vijver helder krjgen

6 berichten / 0 nieuw
Laatste bericht
#1 ma, 25/04/2011 - 17:36
peersmans

vijver helder krjgen

ik heb ongeveer 3 jaar geleden een vijver geplaatst, 2meter en half op 3meter en half ongeveer, diepste punt 85 cm.
mijn voornaamste doel met deze vijver was (en is) verschillende soorten vijverplanten en zo weinig mogelijk filtering of geen producten.
de vijver zelf kreeg uiteindelijk toch 4 vissen (2 goudvissen en 2 goudwindes) dit wegens teveel muggenlarven in de vijver. de vissen zelf worden op aanraden van de winkel niet gevoederd. zij leven voor zover ik kan zien kerngezond en hebben een +- 24 kleine visjes gekregen dit jaar waarvan er wel 18 zijn verdwenen (vermoedt katten).
voor de vijver stond een soort riet dat ik deze winter weg haalde (reden wortelgroei + zicht vijver) en gaf probleem stukken minder schaduw in de vijver. de vijver is wegens hoofddoel beplanting, voor bijna de helft beplant, van die beplanting 1/3 zuurstofplanten 2/3 verschillende soorten oeverplanten +2 waterlelies.
ik plaatste wel een waterval in drie delen waarvan het onderste deel niet te groot gemaakt voor geen hinder aan de vijver(+- 1 uur per dag nu aan) en een zuurstofblokje, maar zou echt voor de rest geen filters willen.
ik heb het probleem, dat mijn water niet echt helder is, wat kan ik nog doen?
randen en oevers zijn lavasteentjes (+- 750 kg) en last van zand dat nogal gemakkelijk wegwaait, zandgrond hier. in de buurt, +- 2.5 meter verder staan fruitboompjes, maar die zijn nog jong dus geven nog geen schaduw

di, 14/06/2011 - 21:19
aartje1995

misschien een late reactie.
maar misschien is dit wel een tip.
ga anders gewoon naar tuincentrum/vijverspecialist toe, die helpen je meestal wel verder.

volgende reactie nog een foto

vijver helder krjgen
wo, 15/06/2011 - 00:34
RdB

Die Velda en andere troep gaat je nooit helpen, hoe minder ingrepen hoe beter. Er is NOOIT een tekort aan CO2 in je water omdat dit stomweg in evenwicht is met het CO2 in de lucht (ik weet het CO2 kom je in het water nooit tegen, hooguit als HCO3-, daarom heet het ook koolzuur, maar ik hou het even eenvoudig). Al ga je op je kop staan en geef je er tonnen aan uit, beinvloeden lukt maar heel even. Ook mineralen kun je in het water missen als kiespijn. Daar profiteren je algen meestal meer van dan je planten. Heb je het geluk een mineraal arme vijver te hebben pas dan de bijbehorende (erg mooie!) waterplanten toe zoals b.v. blaasjeskruid.

Ruud

ps. ik moet nodig eens betere foto's trekken, dit doet deze mooie planten geen recht.

vijver helder krjgen
wo, 15/06/2011 - 21:51
Polplastron

Dat er nooit te weinig CO2 in het water zou kunnen zitten betwist ik toch
hoor. In de aquaristiek wordt er serieus rekening gehouden met CO2 en bemest
men zelfs CO2 bij. Vroeger had ik in mijn aquarium zo'n apparaat niet, maar
ondertussen wel en je ziet het verschil hoor (Vooral na een verlof van drie
weken want dan zijn de planten een stuk schraler!).

Nu is bijmesten met CO2 in een vijver volgens mij ook niet meteen nodig, maar
je kan wel de CO2 uit het water jagen door teveel beweging in het water te
brengen: overdrijf dus niet met fonteinen, watervallen en luchtpompen.

Groeten,

Pol

wo, 15/06/2011 - 22:54
RdB

Het optimale CO2 gehalte in de atmosfeer ligt (vanuit planten gezien) hoger dan de werkelijke concentratie. In een afgesloten ruimte zoals kas of aquarium kun je dus het gehalte wat kunstmatig opfokken met een hogere groeisnelheid als effect.

Je jaagt de CO2 niet uit het water met fonteinen en zo, je kunt dan net zo goed zeggen dat je het er in oplost. De evenwichtsvergelijking laat zich daardoor niet beinvloeden. Voor meer hierover zie Wikipedia: https://tinyurl.com/y6rf23sw

Als je hier echt wat meer over wilt weten, ook over de invloed van opgelost calcium en de invloed van de zuurgraad staat er een duidelijke (maar verre van eenvoudige) uitleg op https://tinyurl.com/2rvxfv onder het kopje solubility.

Alleen als het water in het geheel niet beweegt kun je afwijkende waarden vinden. Dan moet er wel CO2 ontstaan of weggenomen worden met een snelheid groter dan de diffusiesnelheid.

do, 16/06/2011 - 00:35
Polplastron

Oké, weer wat bijgeleerd! Bedankt!

Onderwerp gesloten