beginneling met vijver

20 berichten / 0 nieuw
Laatste bericht
#1 ma, 23/05/2011 - 18:57
sunjata

beginneling met vijver

Ik ben gestart met een vijver. Deze vijver heeft een afmeting van 4,5 bij 1,7 bij 0,73m. Ik heb nu 5 zoetwatermosselen, 5 blauwe windes, 5 komeetstaarten, 1 lelie en 1 zuurstofplant en een pomp erin. Ik heb geen bodembedekking, (is dit nodig?) en het water heeft nu een wat groenige waas, ik vermoed zweefalg. Wat heb ik nodig om het water weer helder te krijgen en 2 steuren van 25/30 cm te kunnen plaatsen? Ik wil er niet teveel geld aan kwijt zijn en het liefst ook niet een enorm filter in het zicht hebben.

ma, 23/05/2011 - 19:00
birdwatcher

je vijver moet nog zijn evenwicht vinden,maar is echt te klein en ondiep voor steuren die zullen zich voelen als goudvissen in een vissekom

ma, 23/05/2011 - 19:30
mun

1 zuurstofplant is veel te weinig!

ma, 23/05/2011 - 19:33
Anoniem (anoniem geplaatst)

1 zuurstof plant kan wel wat weinig zijn. (EDIT: Zie boven, gelijktijdig getypt)

En laat de vijver eerst even zijn balans vinden, zeker voordat je er meer vissen ingooit (voor zover je met vissen gooit).

Alexander

ma, 23/05/2011 - 21:37
KRISTOFD

meer zuurstofplanten 5 bundels van 5 takken per 1000 liter en haal die mossels daar maar vlug uit. Als die dood zijn blijven die liggen op de bodem en rotten daar met alle gevolgen. Zeker geen steur er zijn andere vissen genoeg die beter passen in een kleine tuinvijver.

ma, 23/05/2011 - 22:05
birdwatcher

jonge mossels parasiteren trouwens op vissen

ma, 23/05/2011 - 23:04
mwubs

Ik zou in deze vijver zeker geen steuren plaatsen. Behalve dat de vijver te
ondiep is voor deze vissen kunnen steuren niet achteruit zwemmen. Ze zullen
verstrikt raken in de planten en dood gaan. Niet doen dus is het advies.

Om het water weer helder te krijgen zijn meer planten nodig die de
voedingstoffen uit het water halen ten koste van de algen. Verder is geduld
nodig om de vijver biologisch in evenwicht te krijgen. Dit zal zeker een jaar
duren.

di, 24/05/2011 - 01:37
sunjata

Dank jullie wel voor jullie antwoorden!

Over de mossels: Ik heb echter de mossels niet op de bodem, maar in een bakje op het eerste niveau. Ik weet dat ze dood kunnen gaan, maar kunnen ze ook niet 80 jaar worden? Ik vind ze wel leuk eigenlijk en ik heb ook gelezen dat ze zich in een vijver niet voortplanten :S Overigens heb ik naast de zuurstofplant en lelie ook 4 oeverplanten.

We hebben een vrij strakke vijver en ik zou het niet mooi vinden als deze vol met planten zou zitten, zou een biologisch filter dan een optie zijn? En zo ja wat voor een? Of helpt een uv-c lamp ook nog?

En wat zijn wel evt geschikte vissen?

We hebben de vijver trouwens een aantal weken terug aan laten leggen en toen hebben we het niet over de diepte gehad, en nu heb ik sowieso het idee dat hij te ondiep is gemaakt, is dat zo?

di, 24/05/2011 - 02:04
Komkommer

Dieper is eigenlijk altijd beter dat betekend meer liters dus een beter evenwicht en minder
tempratuurschommelingen 80 cm diepte is het minimum voor vissen in de winter.

di, 24/05/2011 - 11:47
sunjata

Oke, dan neem ik wel weer contact op met de persoon die de vijver heeft aangelegd. Ik neem toch aan dat iemand die die aanlegt dat ook weet. Zal hij echter niet blij van worden. Wel ellendig zo. Ik weet ook niet of de vijver nog aan te passen is. Ik neem aan dat ik dan ook op problemen stuit als ik grotere goudwindes heb. Vriezen ze dan dood in de winter? Als het mogelijk is om de vijver weer aan te passen, wat zou in dat geval wijsheid zijn, 1,10 m? En sowieso dan een filter, ipv planten zoals deze:

https://tinyurl.com/y42vroqn

of zo een:
https://tinyurl.com/y4x5t7az en zou er dan een uv-c lamp bijmoeten?

