mierikswortel

4 berichten / 0 nieuw
Laatste bericht
#1 ma, 04/10/2010 - 11:49
ber10

mierikswortel

Voor het eerst heb ik mierikswortel in de tuin laten groeien en het zijn reusachtige planten geworden met grote bladeren !
Omdat ik mierikswortel lekker vind en graag ook wat wil uitdelen, probeer ik dikke wortelstukken te kweken. Maar hoe doe je dat? Afgelopen week heb ik lukraak wat uitgegraven en het zijn vooral kleine dunne wortelstukken die ik kon vinden.
Iemand een tip om ze wat steviger en dikker te kunnen oogsten de volgende keer?
De smaak is overigens uitstekend !
Alvast dank.

ma, 04/10/2010 - 14:09
Anoniem (anoniem geplaatst)

Ik denk dat je dan wortels moet oogsten van ongeveer 25 cm lang met de dikte van een potlood en die opnieuw planten, schuin, onder 30 graden in de grond met het stukje waar weer blad aan komt net boven de grond. Die wortel wordt volgend jaar zo dik dat je hem kan raspen.
Ik heb 'm op mijn land gehad en het is een gezond en heerlijk kruid waar de tranen je letterlijk van in de ogen komen.
Het is wel een plant die woekert. Ik begon met 1 plant en heb een paar jaar later een stuk van 16 m2 moeten omspitten om hem helemaal kwijt te zijn.

Frans.

ma, 04/10/2010 - 14:28
ber10

Beste frans,
Doe je dat soms in het voorjaar? Wortelstukken van een potlooddikte heb ik genoeg maar er zit nog geen blad aan..
Is het beter om nu al nieuwe wortelstukken in de grond te zetten voor het volgende jaar ?
Wat doe ik met de oude plant? Er uit halen ? / Ze nemen namelijk veel ruimte in beslag.
Dat de plant woekert is mij al bekend, ook daar zoek ik nog een oplossing voor !

ma, 04/10/2010 - 16:25
Anoniem (anoniem geplaatst)

November is de tijd om Mierikswortel te oogsten en de wortels kunnen lang worden bewaard in vochtig zand. De tot 30 cm lange stekken worden in maart geplant op afstanden van 30 cm in bij voorkeur humeuze grond onder een hoek van 30 graden t.o.v. het oppervlak. Dit vergemakkelijkt in juni het weghalen van de zijwortels. Dus de wortel, behalve het diepste punt, blootgraven tot op de onderste wortels en dan de zijwortels en bovenop met een scherp mesje weghalen. Daarna wordt de wortel met een ruwe doek afgeveegd zodat ook de fijne worteltjes verdwijnen en daarna de stek weer met grond bedekken. Ik had zware taaie kleigrond en je begrijpt dat ik deze handelingen niet kon uitvoeren. Vandaar de wens van betrekkelijk losse humeuze makkelijk bewerkbare grond. De stekken verkrijg je bij de oogst in november en zijn te dun voor gebruik, dus bewaren. maar je kan stekken ook later nemen als je de oude plant wegdoet. Mierikswortel houdt niet van stalmest.

Onderwerp gesloten