Het word kouder...
#1
vr, 27/01/2012 - 03:37
Het word kouder...
Nu het kouder word en ik geen lichtslang meer kan kopen heb ik voor een 3 tal exoten 3 verlichtingarmaturen gekocht met daarin een 60 watt gloeilamp die enorm veel warmte afgeeft.
Is dit wel verstandig als ik daar rietmat omheen sla, dus om de plant/palm heen, kan zo'n lamp dan brand veroorzaken?
Houd een 60 watt lamp de zaak warm bij -5 graden?
Dit zijn kokers met bubbelfolie over de musa stammen heen, die uiteraard worden verwarmd door lichtslang.
Veel draden en stekkers
Ik denk dat dit een recept voor brand is.
Ruud
Ik ga a.s. dinsdag op vakantie (Kenia) dus zal de vorst niet meemaken maar heb mijn trachys beschermd dmv warmteslang en de grond bedekt met franse schors. Mijn chaemarops heb ik afgedekt met een bigbag met daaronder een lichtslang.
Maak me toch deels zorgen gezien de temps die ik voorbij zie komen want er zitten wat ijskoude pluimen bij.
Hier een berekening voor Heerlen welke voor volgende week zondag -15 aangeeft. Zal hopelijk niet uitkomen want is nog ver weg.
https://tinyurl.com/y6zxele8
@Ruud, maar ik doe hetzelfde met lichtslang en daaromheen rietmat, dat is ook nooit fout gegaan.
Of is zo'n gloeilamp veel warmer?
Maar hij komt nergens tegenaan hoor, staat er wel vrij in, binnen in die constructie.
Zo'n rietmat
Hej Edward. 60 Watt is veel te veel voor zo'n koker. Ik zou maximaal 15 Watt gebruiken. test maar een een dagje uit, dat lijkt me wel verstandig. bij mijn Phoenix heb ik ook een 15 Watt lampje en dat is bij mij hopenlijk voldoende. Anders gaat er gewoon nog een laagje folie omheen.
Leg je hand eens op de brandende lichtslang en daarna op een brandend lampje van 60 Watt. Hoe wel een emmer koud water en brandzalf bij de hand....
Ruud
Ik wil mijn lichtslangen vervangen en voor alle kokers die ik maak, dus van die armaturen maken met een gloeilamp, lichtslang gaat deels kapot als je het veel oprolt en afrolt.
Maar hoe plaats je zo'n lamp het beste bij een oleanderkluit, want als die ertegenaan komt gaat het dan branden?
Haha, Ruud heeft wel humor. Maar een lichtslang van 60 Watt geeft ongeveer net zoveel warmte af als een 60 Watt gloeilamp. Alleen de gloeilamp is natuurlijk alle warmte vanuit 1 punt, dus daar brand je wel je klauwen aan, das een feit.
Ikzelf plaats de lamp altijd heel zorgvuldig. Zodanig dat de lamp geen contact maakt met de plant of wat dan ook. Maar wel zo dat de warme lucht vrijelijk kan opstijgen en circuleren. Dus altijd zorgen voor lucht en ruimte in je 'verpakking' en zorgen dat er ventilatie kan plaatsvinden. Het mooiste is als warme lucht boven kan ontsnappen en verse lucht kan binnensijpelen via de onderkant van de verpakking.
bij mij ligt de armatuur gewoon op de grond (kiezel) veel kan er niet gebeuren en warme lucht stijgt toch. op die manier overwinter ik brahea,Butia,Washingtonia in volle grond met een lamp van 40 of 100 tot zelf 200 watt afhankelijk van de buitentemperatuur. Vorige winter kwam de temperatuur met een lamp van 100 watt niet boven de 6°c. Infraroodlampen of keramische geven wel veel meer warmte dan gewone gloeilampen.
Ik zou die rietmatten wel verwijderen en werken met noppenfolie of vaste
isolatieplaten want zoals Ruud al zegt een gloeilamp in combinatie met riet
...
Ik zit nu te kijken naar diverse toonaangevende weermodellen, en dat is niet leuk voor onze plantjes, zelfs zeggen weerfora dat de vorst zich kan gaan versterken na donderdag a.s.
Ik weet wel van voorgaande winters dat lichtslang ong. 3 meter lengte per koker, het op een graad of 5 tot 8 houd bij buiten -5 graden.
