Hallo allemaal, ik had het belooft: zodra moederplant en keiki gelijktijdig in bloem staan, toon ik ze aan jullie. En belofte maakt schuld. Dus hier komen ze:
Wat schitterend,moeder en kind super mooi is dat jammer dat je het op de natuurlijke manier zo weinig ziet ook je andere aanwinsten zijn mooi... geniet ervan.
leuk dat je de foto's mooi vindt. Ik vind ze ook prachtig. Sommige andere planten hebben wel bloemknopjes die geel worden voor ze openkomen. Misschien staan ze wat koud?!
Ik heb ook momenteel enkele in bloei of in knoppen.....en andere met afvallende knoppen...komt het elke winter tegen... Je vraagt of ze te koud staan....ik weet niet als dat de echte oorzaak kan zijn....bij mij staan ze in mijn woonkamer....dus niet te koud... volgens mij kan het vanalles zijn en ook het weinig aan daglicht vooral... Heb nu wel opgelet dat het mijn roze en donkere tinten zijn die er geen last van hebben....en mijn bleke tinten(zoals geel of wit)die wel last hebben van afvallende knoppen... wat ik wel weet is wie deze winter zijn bloei miste door afvallende bloemknoppen in de zomer volop bloei en veel zelfs.... Een echte uitleg heb ik zeker niet.... Groetjes, kikkertje
Te hoge temperatuur en te weinig licht in de winter geeft inderdaad dit resultaat in de winter bij phalaenopsis in combinatie met te lage luchtvochtigheid. Planten worden zo gestimuleerd tot groei en bloei door de te hoge temperatuur. Daarbij is er te weinig licht om de knop zich goed te laten vormen. En het branden van de cv zorgt voor te lage LV waardoor de knoppen indrogen en afvallen. Mocht je in deze situatie buiten nu een vroeg mooi voorjaar krijgen met wat hogere temperaturen en meer licht dan gaat de cv minder branden stijgt de LV meer en heb je inderdaad dus meer kans dat je planten gelijk daar op reageren met nieuwe knopvorming. Hopenlijk begrijp je het een beetje kan het een beetje moeilijk uitleggen.
Ja hoor ik begrijp wat je schreef,goed uitgelegt merci ;0) Eigelijk wist ik het wel,maar stond er niet bij stil door het feit dat de temperatuur in mijn woonkamer 20 graden is en de luchtvochtigheid bij men orchideen 70 is,wat toch goed is, En het in mijn geval de oorzaak waarschijnlijk aan het te weinig aan licht is,ondanks dat ze aan een venster(schuifdeur)staan van 3 meters. groetjes, kikkertje
bedankt voor jullie uitleg. Maar mijn situatie is toch anders. Ze staan nog steeds aan dezelfde ramen (zonder glasgordijnen) op het West - Noordwest gericht. De temperatuur vind ik er tamelijk koud (denk zo rond de 18°). Droog kan het wel zijn. Maar ik hou ze in het oog. Wie weet komen ze toch nog met bloempjes af ;-)
Dat ze op 18gr staan als ze uitgebloeid zijn is niet verkeerd. Een Phal kun je het beste na de bloei op 16 a 18gr zetten voor een poosje en wat droger. En zo gouw er weer een of twee bladeren gevormd zijn wat warmer lichter en vochtigger zetten en als het goed is komen er dan weer nieuwe bloemtakken aan.
bedankt voor de info. Ik hou ze in de gaten en zorg dat de vochtigheid wat hoger is. Verschillende planten staan klaar met bloemknoppen, dus duimen en afwachten maar!
en nog eentje
de foto
en via de spiegel
en dan een andere mooie met al 8 open bloemen
nog eens
en dan de laatste aanwinst
Hoi,
Wat schitterend,moeder en kind super mooi is dat
jammer dat je het op de natuurlijke manier zo weinig ziet
ook je andere aanwinsten zijn mooi...
geniet ervan.
