kikkerdril!
#1
do, 18/04/2013 - 23:05
kikkerdril!
De kikkers zijn uit hun winterslaap gekomen en ik zag vanochtend drie dikke hopen met kikkerdril in de vijver. Ik vind het hartstikke leuk en zou graag zien dat er wat van blijft leven. Nu vraag ik me af of het verstandig is om het dril te laten zitten of om het dril er uit te halen. In de vijver (5000 liter) zitten 8 goudwindes en 4 shubunkins. Eten die het kikkerdril op? Als de kikkervisjes uitkomen zijn er wel plantjes waartussen ze zich kunnen verstoppen, maar ik neem aan dat die vissen ze wel eten. Wat zouden jullie doen?
De natuur de natuur laten. De sterkste overleven het wel, en dat is de bedoeling.
Het zal eerder van padden zijn dan van kikkers want dat is nog iets te vroeg
Ik vond het ook al zo vroeg, maar het zijn geen strengen, maar echt dril, zie foto (is niet heel goed te zien door de reflectie, maar rechts zie je het een beetje)
@Kristof: nee, niet te vroeg, juist erg laat. Dril van de Bruine Kikker kun
je in een normaal jaar al vanaf maart vinden. Het zijn die drijvende klompen
dril. De 3 soorten Groene kikkers zijn later. Dat dril valt minder op en
zinkt na
bij mij zijn enkel de padden actief geweest maar nog geen enkele kikker nog de bruine nog de groene. Volgens mij is het dit jaar te lang koud geweest. De padden waren ook een maand later dan anders. vorige week 25 padden in de vijver gehad die ondertussen al het water terug verlaten hebben.de kikkers zitten er maar zijn nog niet actief bij mij. vandaar mijn vermoeden dat het wel eens van padden kon komen.
op de foto is het van de bruine kikker
de kikkers (bruine' hebben hier een week geleden heel veel klonten dril gelegd. op de Veluwe
de groene kikker nog niets, alles bijna een maand later dan andere jaren.
groet van Pork
Nog wel leuk om even een update te geven: er is 1 homp waarschijnlijk niet goed bevrucht, die hebben geen mooi bolletje om het zwarte stipje heen. De andere hompen dril vertonen een mooie groei, ze zijn nu langwerpig ipv rond. De vissen laten het tot nu toe helemaal met rust.
Dit is geen natuur in de juiste/strikte zin. Vis en Bruine kikkers matchen niet van nature. Bruine kikker is een soort die zijn legsels afzet in tijdelijke ondergelopen visvrije (en dikwijls ook salamandervrije) delen (weilanden, depressies. Bij gebrek aan, door overdreven drainage, ed zijn dit soort biotopen verdwenen of vallen vroegtijdig droog. De Bruine kikker gebruikt dus die tuinvijver als vervangbiotoop. Maar naargelang de hoeveelheid vis en dekking zal een bepaalde hoeveelheid kikkervisjes het wel of niet halen. In veel gevallen, wil je je kikkervisjes een grotere slaagkans geven is een paar weken in een kom/bak naast de vijver de kikkervisjes laten groeien een goede methode.
Beste peter,
Ik hou het in gedachten, tot nu toe lijken de vissen er weinig interesse in te hebben. De meeste
kikkervisjes zijn al uitgekomen en zitten ook wat verstopt in de draadalg. Mocht het aantal rap
afnemen, dan haal ik er wat uit om te beschermen!
Ik had heel veel bollen dril in grote vijver met vissen.
deze zijn dus voor het grootste gedeelte opgegeten door de vissen, vandaar dat ik 2 bollen in een kikkervijvertje heb geplaatst waar nu de kikkervisjes vrolijk rond zwemmen.
helaas hier in de omgeving nog geen dril van groene kikkers gezien.
groeten van Pork
Ik heb ook dril van de bruine kikker in mijn mini-stadsvijver maar ga ze ditmaal wel in een bak doen. Vorige keer zijn ze allemaal verdwenen, hoogstwaarschijnlijk opgegeten door de bruine kikker. Er zitten geen vissen in mijn vijver en vogels komen er niet.
@Pork; Voor dril Groene kikker is het nog een fractie (lees een paar dagen tot enkele weken) te vroeg. Meeste drilafzet is midden mei.
@Bruine kikker; Heb je salamanders in je vijver. Zoja, dan moet je daar de oorzaak zoeken naar het verdwijn
Ik zag laatste wel een salamander ja, een kleine. Maar de laatste keer zijn er wel dikkopjes geweest, die steeds kleiner in aantal werden tot er geen meer over was. Ik las ook dat bruine kikkers hun eigen dikkopjes eten, vond dat wel logisch, misschien zien ze het slechts als bewegend voedsel, niet als soortgenoten. Hoe dan ook zullen er geen kikkers uit kunnen groeien als ik ze laat zitten.
Toevoeging: na zoeken op internet denk ik dat de eitjes onbevrucht zijn; er zijn er namelijk veel wit geworden en ze zijn allemaal heel klein gebleven, na een paar weken. Ik heb ook geen kikkerpaartje gezien, wist niet dat ze onbevruchte dril kunnen leggen.