Maar ik wil over naar een eenvoudiger systeem met gloeilampen, en dan met armaturen met 10 meter draad eraan om naar een stekkerdoos te kunnen, i.p.v. al die verlengsnoeren nu.
En van die lichtslangen af te raken.
Voor al die musa stammen had ik al kokers die gemakkelijk eroverheen te schuiven zijn, maar omdat ik bang ben voor rot heb ik die niet gemaakt voor mijn butia en phoenix, die hebben een rietmat met daaronder nu lichtslang, ong. 2 meter omwikkeld(hoop dat het voldoende is, maar de bovenkant is afgesloten met bubbelfolie, zo blijft de warmte erin.
Nu kon ik gisteren niet meer aan lichtslangen komen dus dan maar armaturen met gloeilampen, ik dacht 60 watt heb je toch zeker nodig, of de temp. binnin nu 8 graden of 12 graden is, maakt ook niets uit, subtropich zal het niet worden denk ik.
Maar ik heb late dienst, komende dagen, dus veel aan de winterdekking zal ik niet meer veranderen, ik ben er niet in de gelegenheid voor.
Wel wil ik mijn chamaerops nog beschermen, want die gaan het niet redden denk ik zoals het er nu naar uitziet.
Succes allen met deze periode, hopen op snel verandering in het weer...
Ziet er inderdaad niet best uit. Hoewel, prachtig weer dat wel, maar geleidelijk overgaand naar zelfs strenge vorst. In principe ben ik klaar en hoef alleen maar wat stekkers in te pluggen. maar bij deze voorspellingen zal ik toch wat extra lagen aan moeten gaan brengen. De zon staat al wel hoger. In het kasje rond mijn Butia zal het overdag met de zon toch echt wel boven 0 blijven zonder verwarming.
Dit jaar is het toch anders dan voorgaande twee jaar. Toen waren delen van de planten toch aardig beschermd door dikke lagen sneeuw. Zal toch wel wat meer uit de kast moeten halen denk ik.
wordt het dan zo koud bij jullie? hier houden ze het toch op een max van min -5°c en dit in de 2de helft van de week. Ik ben op erger voorzien dus
geen probleem.
Ja, we gaan hier de -10 aantikken. Maar het zou maar zo een paar graden kouder kunnen worden. Het zijn gemiddelden.
Kristof ik weet niet waar jij kijkt, maar het klopt dat alles vanaf zondag matig begint, maar de klap gaat er vanaf donderdag in komen volgens de weermodellen.
Het hoog zakt iets, en de stroming word wat straffer met lagere temps. tot gevolg, de -10 of lager is vanaf donderdag als minima niet uitgesloten.
Ook bij jou hoor, dat blijft niet gespaard.
Er zijn ook andere scenario's maar ik ben bang dat de kou wel blijft tot na het weekend 4/5 februari, en daarna is het niet zeker dat het minder koud gaat worden?
Kijk hier de pluim voor Brussel https://tinyurl.com/y22hswhf
gr. Edward
Vraagje Dennis, wat heb je nou nodig aan wattage om een koker goed te verwarmen die ik heb afgebeeld?
En dan bedoel ik bij buiten -5 tot -8 graden, in die koker moet het boven het vriespunt blijven?
Ik wil armaturen kopen en voor de volgende winter alles verwarmen d.m.v. kokers zoals ik ze maak, golfplaat met bubbelfolie eromheen, en daaronder zo'n armatuurtje met een gloeilamp.
Je kan ook warmtelampen kopen heb ik gezien.
