Ik blijf problemen houden met vijver(water)

25 berichten / 0 nieuw
Laatste bericht
#1 wo, 28/04/2010 - 22:11
rowi-metaal

Ik blijf problemen houden met vijver(water)

Hallo,

vorig jaar hebben we een vijver aangelegd van ca 5000ltr. Diepste punt 90cm. Daarbij een pomp van 3000ltr/uur, die via een hozelock filterbak en een rvs waterval terug de vijver in gaat. Er komt van de waterval daadwerkelijk 1200ltr per uur.(gemeten).

Maar nu blijven we problemen hebben met de waardes van het water. Begin april was het :
ph 8-9, gh 8 en kh6. GH+ toegevoegd
Later werd dit:
ph 8-9, gh 11 en kh4. KH+ toegevoegd

Gisteren nogmaals gecontroleerd:
ph 9-10, gh 10 en kh10. PH- toegevoegd.

Daarna werd het water binnen een uur grijs. Het is nu zo grijs, dat je bijna nietmeer op de bodem kunt kijken. Tevens doen onze planten het niet al te best. Zuurstofplanten doen amper iets (hoornblad ligt plat op bodem, met een laagje rommel erop. Nieuw waterpest gaat langzaam achteruit) en de overige planten doen het matig. (de ene goed, de andere doet niets).

We hebben er ca 20 vissen in zitten. 2 steuren (ca 30cm), in totaal 11 windes en de rest goudvissen/sarassa´s/shubunkin´s)

Heeft iemand een idee, wat hier aan de hand kan zijn? In de filterbak heb ik van die grote substraatstenen zitten. (geen idee of dit lava is ofzo?). Ook zit er een UV lamp in de filterbak

Wie kan ons helpen? Ik weet dat ph- wellicht niet zo´n goed spul is, omdat deze waarde door de vijver zelf geregeld moet worden. Maar deze blijft continu hoog, dus ik wilde dit eens proberen.

Roy

wo, 28/04/2010 - 22:25
Polplastron

Ik vind persoonlijk dat 20 vissen in een vijvertje van 5000 liter echt wel overdreven is! Dit zorgt voor een zware overbelasting van het water.

Anderszijds jaag je de volledige inhoud van je vijver om de vier uur door je filter wat dan weer zorgt dat er heel wat voedingsstoffen verdwijnen die door de planten zouden kunnen gebruikt worden.

Mijn antwoord; minder vissen en een iets langzamere filter. Verder kan je best wachten tot de natuur het evenwicht herstelt.

Ik geloof niet in PH-verlagers (of die andere productjes uit de winkel). Je PH is overigens aan de hoge kant en dat lijkt me beter dan dat je een PH hebt die erg laag is want dan groeit alleen blaasjeskruid nog in je vijver hoor!

Ik zou zeggen; lees eerst eens een goed boek over vijvers bijv. van Ada Hofmann en denk dan eens verder over je problemen na.

Groetjes,

Pol

wo, 28/04/2010 - 22:33
rowi-metaal

Pol,

overal wordt geschreven en gezegd, dat minimaal iedere 4-5 uur de volledige vijverinhoud door je filterbak moet gaan. Nou, dat gaat het bij mij dus ook. Dat lijkt me dus niet de oplossing.

En vissen, ik vind het wel meevallen. Het grootste deel zijn kleine vissen.

Roy

wo, 28/04/2010 - 22:46
Polplastron

Ik heb zelf al even geen vijver meer, maar op dit moment wel een aquarium (kleiner, maar zelfde systemen). Ik heb onlangs een studie gelezen die beweerde dat aquariums die te sterk gefilterd werden minder goede plantengroei hadden dan degene die te weinig werden gefilterd.

Reden was dat het filter voedingsstoffen uit het water filtert en dat het bewegende water ook te veel CO2 uit het water jaagt.

In mijn vijver vroeger pompte ik twee keer per dag mijn hele inhoud door een filter van lavagruis. Die vijver was glashelder en de planten en vissen floreerden. Ik had in die vijver ook maar een paar koi zitten en een schooltje windes. Een grotere vijver vind volgens mij ook sneller een evenwicht dan een kleine. Metingen deed ik in het begin ook, maar daar ben ik snel mee gestopt toen ik zag dat alles goed ging.