Liefs Manuela.
Hey Manuela,
op de eerste foto staat de keiki rechts (met volledige bloementak)
langs links zie je de moeder bloemtak, waarvan er nog maar enkele bloemen open staan.
ze zijn inderdaad helemaal verstrengeld. Ook leuk natuurlijk :-)
Supertof om bloei te zien in de winter....héél mooi ;0)
Geniet er maar van ;0)
groetjes,
kikkertje
Hey Kikkertje,
leuk dat je de foto's mooi vindt. Ik vind ze ook prachtig.
Sommige andere planten hebben wel bloemknopjes die geel worden voor ze openkomen. Misschien staan ze wat koud?!
groetjes
Hoi Eburoon,
Ik heb ook momenteel enkele in bloei of in knoppen.....en andere met afvallende knoppen...komt het elke winter tegen...
Je vraagt of ze te koud staan....ik weet niet als dat de echte oorzaak kan zijn....bij mij staan ze in mijn woonkamer....dus niet te koud...
volgens mij kan het vanalles zijn en ook het weinig aan daglicht vooral...
Heb nu wel opgelet dat het mijn roze en donkere tinten zijn die er geen last van hebben....en mijn bleke tinten(zoals geel of wit)die wel last hebben van afvallende knoppen...
wat ik wel weet is wie deze winter zijn bloei miste door afvallende bloemknoppen in de zomer volop bloei en veel zelfs....
Een echte uitleg heb ik zeker niet....
Groetjes,
kikkertje
Dag kikertje.
Te hoge temperatuur en te weinig licht in de winter geeft inderdaad dit resultaat in de winter bij phalaenopsis in combinatie met te lage luchtvochtigheid.
Planten worden zo gestimuleerd tot groei en bloei door de te hoge temperatuur.
Daarbij is er te weinig licht om de knop zich goed te laten vormen.
En het branden van de cv zorgt voor te lage LV waardoor de knoppen indrogen en afvallen.
Mocht je in deze situatie buiten nu een vroeg mooi voorjaar krijgen met wat hogere temperaturen en meer licht dan gaat de cv minder branden stijgt de LV meer en heb je inderdaad dus meer kans dat je planten gelijk daar op reageren met nieuwe knopvorming.
Hopenlijk begrijp je het een beetje kan het een beetje moeilijk uitleggen.
Hoi Antoon,
Ja hoor ik begrijp wat je schreef,goed uitgelegt merci ;0)
Eigelijk wist ik het wel,maar stond er niet bij stil door het feit dat de temperatuur in mijn woonkamer 20 graden is en de luchtvochtigheid bij men orchideen 70 is,wat toch goed is,
En het in mijn geval de oorzaak waarschijnlijk aan het te weinig aan licht is,ondanks dat ze aan een venster(schuifdeur)staan van 3 meters.
groetjes,
kikkertje
Hey Antoon en Kikertje,
bedankt voor jullie uitleg. Maar mijn situatie is toch anders.
Ze staan nog steeds aan dezelfde ramen (zonder glasgordijnen) op het West - Noordwest gericht. De temperatuur vind ik er tamelijk koud (denk zo rond de 18°). Droog kan het wel zijn. Maar ik hou ze in het oog. Wie weet komen ze toch nog met bloempjes af ;-)
Eburoontje
Eburoon.
Dat ze op 18gr staan als ze uitgebloeid zijn is niet verkeerd.
Een Phal kun je het beste na de bloei op 16 a 18gr zetten voor een poosje en wat droger.
En zo gouw er weer een of twee bladeren gevormd zijn wat warmer lichter en vochtigger zetten en als het goed is komen er dan weer nieuwe bloemtakken aan.
Dag Antoon,
bedankt voor de info. Ik hou ze in de gaten en zorg dat de vochtigheid wat hoger is. Verschillende planten staan klaar met bloemknoppen, dus duimen en afwachten maar!
Eburoontje