gr. Edward
za 28 jan zo 29 jan ma 30 jan di 31 jan wo 1 feb do 2 feb vr 3 feb za 4 feb zo 5 feb ma 6 feb di 7 feb wo 8 feb do 9 feb vr 10 feb
Min (°C) 2° -1° -3° -4° -5° -5° -4° -3° -4° -3° -3° -2° -1° -1°
Max (°C) 5° 2° 1° 1° 0° -1° 0° 1° 1° 2° 3° 3° 3° 3°
Wind Bft 2 / 3 / 2 / 4 / 4 / 3 / 4 / 4 / 3 / 3 / 3 / 3 / 3 / 3 /
Neersl. (%) 85% 5% 55% 15% 25% 45% 30% 30% 30% 25% 25% 25% 25% 25%
Neersl. (mm) 1,5 mm 0 mm 0 mm 0 mm 0 mm 0 mm 0 mm 0 mm 0,1 mm 0,1 mm 0,1 mm 0,1 mm 0,1 mm 0,1 mm
Weercijfer
dit is het weer voor de komende dagen waar ik woon of het zo blijft is iets anders
Edward, ik weet het niet. Je zult moeten experimenteren. En klaar staan om in te grijpen als dat nodig is. Mischien heb je 60 Watt heel hard nodig als de voorspelde strenge vorst waarheid wordt. maar als het maar -3 wordt of zo kan je plant misschien wel veel te warm worden. ik denk, als je het mij vraagt, dat je aan maximaal 25 Watt gloeilamp wel genoeg hebt bij flinke kou. Omdat de kokers maar vrij klein zijn schat ik zo in. In de constructie bij mijn grote butia staat een infrarood warmtelamp van 150 Watt. Die heb ik nodig omdat het een kasruimte is van 80 x 80 x 2,2 m hoog.
Succes allemaal, het wordt bar en boos dat is zeker.
Ooh Dennis ik slaap er al slechter door mijn vrouw merkt het ook al, ik maak me het meest druk nu om exoten die er wel tegen zouden kunnen onze trachycarpus, maar -11 tot -13 voor vrijdagnacht....ppppfffffff
Mijn kokers zijn ong. 80cm. tot 120cm. hoog en de doorsnede bepaald de bananenstam, ik denk tussen de 40cm. en 60cm. daaronder was een wikkeling van 2 meter lichtslang of meer altijd voldoende tot nu toe.
Ik ga vanavond na mijn werk de chamaerops 2 stuks nog doen met gloeilamp, en dan op hoop van zegen maar.
Maar hopen dat de weerkaarten het hoge drukgebied en de koudeput na donderdag laten koersen richting een andere omgeving dan hier.
Lees op https://peekURL.com/zvadLWs de ontwikkelingen maar, als ze daar in opperste stemming zijn word en blijft het koud word daar de stemming minder dan word het voor onze exoten gunstiger.
Kristof zijn dat de temperaturen van Bordeaux?
Kijk even op de diverse weersites, niet zo naief doen hoor.
In heel Belgie word het na donderdag niet warmer dan -5 en de minima duiken naar zeker on der de -10 zelfs -15 is in Belgie mogelijk, en woon je dichter bij de kust dan krijg je van mij 2 graden bonus.
Transsportkou maakt niet uit waar je woont, heel Benelux en Frankrijk incl. Engeland komen aan de beurt.
De trachycarpus zou tot -12 a -15 moeten kunnen verdragen, kan ie ook een week of langer vorst verdragen die niet tot -12 komt, maar wel een minima van -9 en maxima van -2(lekker belangrijk) zo'n periode achter elkaar bevroren zijn?
Want zoals het er nu naar uit gaat zien blijft het lang koud, zeker tot het weekend en misschien wel tot dik na het weekend, en of het daarna minder koud gaat worden danwel boven het vriespunt gaat komen is de vraag?
Ik hou de weermodellen nu in de gaten.
Ik ben de bron kwijt maar iemand ervaring met het volgende : Stenen zijn betere warmtegeleiders dan aarde. Als het boven vriest, zal het bevriezingsfront naar beneden trekken, en dat sneller doen waar het een steen tegenkomt. Door de warmtegeleiding maar ook omdat de steen geen water bevat dat eerst moet bevriezen.
Edwardkarin dit heeft niks met naiëf doen te maken. De koudste nacht zou woensdag op donderdag en dan geven ze -5 tot -6°c.
het belangrijkste is dat uw planten het overleven meer niet.
donderdag 02/02/2012 Weer
Windrichting
Sterkte
Max.
3 Bft
28 km
3 Bft
32 km
2 Bft
30 km -6 / 1 70 % 30 %
0 l/m²
Oke Kristof we gaan het beleven, en ik hoop dat jou voorspelling uitkomt, maar ik vrees het ergste voor jou en mij en ons allemaal.
GFS is zo steevast en EC ook in de modeluitvoer dat het zelfs nog wat kouder word, ook in Belgie Kristof, althans als ik naar de temp. voorspelling kijk van het EC model, je weet van het GFS model kan een paar graden af, dat is algemeen bekend dat die minder nauwkeurig zijn met koude temp.berekening.