Succes nog,

Pol

do, 29/04/2010 - 00:00
jacobuskeer

Beste mensen ik wil trachten te helpen bij het ontstane probleem want een vijver moet helder zijn punt uit anders is er geen moer aan !wat ik mis in jullie verhalen is dat er bacteriën toe gevoegd zijn aan het water
Bacterial is een gedroogde vorm strooi die in filter en water .je kan ook water nemen van een bevriend liefhebber waar het water wel helder is .
giet eens een paar potten thee in de vijver .ja ook ik heb veel vissen maar dat is een gegeven en dat kan een pomp wel aan het is geen goed verhaal dat je pomp veel doorvoer moet geven water wat reustig door de filter gaat laat beter vuil achter de hoge druk heeft een spoelwerking .tegen draad algen is een oplossing rol deze eens op een stok op tot een prop knijp het water er uit laat ze even uit het water liggen en doe ze dan terug plaatsen onder een steen ,het afsterven geeft een product dat vrij komt en zo zijn eigen soort doet afsterven ,kikkervisjes zijn verzot op algen!zweef algen kan je te lijf gaan met een natuurfilter die werkt op watervlooien die in een pot zitten wil je daar meer van weten zend me dan een mail toe .sterkte ik ben een groot liefhebber met ervaring maar wil graag wat van iemend anders aannemen .ik verneem het graag van jullie gegroet

do, 29/04/2010 - 13:13
albert11

tegen draad algen is een
oplossing rol deze eens op een stok op tot een prop knijp het water er uit
laat ze even uit het water liggen en doe ze dan terug plaatsen onder een steen
,het afsterven geeft een product dat vrij komt en zo zijn eigen soort doet afsterven.

Interessant maar wat is even uit het water laten liggen(hoelang) en wat is de grote van die prop.

do, 29/04/2010 - 13:27
jacobuskeer

Ja dat is een goeie vraag hoe groot nu die prop moet zijn ! wel dat is afhankelijk van de hoeveelheid die u kan oprollen,goed in een hand te knijpen en dan de tijd van afsterven is ook iets wat u snel ziet als er zon schijnd ,bedenk dat het een zwak plantje is buiten water en in de zon ,ik heb deze wetenschap door dat ik deze gezien heb bij Ada Kok ,ik ben eens bij haar op bezoek geweest in het vijver centrum en was er getuigen van dat zij deze truk uithaalde en heb toen ook aan haar de vraag gesteld waarvoor ze die handelingen deed
Ada Kok is een ervarings deskundige dus daar is altijd wat te leren.

do, 29/04/2010 - 15:12
birdwatcher

2 steuren van 30 cm in een vijvertje van 5 kuub is je reinste dierenbeulerij,
net zoiets als kistkalveren of vis in een vissenkom.
als je waterplanten eenmaal wel gaan groeien zwemmen die steuren zich in no time vast en stikken,ze kunnen nl niet achteruit zwemmen.

do, 29/04/2010 - 15:37
rowi-metaal

Hoezo? Beesten hebben plek genoeg om te zwemmen. Vijver is 3mtrx2.2mtr en op het diepste punt 90cm diep.

Kan er iemand reageren op de daadwerkelijke vraag? Want iedereen geeft reacties, maar ik schiet er niets mee op.

Roy

do, 29/04/2010 - 19:03
Polplastron

Ben je eigenlijk op zoek naar raadgevingen of heb je iets in gedachte wat je graag van ons wil horen? In het eerste geval hebben een aantal mensen hier al wat zinvols neergepoot. In het tweede geval doe je gewoon je eigen zin en zie je wat er gebeurt.

Overigens; bacteriën toevoegen is nonsens want die komen vanzelf in de vijver als je het wat tijd geeft. Maar ja, we hebben tegenwoordig graag instant-oplossingen. Let wel; de natuur laat zich niet dwingen.

