn.
Deze wetgeving is er niet voor niks.

Plantenbakken beplanten, in het najaar legen en schoonmaken lijken mij werkzaamheden die ook onder deze wetgeving vallen.
Met er wel of niet eetbaar spul in kweken heeft het niets te maken. Het gevaar zit in de minuscule vezels in de lucht die via de luchtwegen in het lichaam terecht kunnen komen op het moment dat je aan het asbest zit.

Als ik jou was zou ik er maar afscheid van nemen, te meer omdat er genoeg veilige en goedkope alternatieven zijn.
Doe bij het inpakken wel een mondkapje voor en spuit ze vooraf even nat.

do, 14/01/2010 - 11:21
silfje

https://tinyurl.com/y5v7q9q9
Ik ben eens aan het zoeken geslagen op internet, want dit heeft mijn interesse opgewekt.

hierin staan de details, (veelgestelde vragen) tegenwoordig is er zo te lezen niets mis met producten van deze firma, en er schijnt ook een merkje op te staan als er asbest in zit.

Als het asbest is zou ik geen risico nemen, want die vezeltjes gaan nooit meer je lijf uit, eens ingeademd. Stel je voor dat het asbest is en je de bak laat vallen en deze breekt.. Dan heb ik liever plastic of normaal beton. Maar dat is mijn mening:)

do, 14/01/2010 - 18:43
Marruk

Alle bovenstaande kreten zijn waar. Ik denk dat we het alleen niet moeten overdrijven. Asbest is een risicovol materiaal. En per jaar sterven er ca. 700 mensen aan de inademing van asbestvezels. Alleen deze mensen zijn er 99 van de 100 keren beroepsmatig mee in aanraking gekomen en hebben vaak gedurende lange periode (jaren) een te hoge concentratie ingeademd. De kans dat je van een incidentele blootstelling ziek wordt is dus verwaarloosbaar klein. M.a.w. laten we niet allemaal in paniek raken van onze asbestcement bloembakken, golfplaten dakjes, etc. In alle huizen en gebouwen voor 1993 kan asbest zitten. Sterker de meesten van ons werken, wonen, winkelen, etc in gebouwen waar asbest is toegepast. Ongeveer 75% van onze waterleidingen is gemaakt van asbestvement.....
Voor wat betreft de bloembakken: zijn ze zwaar beschadigd of verweerd en wil je ze afvoeren; de gemeente is verplicht ze in te nemen, mits dubbel verpakt.
Nog even een laatste, ik ben vanaf 1989 bezig (beroepsmatig) met asbestondezoek. Mochten jullie andere vragen hebben omtrend asbest, dan hoor ik ze graag.

vr, 15/01/2010 - 09:14
RdB

Een terechte toevoeging!

Ruud

Onderwerp gesloten