Ik heb deze morgen nog enkele infrarood lampen gaan bijhalen voor in geval het toch kouder zou worden dan dat ze voorspellen.
ik heb eens zitten kijken op WEER.NL en daar geven ze inderdaad een stuk kouder weer uit voor waar ik woon dan onze plaatselijke meteodienst van de luchthaven hier.
succes allemaal
Dag Edward
Hier de voorspelling in dezelfde provencie als Kristof,doch 50km verwijderd van de kust
Groetjes Philip.
Philip, ,neem de temps. voor na donderdag niet serieus, als het zo gaat zoals het GFS model laat zien, word het wat windstiller en denk ik dat de koude zich gaat verscherpen.
Maar minima van -8 kunnen op rekenen dat is wel zeker.
Helaas laat geen enkel member(weermodel) zien dat er verstoring komt aan dit hoge drukbastion voorlopig, deze blijft zeker tot aan het weekend liggen, en daarna ook nog wel.
Hoe dan ook zullen de plantjes het zwaar krijgen.
Overal in de Benelux, transsportkou stroomt overal uit op een gegeven moment, dinsdag vriest het zelfs iets over de kustlijn, de lucht word droger en helder.
Er gaan dan veel ijsdagen volgen.
Hoi Edward
Het zijn inderdaad weersvoorspellingen en een voorspelling kan afwijken
De musa basjoo's zijn zoals ieder jaar goed beschermd met zeer veel stro,maar de brahea armata zal ik vlug beschermen en een lichtslang als surplus toevoegen.Ik had al gedacht dat we dit jaar geen winter gingen
krijgen ,maar ik zit er opnieuw glad naast.Laat ons hopen dat het de eerste en enige winterprik van dit jaar mag zijn.Ik plaats wel de sensor van mijn weerstation aan de stam van de brahea,zo heb ik overzicht in huis van de minimum temperatuur aan de stam.
Mvg Philip.
Laat maar komen alles is klaar enkel nog in het stopcontact steken
mijn planten hebben de laatste 2 winters ook doorstaan waarom nu niet.
een brahea kan gerust enkele graden vorst hebben zolang die maar goed droog
staat
Dag Kristof
Mijn Brahea staat nu 2 winters in vollegrond en ik zal bijverwarmen als het tijdens de dag blijft vriezen,ik ben alleen een beetje ongerust tijdens de koudste (voorspelde) nacht ;De brahea staat hier zoals op zijn westvlaams gezegd in een trekgat.
Mvg Philip.
Ik zie dat velen nog steeds gewoon een lamp/verwarming aandoen zonder te
weten of het wel warm genoeg zal worden of veel te warm.
Ik heb vorig jaar een investering gedaan van enkele digitale thermostaten ,
zie link hieronder.
Ik heb een vijftal plaatsen in de tuin met verpakking, in elk van deze
verpakkingen zit een sensor van de thermostaten ( ik verlengde de sensor
draad van sommige tot 15 meter zonder probleem) . Ik heb 5 digitale
thermostaten in een kastje geplaatst samen met een 5 stopcontacten (één
voor elk thermostaat)
In elke verpakking zit een lamp van 150 Watt of zelfs een kleine
warmeluchtblazer voor de grote verpakkingen. Elk sensor staat op 50 cm van
de grond de lamp op 30 cm.
Het voordeel hiervan, je zult nooit teveel elektriciteit verbruiken dan
echt nodig is , de planten zullen het nooit te warm krijgen, als er een
beetje zon op de verpakking is is extra verwarming meestal al niet meer
nodig en als laatste , je kunt op één plaats alle temperaturen checken.
Ik heb deze thermostaten vorig jaar zelfs op de kop kunnen krijgen voor 11
euro verzending inbegrepen.
Er zijn verschillende soorten, deze hieronder kan je zowel gebruiken voor
koeling als verwarming , (heeft 2 relais) . In de zomer gebruik ik deze om
extra ventilatie in de kas als het te warm zou worden.
https://tinyurl.com/y4pnev6a
Thermostat-/180803352055?pt=UK_Pet_Supplies_Fish&hash=item2a18b835f7
ps : ik zoek warmeluchtblazers van rond de 200 a 300 watt 220V , als iemand
dat al eens gezien heeft ...... Ik zou liever werken met mini-
warmeluchtblazers dan met infraroodlampen. Waarom 200 a 300 watt ? Als de
temperatuur opeens bij alle verpakking onder de grens komt en het zijn
allemaal 1000 watt blazers of meer dan springen de zekeringen zeker :)
Warme luchtblazers hebben het voordeel dat er overal gelijke warmte is,
want met infraroodlampen moet je toch wel een beetje opletten.
