Ficus gaat ten onder, heel snel!
#1
di, 06/01/2015 - 17:29
Ficus gaat ten onder, heel snel!
Mijn ficus vertoont erge bladval en ik krijg hem op geen enkele manier meer vrolijk. Hier het hele verhaal:
Zo'n 3 maanden geleden heb ik van vrienden een bonsai ficus gekregen. Ik weet niet precies welk type het is, maar ik heb rondgekeken op internet en foto's vergeleken met mijn boompje en ik vermoed dat het de bonsai ficus panda is.
Toen ik dit boompje kreeg (ongeveer 80cm hoog) hadden mijn vrienden er ook al een pot bij gekocht. Deze pot was eigenlijk aan de kleine kant, maar ze hadden van het tuincentrum te horen gekregen dat er hooguit 1/3e van de wortels af mocht en dat hij dan wel zou passen. Ik heb er vervolgens een beetje wortels afgehaald en hem in de pot met potgrond gestopt. Na een paar weken ben ik gaan kijken voor een grotere pot en heb hem verpot (in nieuwe potgrond). De pot waarin hij staat is een plastic inzethoes met gaten aan de onderkant. Deze heb ik dan vervolgens in een andere pot gezet waarin ik onderin hydrokorrels heb gelegd. Zo kan overtollig water uit de inzethoes naar beneden zakken in de omliggende pot.
Toen ik het boompje vervolgens eens beter bestudeerde zag ik overal kleine witte beestjes. Ze leken op kleine pissebedden met een wollig vachtje. Na wat zoeken kwam ik er al vrij snel achter dat dit wolluis moest betreffen. Ik heb elke dag met de hand de wolluis van de plant afgehaald totdat alle grote witte wolluizen weg waren. Vervolgens waren er nog veel kleine gele wolluisjes (nog zonder vacht) van 1mm over, die zich vooral in de toppen en onder nieuw blad vestigden. Gelukkig heb ik hele goede ogen, maar het is een flink karwij om ze allemaal te vinden. Ik heb zo goed als ik kon de beestjes verwijderd en een spray gekocht tegen wolluis, spint en dopluis. De plant éénmaal behandeld (de kluit afgedekt met vuilniszak) en een week later vond ik geen enkel levend beestje meer.
De wolluis is nu dus weg. Echter, dat is niet het einde van het probleem. De plant begon al vrij snel (toen ik hem van de eerste pot in de nieuwe pot had gezet) bladeren te verliezen.
Eerst waren alle bladeren donkergroen, maar werden steeds lichter groen, toen gelig en vervolgens vielen ze af. Ik merkte op dat wanneer de planten iets gelig werden, ze al heel makkelijk van de plant vielen.
Op dit moment is het zo erg dat in 4 dagen tijd er al 63 blaadjes waren gevallen. Hij wordt kaler en kaler. Op dit moment worden de groene bladeren lichter (richting geel) en ontstaan er bruine vlekken, waarna het blad 2 dagen later bruin en droog wordt (opkrult) en vervolgens afvalt.
De plant heeft vanaf het begin af aan ook niet gegroeid. Hij staat zoals ik het noem dus in stand-by.
Zie in attachment hoe hij er nu voor staat.
Verdere informatie die nog van belang is:
Watergifte:
Ik geef hem elke week zo'n 100-150ml water en zorg ervoor dat de kluit niet supernat is (kan ook niet, want het zou dan weglekken uit de inzethoes) en niet uitdroogt.
Standplaats: hij staat in de hoek van de kamer op het noorden, waarbij links en rechts van de hoek 2 ramen zijn. één raam op noordoost en de ander op noordwest. Hij krijgt geen directe zon en de lichtinval is ook niet heel veel. Het is meer een schaduwplek.
Ik heb het idee dat hij niet teveel of te weinig water krijgt, maar dit vind ik moeilijk om goed vast te stellen. Ik heb hem ook eens een week op een andere plek (bij meer zonlicht) neergezet, maar dit had geen effect. Bovendien heb ik eigenlijk in huis geen betere plek om hem permanent neer te zetten.
Wat kan er aan de hand zijn?
Een Ficus verdraagt geen wortelsnoei. Het herstel na wortelsnoei zal heel langzaam zijn.
Verwacht in de winterperiode geen groei; veel planten zijn in rust.
En daarna nog die luizen. Een dubbele zware aanval dus. Gewoon blijven verzorgen zoals je nu doet. Hou hem toch wat aan de droge kant (hij heeft veel blad verloren dus verdampt minder) en duimen draaien, maar het is wel een dubbeltje op zijn kant.
Dat was dus weer eens een zeer slecht advies van dat tuincentrum.
Ruud
Dank voor de reacties. Het is nu begrijp ik dus een kwestie om hem zo goed mogelijk door deze wintertijd heen te loodsen zonder dat hij ten onder gaat. Ik kon zelf niet vinden dat wortelsnoei niet bij deze ficus zou mogen worden toegepast. Ik ga hem gewoon water geven zodat de grond nog enigszins vochtig blijft en dan duimen dat hij deze periode doorkomt.
Groeien de blaadjes die zijn afgevallen nog terug op die plek, of moet ik daarvoor de takjes terugsnoeien zodat ze daarna weer uitlopen?
Hierbij een update. Het geel worden van de bladeren ging maar door en na een week stond de plant er zo goed als kaal bij. Bijna alle bladeren zijn er inmiddels afgevallen. Onder sommige zijtakjes is ook geen groen meer te vinden, bij de meeste hoofdtakken gelukkig nog wel.
Ik hoop dat hij het nog houdt tot de zomer en dan ook daadwerkelijk weer begint met bladeren maken.
Wat is het beste om te doen, straks alles terug kortsnoeien of hem zo laten doorgaan?
Deze ficus is inderdaad een Ficus panda. Hij houdt van een lichte plaats, maar geen zon, gelijkmatig licht vochtig houden, een constante temperatuur. liefst tussen de 16 en 22 graden celcius. En nu zeer zeker geen voeding geven want dat veroorzaakt meestal de zwarte bladeren. Kijk dus uit voor temperatuurschommelingen.
Als deze plant in het voorjaar weer aan het groeien is, kun je af en toe wat takjes inkorten om nieuwe blaadjes bij de stam te krijgen. Tegen die tijd kun je de afgeknipte takjes in het water in het licht zetten( stekjes) en zul je heel wat nieuwe plantjes krijgen! Houd vol, het wordt weer een mooie plant.
Caggela: je hebt helemaal gelijk. 3 weken geleden is
de ficus, nadat hij zo goed als alle blaadjes van
zich heeft afgeschud, weer begonnen met uitlopen. Op
allerlei plekken bij oude takken ontstaan nu kleine
nieuwe uitlopers. Omdat er sommige takjes bijzaten
die erg lang waren en waarvan er nog maar 3 bladeren
op zaten, heb ik er 2 afgesnoeid en ga ik nu kijken
of ik die kan stekken :)