Help! Hoe doe ik het goed?

6 berichten / 0 nieuw
Laatste bericht
#1 do, 26/08/2004 - 23:28
Aussicat

Help! Hoe doe ik het goed?

Hallo heren en dames,

Ik heb me net in dit forum geregistreerd omdat ik binnenkort een folievijver van +- 7 m op 3 m ga graven - grootste diepte 1m - en ik na het bezoek van 3 vijverwinkels vandaag helemaal de kluts kwijt ben!
Ik geef het toe, ik ben een echte beginner. (Had tot nu toe wel een voorgevormd plasje van 1.150L zonder filter -wel zoveel mogelijk planten - waarin ik hopeloos trachtte het biologische evenwicht te bewaren voor mijn 5 goudwindjes...)
Bovendien heb ik niet veel kaas gegeten van techniek. Ma bon,
in de eerste vijverwinkel raden ze me een biologische filter aan, apart van de vijver. Hierin komt na folie een heleboel stenen en kiezels te zitten die het water zuiveren en waarna dat water via een overloopje opnieuw in de vijver komt.
De tweede winkel sprak van een filter in de vijver zelf. Het gefilterde water zou dan door een slang aan de andere kant van de vijver door een sierwaterbol weer in de vijver stromen. Ik heb echter een donkerbruin vermoeden dat dit een mechanise filter is en voor zover ik weet vraagt die zeer veel onderhoud?
De derde winkel tenslotte, die zei dat ik helemaal geen filter nodig had? Dat zolang ik voldoende richels volzette met moerasplanten in mandjes, dat dat filter voldoende was.
Dus ik weet het niet meer! Mijn voorkeur gaat zeker uit naar een biologische filter, maar klopt het dat ik daar 1200 euro voor moet rekenen? Dat is echt vreselijk duur. Maar zo te lezen op dit forum kan je zo'n filter zelf maken?
Alle raad is hartelijk welkom!
ps. de bedoeling is om er een 20 tal kleine oppervlaktevisjes in te zetten, geen koi's.

vr, 27/08/2004 - 00:52
Anoniem (anoniem geplaatst)

Een filter is niet nodig. Zorg dat er voldoende goede zuurstofplanten in het water staan, zoals fontijnkruid, waterpest, gedoornd hoornblad en het water blijft glashelder, zonder pomp of wat dan ook.
Eigenlijk zou je moeten wachten tot het voorjaar, zodat de planten een goede start kunnen maken. Na het planten van de zuurstofplanten en het vol laten lopen van water in de vijver zou ik niet direct de vissen uitzetten. Je kunt ook nog enten, d.w.z. wat water uit een goede gezonde vijver toevoegen aan je nieuwe vijver. Een tip: lees de vijverboeken van Ada Hofman!
Veel succes!

vr, 27/08/2004 - 09:52
Anoniem (anoniem geplaatst)

ben het helemaal eens met Elisabeth, misschien dat filters voor koi vijvers nodig zijn omdat die een speciale verzorging nodig hebben, maar voor de gewone goudvis of goudwinde niet ,zuurstofplanten zijn het geheim van een gezonde vijver, ik heb 2 vijvers geen enkele pomp of filter en het water is helder dank zij de goede raad van Ada Hofman's boek.Winkels denken eerst en vooral aan verkopen en dan pas aan goede raad geven.(de meeste toch)

za, 28/08/2004 - 00:13
Anoniem (anoniem geplaatst)

Ik ben ook akkord met iedereen, in mijn "betonnen" vijver, geen enkele filter. Heel veel zuurstofplanten. Vnlk hoornblad en fonteinkruid. Moet ieder jaar 3 a 4 maal zuurstofplanten uitkieperen anders zie ik mijn vissen niet meer.
Helder water en gezonde vissen en veel planten en dit zonder de dure kost van een filter.
Wat ik wel doe is vnlk 's nachts een hevige fontein laten sproeien(elimineren van nitraten).
Groeten Alain

za, 28/08/2004 - 18:16
Anoniem (anoniem geplaatst)

