sterrenkroos een zuurstofplant?

11 berichten / 0 nieuw
Laatste bericht
#1 za, 05/05/2012 - 17:54
Kastanje

sterrenkroos een zuurstofplant?

Ik heb in een pas in een boek gelezen dat sterrenkroos alleen zuurstof geeft aan het water in de winter. is dat zo? heb ik voor niks zoveel sterrenkroos in mijn vijver gedaan? er hangen wel altijd heel veel luchtbelletjes aan het sterrenkroos.

za, 05/05/2012 - 19:48
RdB

Zo zie je maar dat er ook in boeken de grootste onzin kan staan. De zuurstof productie is evenredig met de lichtsterke.

Ruud

za, 05/05/2012 - 20:55
Mosmanneke

Is het echt Sterrenkroos want er wordt wel eens Sterrenkroos gezegd als er Eendenkroos bedoeld wordt?

za, 05/05/2012 - 23:10
Kastanje

bedankt voor de snelle reacties, het was wel sterrenkroos ,ja. ik heb het trouwens gelezen in een boek van Ada Hofman maar zij zou dat soort dingen toch wel weten?!?!

zo, 06/05/2012 - 01:00
Draco

Ik heb het Vijverboek van Ada Hofman uit 1983. daarin staan 2 soorten sterrekroos beschreven (callitriche stagnalis, gevleugeld sterrekroos en C. palustris, klein -). De aanhaling hierboven dat sterrekroos alleen s' winters zuurstof aan het water afgeeft wordt niet expliciet genoemd, maar valt misschien af te leiden uit de tekst. Hierin staat namelijk dat deze planten 's zomers aan de oppervlakte groeien en 's winters ondergedoken. In het eerste geval wordt de geproduceerde zuurstof aan de lucht afgegeven, in het tweede geval aan het water. De opbrengst is 's winters natuurlijk lager dan in de zomer zoals Ruud terecht opmerkt (correlatie met lichtintensiteit en temperatuur).

zo, 06/05/2012 - 11:13
Kastanje

dus moet ik zorgen dat mijn sterrenkroos niet op het water gaat groeien? maar als de bovenkant wel op het water groeit neemt hij dan wel voedingstoffen uit het water op.

zo, 06/05/2012 - 16:31
RdB

Dat van die drijfbladeren had ik wel overwogen maar zuurstofafgifte gaat via de huidmondjes. Die zitten ook in dit geval gewoon aan de onderzijde van het blad, dus in het water. Kan zijn dat Hofman dat over het hoofd gezien heeft.

Ruud

zo, 06/05/2012 - 23:05
Mosmanneke

Sterrenkroos staat met zijn wortels toch in de grond? Toch Eendenkroos misschien?!

ma, 07/05/2012 - 03:14
Draco

Elke water- of oeverplant die met de wortels in het water hangt neemt daaruit voedingsstoffen (en water) op. Als er (zuurstof)belletjes ontstaan, zal als ze klein genoeg blijven zeker een deel ervan in het water oplossen. Een circulatiepomp bijvoorbeeld in combinatie met een beekloop zorgt ervoor dat de zuurstof dan ook ten goede komt aan de diepergelegen waterlagen.

ma, 07/05/2012 - 08:13
D_SDennis

Sterrenkroos heeft zowel ondergedoken bladeren als een deel wat op het wateroppervlak drijft. Op het wateroppervlak vindt je ze maar enkele maanden, het grootste deel van het jaar zit ze onder water en is daar een uitstekende zuurstofplant. Bovendien laat het bladerdek van sterrenkroos meer licht door dan dat van eendenkroos, wat vrijwel geen licht doorlaat.
voor in je tuinvijver geldt: allles met mate. Dus laat de sterrenkroos niet de overhand nemen zodat ie je hele vijver bedekt en je andere zuurstofplanten wegconcurreert, als die dat al zou doen.

di, 08/05/2012 - 03:23
Draco

Over eendenkroos gesproken. Het kan toeval wezen, maar sinds ik vorig jaar bezoek kreeg van een koppel eenden, heeft deze Lemnainfo-icon minor onze vijver geïnfiltreerd. Er is waarschijnlijk geen specifieke bestrijdingsmethode hiertegen voorhanden? Het probleem van verwijdering wordt ook gecompliceerd door de overdadige aanwezigheid van grof hoornblad Ceratophyllum demersum.

Onderwerp gesloten