Phil2 desnoods een paar vaste isolatieplaten gebruiken om den trek tegen te houden.
Belghana met mijn infrarood lampen die gebruikt worden bij dieren zoals reptielen,biggen,...heb ik nog nooit problemen gehad ook niet met de keramische lampen de warmte verdeling is mooi egaal
ik denk warmeluchtblazer van 200/300watt zal denk ik iets te weinig zijn als daar nog een ventilator achter zit om de warme lucht te verplaatsen
zal die te snel afkoelen door de geringe opwarming kan je geen vorstwachters gebruiken 300 tot 500watt
Hey Kristofd;
Ik warm nog met infraroodlampen hoor, ik plaatste ze vorig jaar ietske te
hoog in de verpakking van de musa's, daardoor was het ondergaan tegen de
grond bevroren en bovenaan nog fris groen, maar als ze beneden bevroren zijn
heeft dat natuurlijk niet veel zin. Eigen fout dus, dit jaar maak ik deze
fout niet meer. Hoe groter de verpakking hoe moeilijker met infraroodlampen,
mijn musaverpakking is 3 meter hoog , voor deze gebruik ik een blazer van 700
watt, blazer staat op de grond , de rest allemaal infraroodlampen
Maar ik zou toch liever mini warmeluchtblazers gebruiken, misschien een gat
in de markt ? (heb er ondertussen wel gevonden maar die werken op 12 volt en
worden normaal gebruikt voor wagens/vrachtwagens , dus niet echt bruikbaar
voor mij)
ik plaats de lampen altijd zo laag mogelijk omdat warme lucht stijgt en zeker hoe kouder de omgevings lucht hoe sneller dit gaat. mijn lampen liggen eigenlijk op de grond(armatuur)
Via temperatuursensoren en het programma Zabbix kan ik van gelijk waar de
temperaturen van mijn verpakkingen controleren, hieronder de
buitentemperatuur en kastempertuur.
Ik krijg automatisch mails/sms bij het bereiken van bepaalde drempels , bvb
temperatuur lager dan 0 graden in de kas , allemaal in te stellen via
triggers.
ik denk dat mijn wederhelft mij gek zou verklaren ze zit nu al te lachen met mijn duivekotjes(til) en bijhorende verlichting. ik vind het wel zeer tof dit systeem zal me eens verder informeren daar om trent en dit voor volgende winter want ik wil mijn collectie toch nog iets uitbreiden
@ kristofd:
tja , dat is mijn tweede hobby , automatisering, vorig jaar stuurde ik alles
via relais via de computer. Dit jaar via de thermostaten. Mijn pc liep vorige
jaar eens vast op zo'n vorstnacht waardoor geen enkel relai
Toe maar, het KNMI voorspelt voor volgende week zaterdagnacht maar liefst tot -14 C. brrrr, toch hebben we de afgelopen 3 winters meer en langere kou gehad, dus misschien hoeven we ons wat minder zorgen te maken over de Trachy's. Immers al houdt dit weertype wat langer vol, het zal niet zo lang zijn als voorgaande jaren toen het al veel eerder begon. Immers, het is al bijna februari.
Nou Jeremaine ik weet het niet, maar ik heb even de gegevens na gekeken, maar het koudst december 2010 was het -11 in de Bilt, wel meerdere dagen met minima van -7 tot -9 achter elkaar toen en sneeuw erbij, maar nu zijn we er ook nog niet, de komende nachten kan het al tussen de -5 en -8 worden.
Maar Almere is nog +1 op moment, dus echt snel kouder word het nog niet?