De groeten!

do, 29/04/2010 - 23:03
jacobuskeer

Even een fout recht zetten het was niet Ada Kok Maar Ada Hofman waar ik de wetenschap van heb verkregen.wat de grote van een vijver nu moet zijn is aan geen wet verbonden ,naar de wetenschap door ervaring is dat hoe groter de inhoud is hoe beter te beheren bedenk dat een groot gedeelte moet in de schaduw moet verblijven aangezien de zon het water behoorlijk kan opwarmen met alle gevolgen van dien de boden moet diep en een grote oppervlakte bestrijken kijk of je schaatsers op het water ziet lopen ! als je die ziet dan is het meestal goed van samenstelling ,dan is er ook nog de stelling dat een vis groeit naar gelang de druk is in de vijver.de voorganger stelt dat bacteriën toe voegen onzin is lees dan maar eens goed wat er geschreven word zou ik zeggen ,het namelijk nooit natuurlijk een vijver is nooit natuurlijk blijft mensen werk met zijn behoeften en de natuur snel helpen kan nooit kwaad bedenk dat voeren niet te veel moet gebeuren dit is ook een vervuiler van het water nooit meer dan dat wat in twee min op is
want ze willen wel meer maar wat er in gaat komt er ook weer uit alleen in ander vorm

do, 29/04/2010 - 23:11
rowi-metaal

Ik ben vandaag bij de vijverspecialist hier in de buurt geweest. Ik heb hun alles verteld, en het water laten meten. Hij zegt dat je nooit kh+ moet toevoegen. De vijver moet dit zelf beheren dmv bacteriën. Van die laatste zitten er dus amper in ons water, waardoor er geen voedingsstoffen aanwezig zijn, wat de plantengroei afremt.

Vandaag eerst nog wat draadalg-vernietigingsspul erin gegooit, om de al aanwezige (nieuwe) draadalgen te vernielen. En morgen gaat er een hele pot bacteriën in. Daarnaast is mijn hozelock filter niet erg goed, en adviseerde hij me om iets anders te gaan kopen/maken. Aangezien ik in de metaal zit, kan ik mooi van rvs een bak gaan maken.

Roy

do, 29/04/2010 - 23:26
Polplastron

Heeft het nog zin als ik opmerk dat draadalg-vernietigingsspul de problemen niet oplost: de algen sterven af en worden omgezet in nitriet en nitraat. Het ene is giftig en het andere zorgt voor voeding in het water wat opnieuw algen doet groeien.

Algen kan je nog steeds best manueel verwijderen (zoals dat iemand hier eerder al eens opmerkte). En zorg nu eerst voor een goed plantenbestand!

O ja, en als ik toch bezig ben: zet ook die UV-lamp uit want die doodt niet alleen eencellige algen, maar ook nuttige micro-organismen.

Naar mijn mening moet je gewoon eens dringend stoppen met allerlei middeltjes in je vijver te kappen hoor! Bij het evenwicht van een vijver past niet baat het niet dan ... !

Groeten

Pol

do, 29/04/2010 - 23:48
jacobuskeer

ik lees plotseling termen die ik nooit gehoord heb ! en ach ik kan het mogelijk mis hebben maar ik bezit pas 40 jaar een helder vijver ,met al de genoegens van dien ,ben ook door fouten wel met de neus op de feiten gedrukt met raad en daad van de echte liefhebber geniet tot vandaag nog met volle teugen van mijn vissen de uit mijn hand eten ,iets aan de vijver doen moet geen moeten worden dan kan je hem beter volstorten ,vul nooit geheel met nieuw water altijd maar een klein deel verversen ik weet niet waar je woont en welk water uit de kraan komt veel kak ? bewerkt met gloor? of jodium? bedenk dat als je met gemicalien begint het mogelijk erger word en ja die lampen he niet gebruiken en planten is ook onzin wat ze door de dag aan zuurstof geven nemen ze s nachts weer terug ,luchtpompje zo dat het water borrelt is beter en waterlelieblad geeft schaduw
geef het niet op .sterkte denk aan mijn stelling dat de filter rustig gevoed moet worden met een pomp en niet zo dat het met kracht door de filter geperst word de filter bacteriën moeten ook tijd hebben om hun werk te doen.plaats een zak met houtskool in de filterkamer .

do, 29/04/2010 - 23:58
Polplastron

Zuurstofplanten dienen niet in de eerste plaats om zuurstof in het water te krijgen, maar ze brengen wel meer zuurstof in het water dan ze 's nachts terug opnemen hoor, dat mag je in elk biologieboek nakijken! De koolstof van de CO2 wordt opgeslagen in de plant zelf en komt pas vrij als de plant sterft en vergaat.

Een zak houtskool zuivert het water chemisch, maar haalt weer te veel nuttige zaken ook uit het water dus kan je best niet constant gebruiken.