Of toch nog een andere?

di, 24/05/2011 - 12:13
wouters1976

mijn vijver is een voorgevormde bak van 60 cm diep.
en na deze hele strenge winter, zijn alle vissen er goed uitgekomen.
heb pomp met filter hele winter laten draaien en een luchtpompje net onder het wateroppervlak gehangen dat hij niet helemaal dichtvroor.

beginneling met vijver
di, 24/05/2011 - 12:32
RdB

Geen idee waar jij woont maar het was geen strenge winter (bron KNMI). December was zeer koud (voor een december) maar de normaal echt koude maanden januari/februari waren mild.

Ruud

di, 24/05/2011 - 12:44
sunjata

Okay maar wat is wijsheid nu dan? Terugkomen bij de hovenier en ivm garantie toch vragen of hij het alsnog aanpast? Ivm mogelijke strenge winters? Zal wel een hoop rotzooi geven, neem ik aan. :S Dit is trouwens de vijver:

beginneling met vijver
di, 24/05/2011 - 12:57
RdB

Je zal voor jezelf moeten bepalen wat je met de vijver wilt. Wil je iets bijzonders houden als steur of Koi lees daar dan eens een boek over, dan kom je er in ieder geval achter dat het veel meer werk met zich meebrengt dan even naar een tuincentrum te gaan en ze aan te schaffen, ook veel meer werk dan ze je daar zullen vertellen.
Wat de diepte betreft: sterk afhankelijk van de lokale omstandigheden kan je dat accepteren of teruggaan naar degene die hem aangelegd heeft. Ik heb jaren plezier gehad van een ondiepere vijver, maar in het westen vriest het een stuk minder dan in het oosten. Als jij echter geen voorwaarden over de diepte vooraf hebt gesteld geef ik je weinig kans bij de hovenier. Voor Koi of steur vind ik hem in ieder geval te ondiep.
Wil je helder water waar je de vissen als elrits of winde in kunt zien zal je voldoende waterplanten moeten plaatsen. Wil je iets als steur dan geen waterplanten maar wel een groot filtersysteem. Andere vissen zitten daar tussen in.

Ruud

di, 24/05/2011 - 13:10
sunjata

Hoi Ruud,

Dank je wel voor je antwoord. Ik geloof best dat steuren en koi's meer werk zijn. Ik denk ook niet dat dat nu voor ons de juiste oplossing is, hoe mooi ze ook zijn. Maar eerst eens met goudwindes enz. Ik zal in dat geval meer planten aanschaffen. Zou ik dan nog een extra filter moeten aanschaffen? We hebben nu iig een pomp van 4000l erin.

En ik woon overigens wel in het oosten in Arnhem. :S Ik ben nog steeds huiverig dat het wel een probleem kan zijn. Bovendien hebben we het over een vijver en een waterspiegel gehad. We hebben uiteindelijk gekozen voor een vijver zodat we evt vissen konden gaan houden. (Goede keuze achteraf). Maar ik ben geen kenner en ik lees nu overal dat hij min. 80cm had moeten zijn, ik neem aan dat ik dat toch ook wel terug kan koppelen naar de hovenier toch?

di, 24/05/2011 - 14:59
RdB

Zolang je niet te veel vis uitzet en niet/spaarzaam voert is een filter zelfs niet nodig. Zelf heb ik nog nooit een filter gebruikt.

Ruud

wo, 25/05/2011 - 09:45
KRISTOFD

in de winter zoveel mogelijk ijsvrij houden en dan heb je geen probleem.De vijver ligt ook mooi ingesloten en iets dieper dan het grondniveau.

wo, 25/05/2011 - 11:52
sunjata

Okay, ik heb in ieder geval het probleem voorgelegd aan onze hovenier, ik kijk wel hoe hij terugreageerd. Verder is de groene waas wel mooi verminderd, hij is nog steeds niet helemaal helder, maar ik kan tot zeker 3/4 de vijver inkijken. De mossels doen hun werk dus wel. De blauwe windes en de comeetstaarten laten zich al goed zien.

Verder wil ik een oase oxy tex aanschaffen, volgens mij heb ik dan de filtering wel aardig compleet, zonder dat de vijver heel erg vol met planten staat. Hopelijk krijgen de mossels dan ook nog genoeg voeding.

wo, 25/05/2011 - 18:38
Polplastron

Geen enkel filter kan planten vervangen tenzij het een filter met planten is.

Groeten,

Pol

zo, 29/05/2011 - 11:46
sunjata

Paar planten erbij gezet inmiddels. Okay, volgende ding:Ik heb dus de vissen sinds een paar dagen,en die zag ik toch heel leuk zwemmen. Maar nu zie ik ze ineens helemaal niet meer. Kan dat door de troebeling van het water komen dat dat erger is geworden of waar zijn ze gebleven? Ook als ik voer in het water gooi zie ik ze niet meer.

Onderwerp gesloten