Of die koude doorzet en dat het kouder word na donderdag is nog niet zeker, hou de berichten in de gaten zou ik zeggen.
het ziet er hier niet zo erg uit, gelukkig maar!
zo 29 jan ma 30 jan di 31 jan wo 1 feb do 2 feb vr 3 feb za 4 feb zo 5 feb ma 6 feb di 7 feb wo 8 feb do 9 feb vr 10 feb za 11 feb
Min (°C) -1° -3° -4° -6° -5° -5° -4° -3° -3° -3° -4° -4° -2° 0°
Max (°C) 3° 2° 1° 1° -2° -1° 0° 0° 1° 2° 3° 4° 6° 6°
Tsja Edward, mee eens. De voorspelde temperaturen zijn lager dan die van afgelopen winters. Bovendien hadden we toen sneeuw, waardoor in ieder geval de wortelkluiten niet bevroren. En bij een voorspelling van -14 zal het op sommige plaatsen kouder worden. En kouder dan -14 betekent bevriezen van de bladeren van fortunei. Zitten we met kale stammen met een beetje pech.
Kristof, ik weet niet waar jij de temperaturen vandaan tover, maar ik heb een verversde lijst van het KNMI, deze is van 10.00u. deze morgen, enne het lijkt me dat het bij jou niet veel minder koud zal zijn, maar ik geef je 2 graden cadeau, dan word het toch -11 i.p.v. -13 graden.
Kom op Kristof, en kijk even naar de weermodellen dan kun je zien dat de kou zich vanaf donderdag gaat versterken, zg. koude put.
Ik hou de weermodellen nu meer in de gaten dan wat ik normaal doe. Je ziet nu wel wat kleine veranderingen die de kaarten pas vanaf volgend weekend laten zien.
Voorlopig zitten we in de vorst tot zaterdag, maar ook de dagen daarna zal de temp. max. niet boven het vriespunt uit gaan komen, het hogedrukgebied blijft heer en meester en blijft zorgen voor een oostelijke aanvoer.
Ik hoop dat die verscherping van de vorst na donderdag eruit gaat, GFS is daarin wel minder koud, maar het EC model gaat voor kouder na donderdag.
Maar verschuiving zal op de kaarten meer te zien zijn over een paar dagen, als dat gebeurd dan zal de kou weer anders gaan uitpakken of kouder of minder koud, maar vriezen blijft het wel doen voorlopig.
@Edward Het kan kloppen dat De Bilt niet kouder dan -11 C. heeft geregistreerd, maar het was natuurlijk veel kouder in grote delen van het land, vooral het oosten en zuiden heeft toen de zwaarste klappen gehad.
Je weet nog wel de winter met kouder
Dit zijn mijn 2 Trachycarpus-soorten met veel Franse boomschors, een afdakje, rietmatje en nog eens een kleed omheen.
Uiteraard met een open gedeelte maar wel beschermd tegen een noordoostenwind. Ik hoop dat het zo een redelijke bescherming is...het staat niet mooi maar ik wil ze toch echt niet kwijt.
Foto2
Foto3
Nou Harold538 je hebt aardig werk van gemaakt, nu maar hopen dat het niet gaat stormen. Op zich heeft de Trachy natuurlijk niet al te veel bescherming nodig als ze in de volle grond staan, dus het lijkt me dat jouw bescherming afdoende zal zijn.
Ik wacht nog even met inpakken, ik maak geen constructies, immers daar zijn ze al te groot voor, (in theorie kan het natuurlijk wel), maar gebruik een lichtslang om de stam, deze geeft warmte af, daaromheen een rietmat en vliesdoek, ter hoogte van het hart en speer zit een vliesdeken met extreme kou, zo ben ik de afgelopen 4 winters goed doorgekomen, ik haal de bescherming ook altijd zo snel mogelijk weer weg. De kruin van de palm is onbeschermd en weet dat ik wel risico loop op bladschade. Hopelijk gaat het ook dit jaar weer goed.
De temperatuur vooruitzichten lopen wat uiteen, er zijn mildere voorspellingen.
Wie weet schuift het hoge drukgebied nog wat in gunstige richting, op weerfora is een en al euforie en hopen ze op die koudeput vanaf donderdag, zou siberische kou brengen hier.
Maar alles is nog onzeker, koud blijft het wel dat is zeker.
Het gaat mij nu om de hardere exoten als de trachycarpus die mij meer zorgen baren dan de ingepakte, want die zitten onder de bescherming op de +5 tot +10. Volgens mijn sensor.
Jermaine, je hebt de Trachy's waarschijnlijk ook al een aantal jaren in de volle grond staan?
Dan houdt het beschermen ook wel een keer op, vooral als ze zo hoog zijn.Die van mij heb ik
het voorjaar van 2011 voor het eerst in de volle grond gezet! Daarom probeer ik het een
beetje te beschermen.