Alvorens je vissen uitzet moet het water eerst tot rust kunnen komen. Als je het enige dagen en zelfs weken laat staan ontsnappen zaken als chloor vanzelf uit de vijver. Bovendien ontstaat er na enige dagen een nitrietpiek die vervolgens door bacteriën wordt geneutraliseerd naar nitraat wat voedzaam is voor de planten.

Te snel zaken proberen veranderen in een vijver is nooit goed!

Groeten,
Po

vr, 30/04/2010 - 00:09
rowi-metaal

er wordt gezegd dat ik moet stoppen met het toevoegen van chemicaliën . Dus ik moet volgens jullie alles zo laten als het is? Als ik dan de uv-lamp uitzet, heb ik binnen 3 dagen een groene vijver. Dat is zeker. De waardes zijn nu waardeloos, waardoor mijn zuurstofplanten aan het sterven zijn. En volgens jullie lost dat zichzelf op?

het draadalg spul moet ik nu even gebruiken, zodat alle (kleine) aanwezige algen stuk gaan, en zo dus niet alle co2 kunnen gaan wegnemen van de zuurstofplanten. Het is dus niet zo, dat mijn vijver nu vol met draadalgen zit! het werd mij geadviseerd, omdat mijn waterwaardes op dit moment zo zijn, dat draadalgen explosief kunnen gaan groeien.

Roy

vr, 30/04/2010 - 09:36
t172069

Smijt alle meet aperatuur in de vuilbak, laat de filter en uv lamp gewoon draaien, blijf met die producten uit uw vijver. En alles komt in orde. Mischien is er een teveel aan kalk in uw leiding water en hebt u een ontkalker ? Pak dan gewoon water dat niet door de ontkalker gegaan is om bij te vullen.
Laat uw vijver rusten en het komt in orde.

vr, 30/04/2010 - 23:48
jacobuskeer

Ik wil nogmaals mijn ervaringen delen aan hen die er naar willen horen,het hebben van een vijver moet een genoegen zijn en geen belasting want dan ben je snel uitgepraat,alle problemen die er kunnen zijn zijn op te lossen
Ik heb al jaren kontact met mensen uit Geleen/Nederland
internetadres https://tinyurl.com/y2dm8snp de hulp die ik daar verkregen heb na dat ik een ramp heb mee gemaakt is ongekend groot,Hoe de ramp kon ontstaan !?
jaren geleden deed ik een beroep op mijn buurman om een oogje in het zijl te houden tijdens onze vakantie ,je kan nooit weten !
ik had hem gezegd je kan af en toe wat voer geven aan de vissen hoef niet ieder dag ! halver wegen onze vakantie werd mijn schoonzoon gebeld door de buurman ,J... pa heeft me niet genoeg voer gegeven ik heb niets meer kan je niet eens komen zien en me helpen aan voer,J... dacht dat kan niet waar zijn want pa koop altijd een grote zak genoeg voor een jaar!wat hij aantrof was gewoon een ramp de vijver was geheel volgroeit met groen drab (zweefalgen)hij met zijn kennis heeft de helft van het water ververst gelukkig ,niet dat het kwaad kan voor de vissen maar het was gewoon niet normaal.de buurman had ieder dag een flinke hoeveelheid gevoerd dus de vissen hebben goed gè eten en geschetenmet alle gevolgen vandien
ik had weet van het bestaan van een vlooien filter en zo heb ik kontact opgenomen met JONH STEEGE en heb zijn hulp en adviezen opgevolgd de producten die hij me gaf werken uitstekend ik ben zeer blij dat ik dat ervaren heb ,ik hoop dat hij die er naar wil kijken ook tevreden over zal zijn ,ik gebruik dus de vlooien filter maar ook de drap magneet ,wonderlijk wat daar in komt ,goed voor bij de rozen! laat me maar weten wat jullie er van denken .gegroet jac

za, 01/05/2010 - 10:10
gotcha

Wat een aaneenschakeling van produkten,kassa,kassa voor de winkel.Ik begrijp niet waarom bij een beetje algenvorming er direct al met een antialgprodukt wordt gewerkt.Dat zullen je goudwinden leuk vinden,deze zijn extra gevoelig.Geduld is er ook niet bij,meestal moet je toch pas na 2 a 3 weken resultaat zien.
Je schrijft dat de vissen nog klein zijn,die worden wel groot en beginnen te kweken.En met de steuren vind ik ook dat deze niet meer zouden mogen verkocht worden.Deze worden ook grooooot en hebben toch speciale vereisten.