Hartelijk bedankt voor al de info beste mensen!
Ik heb mij op jullie raad gebaseerd om verder het internet af te schuimen en met volgend plan op de proppen te komen:
Ik maak van de volledige achterkant van de vijver een moeras. (aan de voorkant komt er een vlonder) en aan de zijkanten brede trappen van 20 en 40 cm om ook daar veel planten te kunnen zetten.
Ik heb echter meermaals gelezen dat het toch wel vrij belangrijk is om watercirculatie te hebben, en vermits je dan toch al een pomp nodig heb, zou ik van het moerasgebied een soort natuurlijke filter maken. Dus het moerasgebied dieper uitgraven (70 cm) en op de bodem drainagebuizen en achter een hardplanstieken wand de pomp zetten. Daar bovenop steentjes en keitjes en tenslotte natuurlijk moerasplanten in vijversubstraat. Op die manier zuigt de pomp het gefilterde water en brengt dit langs een buis door de vijver naar de andere kant.
Ik zou 3 soorten visjes zetten: 5 goudwindes, 5 sarassa's en 5 shubunkins. Daar komen echter wel nog stofzuiger en de spookjes bij... Stofzuiger is een koiachtige (geen flauw idee wat juist) in prachtig rood en zwart die een kennis die zijn vijver wegdeed in ons vroeger plasje is komen plaatsen evenals de 2 spookjes: dat zijn 2 zwarte visjes met een rode staart (iemand een idee hoe zo'n visjes heten?)
Ik zou eigenlijk wel liever er nog meer visjes in zetten, maar ik veronderstel dat die in zo'n grote vijver wel gaan kweken en dat ik er na 2 of 3 jaar vanzelf een hoop meer heb?
Ik heb echter nog een paar prangende vragen alvorens ik aan mijn meesterplan kan beginnen:
*Welk materiaal zou ik in lagen leggen in de moerasput voor de beste filtering?
*Ik neem aan dat je een scheiding, doek of plastiek met gaatjes moet hebben tussen de steentjes en je drainagebuizen zodat de steentjes niet in de buizen gezogen worden?
*Zou ik de achterkant van de pompbuis, dus waar het water terug in de vijver stroomt gewoon in de richting van het moeras in de vijver leggen, of langs een overlopende steen laten gaan? Stroomt het water dan nog wel voldoende terug naar het moeras?
*Is het realistisch te denken dat ik de volledige folierand (ga daar ecolat voor gebruiken) kan wegmoffelen door overhangende bodembedekkers en andere planten? Dan hoef ik geen ondiepe rand te maken voor honderden kilo's stenen, die in mijn tuin waarschijnlijk toch niet erg natuurlijk zouden lijken.
*Zou ik meer visjes zetten of wachten op nakomelingen?
*Ik heb gelezen dat fontijnkruid de beste zuurstofplant zou zijn, maar welke zijn de beste moerasplanten voor de beste filtering?
*Is dit plan overdreven en heb ik die filter echt niet nodig? (ik heb 3 jaar zitten zwoegen en sukkelen in mijn vroegere plasje van 1150L om toch maar een redelijk evenwicht te krijgen, heb van miserie zelfs de bak halfvol gezet met rietsigaren in mandjes - die natuurlijk constant omvielen - om toch maar genoeg opname van afvalstoffen te hebben)

Tenslotte, sorry voor het epistel (ben een echte tater en twijfelaar...) en hopelijk vlug tot schrijfs.

zo, 29/08/2004 - 09:40
Anoniem (anoniem geplaatst)

Dag tater en twijfelaar,
Wat ik zou doen in uw plaats is: uw moerasgedeelte gewoon met rust laten qua filtering.
Wel in het diepste gedeelte van uw vijver opzuigen en het water doen uitlopen op een andere plaats dat hoger ligt dan uw vijver, een soort bekken waar verschillende planten in staan (uw natuurlijk filteringssysteem) en waar het water dan naar beneden kan lopen(watervalsysteem).

Zal nog eens opnieuw zeggen, want vind dit moeilijk om een volledige constructie zomaar neer te schrijven:
Het vuil water wordt dan in de diepte opgezogen , wat hoger gebracht, afval wordt in uw hoger gelegen gedeelte door planten, stenen tegen gehouden(organisch materiaal kan dan ook opgenomen worden door het riet of andere planten). Het grofste vuil is er uit en dan met een overloopsysteem komt properder water terug in de vijver.

Dat is natuurlijk mijn menig Katrien.

Wordt vervolgd zeker?

Groeten Alain

Onderwerp gesloten