Welke meststof heeft de juiste verhouding?

11 berichten / 0 nieuw
Laatste bericht
#1 zo, 12/06/2011 - 12:41
Anoniem (anoniem geplaatst)

Welke meststof heeft de juiste verhouding?

Hallo

Ik zoek voor onder andere mijn trachycarpussen, canariensis en mijn robusta's de juiste meststof. Ik las op internet dat de juiste verhouding 13-9-16 is en weer ergens anders dat het 3-1-3 is. Ik heb hier thuis coniferen mest staan ik heb hem gekocht omdat die een verhouding heeft die er erg in de buurt komt namelijk 6-4-7(+4 MgO). Maar ik las op ook dat je coniferen mest moet geven in september om de palmen winter klaar te maken en dat had met het kalium gehalte te maken. Ik heb hier ook nog flesjes vloeibare palm mest staan, die heb ik in een tuin centrum gekocht, maar die verhouding is 6-6-5 en er staat ook op voor groene bladeren. Mijn vraag kan is de coniferen mest ook geschik om gewoon in het groei seizoen te geven? Deze is in korrel vorm dus dat is toch sowieso al beter dan een vloebare mest?

groeten
ivo

zo, 12/06/2011 - 13:47
RdB

Voor ik begin bedenk dat het hoofdvoedsel van planten bestaat uit kooldioxide, water en licht. De rest is al veel minder belangrijk. Planten hebben dus maar heel weinig voedsel nodig voor de groei, voor andere zaken hebben ze helemaal geen voedsel nodig. Planten die niet groeien geef je dus nooit mest. Bedenk ook dat veel planten beter bloeien als ze niet teveel mest hebben.

Het ideale mengsel bestaat niet omdat het er helemaal niet zoveel toe doet. Bedenk bovendien dat 1;1:1 precies dezelfde mest is als b.v. 10:10:10, alleen is laatste 10x zo geconcentreerd.

Al naar gelang de plantensoort (en vooral hun natuurlijke) herkomst én de groeifase waarin ze zitten kun je de mest iets aanpassen, maar nogmaals, heel veel maakt het niet uit.
Voor planten die vooral moeten groeien gebruik je meststoffen met hoog N, dus een hoog eerste getal.
Vlak voor de winter worden planten die knollen maken of veel voedsel in de wortels opslaan vaak extra bijgevoerd met een kalirijke meststof.
Planten die we vooral willen laten bloeien krijgen vaak een mest met veel fosfaat (en weinig nitraat, anders maken ze alleen maar blad aan).

Kies verder bij voorkeur voor vaste meststoffen, vloeibare zijn vooraf opgelost in water en dat water mag jij duur betalen. Datzelfde geldt voor meststoffen voor een speciale groep planten, b.v. Rhododendroninfo-icon of palmen. Meestal zijn dit dezelfde mengsels als in gewone meststoffen alleen veel (soms heel veel) duurder. Echt leuk wordt het als je de samenstelling van b.v. palmenmest van verschillende merken onderling vergelijkt. Die verschillen namelijk meer dan de verschillen tussen de meststoffen voor speciale palntengroepen. Dat toont aan dat het er dus inderdaad niet zo heel veel toe doet.

Kies voor een meststof waar ook sporenelementen inzitten.

Daarnaast kan je nog kiezen voor natuurlijke meststoffen zoals koeienmest, daarvan is de samenstelling al niet eens stabiel maar ook daar trekken je planten zich niets van aan.

pas alleen op bij heel speciale groepen planten zoals Australische of Zuid-afrikaanse die b.v. geen fosfaat verdragen. Deze planten zijn meestal ook niet gewoon in de handel.

Ruud

zo, 12/06/2011 - 13:57
marcs

Palmen hebben een NPK verhouding van 3:1:3 nodig dus NPK 15-5-15 0f
NPK 21-7-21met daarbij sporenelementen.
Deze meststoffen zijn wel te krijgen en ik koop ze meestal van Scotts met deze mengverhouding. Ik gebruik dan wel oplosbare mest dus geen opgeloste mest en deze kost dan omgerekend per kg +/- €3,-.
Koop je oplosbare mest van een merk bij intratuin of elders dan dit je vlug op 6 tot 8 euro per kg.

De goede mest is te krijgen en goedkoop maar dan moet je even wat meer pakken. zakken waarin deze mest zit zijn 20 kg.

Marc

zo, 12/06/2011 - 14:26
Anoniem (anoniem geplaatst)

Als mest niet zo heel belangrijk is he? Is palmbooster, dus extra hormonen dan wel belangrijk of in iedergeval stimeleert dat de groei toch zeker sterk?

groeten
ivo

zo, 12/06/2011 - 14:48
RdB

Naar mijn mening hebben dat soort hormoon middeltjes alleen een booster effect op de
bankrekening van de verkoper en niet op een bewortelde plant.

Ruud

zo, 12/06/2011 - 14:58
Anoniem (anoniem geplaatst)

Maar stekpoeder werkt bij stekjes toch we degelijk.

zo, 12/06/2011 - 15:21
RdB

Jazeker, een stek is dan ook geen bewortelde plant. Of zaden op hormonen reageren weet
ik niet. De ervaringen zijjn sterk verdeeld.

Ruud

zo, 12/06/2011 - 23:15
marcs

Ik ben een teswt aan het doen met palmbooster, palmcare en alleen maar meststoffen.
Deze test gaat 2 jaar duren en dan kijken we eens of het effect het wel waard is en n welk product het er het bestye uit de bus komt.
Test is te volgen op de EPS. Ik doe de test met verschillende soorten palmen en mischien met een paar canna's.

Groeten

Marc

ma, 13/06/2011 - 14:32
etna

npk 8.4.12 zou volgens een amerikaanse studie het beste zijn voor palmen.voedings-deskundige dr. Timothy Broschat van de Universiteit van Florida!

ma, 13/06/2011 - 15:48
Draco

Interessant misschien voor palmenkwekers, die snel resultaat willen boeken. Voor de hobbyist maakt de samenstelling van de meststof niet zoveel uit, zoals Ruud als zegt. Ik gebruik voor mijn gevariëerde kuipplantencollectie hetzelfde product met de NPK verhouding 14:12:16 + 5% MgO. De stikstof component bestaat uit nitraat, ammonium en ureum. Verder bevat het mengsel de micronutriënten borium, koper, ijzer, mangaan, molybdeen en zink, deels in de vorm van chelaten (EDTA of DTPA). Voorheen gebruikte ik een NPK mix 20:20:20 gemengd met 1/5 deel bitterzout. Ik bemerk geen verschil in het gebruik van beide mixes. Wel heb ik de hoeveelheid meststof in oplossing aangepast zodanig dat deze dezelfde EC waarde heeft. Ik geef de kuipplanten in het groeiseizoen 1 x per maand een overmaat van deze oplossing tot het eronder uitloopt. Voor succulenten en orchideeën halveer ik de dosering.

ma, 18/07/2011 - 21:06
sterretje22

mijn palmen geef ik in het voorjaar gewoon koemest korrels.
zomer krijgen ze universele mestkorrels, 1 keer per maand.
maakt niet uit welke verhouding zolang er maar meer (N) in zit dan (P).
in de winter krijgen de palmen die binnen staan pokon vloeibaar, vanwege de extra voedingsstoffen ( sporenelementen).
(mgo) maakt de bladeren diepgroen,zolang je er niet teveel van geeft is coniferen mest ook goed,zolang het niet de hele zomer is.
veel (K) en (P) is meer geschikt voor bloeiende planten

Onderwerp gesloten