Grondvochtigheidsmeter

10 berichten / 0 nieuw
Laatste bericht
#1 wo, 08/10/2014 - 15:51
Annica

Grondvochtigheidsmeter

't Is weer zo ver: de hele lente en zomer kon ik de kamerplanten zorgeloos verzorgen (de ene keer een sloot water en dan weer dagenlang droog laten staan) en ze waren altijd blij en groeiden als kool, maar dan komt onvermijdelijk de herfst en dan worden ze kieskeurig. Niks doe ik goed. De massale bladval is nog niet begonnen maar je ziet toch steeds vaker een geel blad op de grond.

Tegen kersttijd zijn ze zo ernstig in de rui, dat ze niet huiskamerwaardig meer zijn. En telkens is het de vraag: moeten ze een cl-tje meer water of juist minder? Plantje vertel het me. Ik kom er niet uit. Afgelopen winter zijn ze op advies van de tv-tuinman verdroogd dus dat was ook niet goed.

Dit jaar wil ik het in de bodemvochtigheidsmeters gaan zoeken: heeft iemand een goed advies? Ik heb er een in de la liggen met een metalen sensorstaaf eraan en een metertje erboven dry-moist-wet maar die werkt voor geen meter: geeft bijna altijd wet aan behalve als ik hem onder de kraan houd, dan zegt hij dry .

Dus ik ben op zoek. Vroeger had je ook die keramiek dingetjes die blauw waren als de aarde vochtig was maar roze werden als de aarde droog was. Maar die werkten alleen goed als de plant tijdelijk droogte verdroegen.

Of moet ik een hygrometer op de aarde leggen? Wie? Bedankt! :)

wo, 08/10/2014 - 16:23
RdB

Ze krijgen bij mij beduidend minder dan in de zomer. Een handig hygrometertje is overigens een sateh-stokje: donker is vochtig.

Ruud

wo, 08/10/2014 - 16:26
Ineke*

Over welke kamerplanten heb je het?

wo, 08/10/2014 - 16:33
peterplant

En krijgen de planten naast drinken ook wel eens te eten?

wo, 08/10/2014 - 16:46
Annica

Dat van die sateprikker is misschien een goed idee, maar normaal voel je onmiddellijk aan de aarde of er genoeg vocht in zit, dat is het rare. Eierdozenkarton verkleurt ook nogal in de grond dus er staat nu een stukje karton in.

Het het om ficussen, en verschilende soorten. Ik weet dat die altijd blad verliezen in de winter, maar zoveel bladval is overdreven. Na elke scheut water liggen er weer bladeren naast. En geef ik die niet dan ligt er ook blad naast maar dan groen.

Ik geef geen of zeer weinig mest zolang ze niet groeien.

wo, 08/10/2014 - 17:03
Annica

Misschien moet ik maar eens aan een ander soort planten beginnen maar ik heb al alles gehad. Yuccainfo-icon is wel sterk maar die willen veel licht.

Overigens maakt het niet veel uit of de planten voor het raam staan of dieper de kamer in. Dat was dus ook een advies van de tv-tuinman: minder water vooral aan de planten die het donkerste staan, maar dat had geen gunstig effect. Of ik deed toch iets niet goed.

do, 09/10/2014 - 05:44
daucus

Staan ze wel in een binnenpot? Of rechtstreeks in een buitenpot. Het overtollige water moet wel weg
kunnen. Een laagje hydrokorrels in de buitenpot en daarop de binnenpot werkt vaak goed. Als ze
alleen maar in een buitenpot staan, verzuurt de grond makkelijk en krijg je ook geel blad.

do, 09/10/2014 - 12:58
Annica

De pot wordt goed gedraineerd hoor, dank voor je reactie.

Ik denk dat ik het als een terugkerende natuurramp moet beschouwen. Zou het anders niet weten.

Eén plant heeft in de vorige jaren al teveel blad verloren en het blad hergroeit niet aan oud hout. Dus die gaat sowieso weg. 't Is jammer.

Ik kan Ficussen wel tot ruistop en hergroei prikkelen d.m.v. forse wortelsnoei, maar pas in januari. Als ik het eerder doe dan trapt hij daar niet in (ook al geprobeerd).

Je zou dus denken: januari.. hee dat is hartje winter dus de lichthoeveelheid is dus de factor óók niet bij bladval. Het schijnt een prikkel te zijn of misschien een combi van prikkels.

Ik zal ook eens sproeibeurten proberen. Je moet toch iets.

do, 09/10/2014 - 13:20
Annica

>> Als ze alleen maar in een buitenpot staan, verzuurt de grond makkelijk en krijg je ook geel blad.

Ja dat hoor je wel vaker zeggen, maar ik heb geen pH-meter en Ficussen zijn nogal tolerant wat de zuurgraad betreft: 5.5 tot 7.5 Bovendien krijgen ze elk jaar nieuwe grond; het merendeel wordt afgevoerd.

do, 09/10/2014 - 14:32
GreenConnection

Een paar kanttekeningen:
- Een Ficusinfo-icon verdraagt wortelsnoei zeer slecht, ongeacht het jaargetij.
- Bij gesloten pot is niet alleen stagnerend water funest; ook de zuurstofbehoefte van de wortels komt in het gedrang.
- Elk jaar verpotten is echt niet nodig voor volwassen planten.

Onderwerp gesloten