Dus een beetje geduld,inplaats van een gifpoel te maken van produkten.

za, 01/05/2010 - 10:43
rowi-metaal

nounounou, ik voel me bijna een misdadiger, als ik jullie moet geloven.

Oke, de kh+ en ph- was wellicht niet zo´n goede zet, maar waarom wordt de zooi dan overal verkocht? Velda heeft een complete drogist in die spullen. Maar dat zal ik nietmeer gebruiken.

Roy

za, 01/05/2010 - 13:38
D_SDennis

Steuren worden echt niet groot.......ik ken eigenlijk geeneen succesverhaal van iemand die een steur heeft gekocht en deze langer dan 1, ok, zeg 2 jaar in leven heeft weten te houden! Iedereen moet natuurlijk zelf weten wat ie doet, maar als je je zou verdiepen in de specifieke eisen die een steur stelt aan zijn milieu, dan zul je leren dat dit een heel ander milieu is dan de steurverkopers je zouden willen laten geloven. Ik ben zelf ook helemaal geen voorstander van al die chemische middelen omdat dit eigenlijk alleen maar om symptoombehandeling gaat. De oorzaak wegnemen is veel beter. Maar ook ik snap dat veel vissen in een relaief kleine bak ook wel vraagt om kunstgrepen. Maar schoon water, een goed biologisch filter van voldoende formaat!, daar kom je echt een heel eind mee. Een hozelock zegt me niet zoveel. Het gaat om de capaciteit. Als je bilogische capaciteit te klein is ( ook al pomt ie tienduizend liter per uur door je filter) dan komt er toch onvoldoende gefilterd water in je vijver. En zoals Pol ook al aangeeft, vijverwater moet met een bepaalde maximum snelheid door je filter gaan, anders spoelt het gewoonweg te snel langs je organismen. En wordne er geen stoffen uit het water opgenomen! En je vissen, vooral de steuren, produceren een hoop afvalstoffen (lees algenvoer!). Dus opnieuw achter de rekentafel, verdiepen in een stukje vijverbiologie en opnieuw proberen. ALs laatste geef je aan dat je niet eens weet of er lavastenen in je bak zitten. Probeer echt alles te snappen en te weten en begin dan pas aan vissen. Want anders worden ook jouw steuren nog geen twee jaar oud.

za, 01/05/2010 - 13:41
rowi-metaal

Kijk, daar heb je wat aan. De man bij het vijvercentrum vroeg wat voor filter ik had, en hoe groot hij was enzo. En hun adviseren altijd een filter die een stuk groter is dan zo´n hozelock ding. (capaciteit volgens hozelock is 4500ltr, met een ruime marge). Maar het water gaat gewoonweg te snel door de filter.

Ik ga straks een rvs bak optekenen die ik ervoor ga maken. Oppervlakte groter, invoer onder, afvoer boven.

Roy

za, 01/05/2010 - 18:13
gotcha

je bijna een misdadiger doen voelen door onze antwoorden,dat zal wel ietske overdreven zijn denk ik.
Dat is ook niet de essentie van dit forum.

Maar goed,produkten toevoegen is niet altijd slecht,maar teveel en niet het resultaat afwachten is niet optimaal.
De vijverwaarden meten is ook nutteloos als je juist het produkt hebt gebruikt.
Laat je vijverwaarden gratis checken door een vijverspecialist,dat heb je misschien wel gedaan,toch lijkt het me meer verkopers te zijn.
i.v.m je bak die jezelf gaat maken,is het niet beter om de invoer boven,en de afvoer onder te maken?

zo, 02/05/2010 - 10:02
t172069

Wie wil er een test doen ?
Schep gewoon eens een flesje water uit een vijver van die vijver centrums laat het binnen eens na kijken en tel dan uit voor hoeveel euro zij u proberen te verkopen.

ma, 03/05/2010 - 17:22
albert11

Ik heb vorige week het trucje van Ada Hofman uitgeprobeerd.Ik heb 3 balletjes ter groote van een pingpong bal onder een steen gelegd en zie duidelijk resultaat de draadalgen verdwijnen geleidelijk.

Onderwerp gesloten