vissen zwemmen onder ijs
#1
zo, 28/11/2010 - 20:25
vissen zwemmen onder ijs
Mijn goudwindes zijn al een tijdje ondergedoken in de modder. Tot mijn verbazing zag ik vanmorgen een aantal onder het ijs (met wak) zwemmen. Wat is hier aan de hand, en kan het kwaad? De vijver is een bovengrondse metalen bak die dus ook van onder af koud wordt en bevriest.
Kan geen kwaad, gewoon even de vinnen strekken. Tijdens de voorlaatste winter viel me ook al op, dat ze in het donker zelfs onder een 10 cm dikke ijslaag nog (traag) rondzwommen. Vissen zijn weliswaar koudbloedige dieren, maar ze houden geen 'winterslaap' zoals bijvoorbeeld kikkers.
Afhankelijk van de afmetingen en diepte van de bak, is het misschien niet onverstandig om de zijwanden te isoleren met 5 cm dikke platen piepschuim o.i.d. Bij een ingegraven vijver van voldoende diepte blijft de temperatuurdaling onderin beperkt tot 4°C. Water heeft bij deze temperatuur het hoogste soortelijk gewicht. Vissen kunnen kunnen dankzij deze fysische eigenschap van water vorstvrij overwinteren. Een wak of luchtpompje zorgt dan voor voldoende zuurstoftoevoer.
Hier het zelfde.
Een klein ubbinkvijvertje bovengronds, en alles zat dicht.
Heb een luchtpompje aangesloten, het filter heb ik af moeten sluiten, die was dichtgevroren, dus het draait nu met de fonteinpomp met klein filter en het luchtpompje.
Ben wel bang dat als de temp nog meer gaat dalen, ik hem niet open kan houden.
Isoleren van de vijver rondom met piepschuim zou dus moeten werken?
En voor in het water zelf? Op t pompje na dan?
Anders zien dat we plek in de schuur krijgen, en dat de vijver daar de winter door kan staan.
De vissen overplaatsen naar binnen in huis lijkt me ook niet de oplossing, dan moet ik 6 sarassa's in een klein aquarium douwen, lijkt me niet de oplossing ;)
Hier ook beweging onder het ijs.Niet veel en erg traag.
Ik heb ook een pompje in de vijver nu maar meer om de gassen die vrijkomen ,weg te krijgen door een het wak in het ijs.Zuurstof ? Zou kunnen maar denk niet dat het een grote bijdrage levert aan het zuurstof gehalte in de vijver.
Zuurstof uit lucht lost des te beter op in water, naarmate de temperatuur lager is. Zonder beluchting zal er onder een ijslaag zuurstof worden verbruikt door de vissen en door biologische afbraakprocessen (oxidatie), ook als is dat minder dan bij hogere temperaturen. Beluchting kan er voor zorgen dat het waterzuurstofgehalte op peil blijft. De vorige winter zijn hier in diverse vijvers veel Koi omgekomen, omdat men de pompinstallatie uit had staan vanwege de strenge vorst en er geen beluchting werd toegepast. Een luchtpompje van nog geen tientje was bij mij prima in staat om de vijver open te houden ondanks strenge vorst. Hang het luchtsteentje op circa 20 cm diepte
Vandaag is er nog steeds een wak dankzij de luchtpompje die mn man er in heeft gehangen, en de fonteinpomp doen we steeds aanhouden en het ijs er af halen.
De vissen zitten helemaal onderin, en bewegen weinig tot niet, dus geloof dat we op tijd zijn geweest met handelen.
Ik houd het gewoon in de gaten, doe er nog ff piepschuim of stro omheen met planken er voor langs, en anders haal ik een binnenbak voor in de schuur op.
Ik heb in die hoek van de tuin geen electriciteit, dus ook geen pomp of filter. Gelukkig blijft het wak open door het noppen folie en een luchtbel (een paar bakjes water uit het wak geschept). Verder heb ik de onderkant van de bak ingepakt met een oude slaapzak, ed.
Bedankt voor jullie reacties tot nu toe. Ik houd jullie op de hoogte.
Draco is 20cm niet te diep?Hangt natuurlijk van de diepte van de vijver af maar het water onderin de vijver mag zich niet mengen met de bovenste laag.En mijn luchtpompje werk hier prima!
Mhofman, het luchtsteentje hoeft inderdaad niet diep te hangen. Als het waterpeil door verdamping daalt in het wak, zoals de voorlaatste winter het geval was met 20 cm ijs, geldt dat ook voor het luchtsteentje. Een vijver met vissen mag toch wel wat dieper zijn, tenminste zo'n 80 cm op z'n diepst.
Mijn luchtsteentje zit op dit moment dieper, is het nou zo dat mijn vissen het niet overleven ?
Heb je dan gelijk schade ?
Was zo bar en boos afgelopen dagen waardoor ik het aanpassen steeds heb uitgesteld.
.Heb hem zelf nu ook iets lager gezet.Dit alles hangt af van hoe diep de vijver is.Het water in het wak mag zich niet mengen met de onderste waterlaag.Daar is het warmer en als je dit mengt hebben de vissen een probleem.Dus hou de onderlaag van het water rustig.Ook met het pompje kijk naar de bruissteentjes die zijn in verschillende maten te krijgen.Als je nu nog niet zoiets hebt en de vijver zit dicht niet een wak erin hakken erg slecht voor de vissen.Een ketel water koken en die op de plek zetten waar je het pompje wil hebben.Komt een gat en dan plaatsen.Het is hier nu bar en boos.Erg koud en een harde wind.
Ga nu niets meer aan de vijver doen.
Wacht op de dooi van volgende week maandag.
Dan ga ik aan de slag