bananeplant
#1
za, 04/01/2003 - 20:13
bananeplant
hallo
ik heb nu al drie keer een bananeplant gekocht en in de zomer groeit hij als kool maar in de winter gaat hij elk jaar weer dood. wie heeft er een goede tip zodat ik in de winter ook een mooie bananeplant heb.
Hopende u hiermede te kunnen helpen met nogvriendelijke groetjes Carlo
De banaan (latijn: musae) is in de (sub)tropen een zeer veelvoorkomende boom. Over bijna alle continenten versprijd is de banaanvan oorsprong een plant die voor komt in India, Thailand, Maleisie,Indonesie, Vietnam, Laos en Zuid-China.
In de tijd van Alexander de Grote stond deze boom bij de Arabieren ookwel bekend als de boom uit het paradijs. Eigenlijk is de banaan geenboom, omdat de bladeren een soort stam vormen, een zg. schijnstam.
De banaan komt in heel veel varieteiten voor, en vaak zijn ze ook nieteetbaar.
Je kan ze in zowel in warme als in koude streken vinden. Er zijn zelfssoorten die winterhard zouden zijn.
Bekend is dat de bananenplant een van de meest belangrijke gekweektevoedingsgewassen en ook gebruikte nutsgewas is. En zijn grote betekenisvoor de mensheid. De meeste bananen worden gekweekt voor lokaal gebruik.
De banaan is in sommige landen ongeveer te vergelijken met de aardappelbinnen de westerse cultuur.
Bijna is er geen andere plant die zo volledig gebruikt kan worden.
Zo worden de bladeren gebruikt voor dakbedekking, vezels,paraplulparasol, inpakmiddel voor bv. etensgerechten. Ook worden dejonge bladeren wel voor de afdekking van wonden, verkoeling van deogen, en bij oogpijn gebruikt.
De stam kan weer gebruikt worden als inpakmateriaal en de vezels voorgarens.
Het sap van de stam heeft diverse medicinale werkingen. En de vruchtendienen niet alleen voor het lekkere fruit en voor gebruik in de diversegerechten, maar hebben ook een medicinale werking. Een kleine opsommingzonder de pretentie dat het ook werkt! Het bevorderd de haargroei,anti- infectie, anti-inwendige bloedingen, waterpokken, slangebeten.
In de toko of supermarkt vindt U verschillende soorten bananen. Om tebakken, om zo te eten, .. Maar is er ook de banaan als plant! Elkegoede plantenzaak heeft ze. U kunt nu eindelijk Uw eigen banaantjeskweken. U zal in Nederland zeker niet de eerste meer zijn!
U heeft vaak de keuze uit drie leuke soorten:
1* De Bananarama of Nana, een laag blijvende bananenboom. Uitstekendvoor in de hal of in kleine ruimtes.
2* De Kamerbanaan, is een uitstekende in de (woon-)kamer groeiendebanaan, die U op kunt laten groeien tot wel 2 meter! En eventueel in dezomer buiten!
3* De Tuinbanaan, die met onze kou zelfs kan over winteren.
De tegenwoordige bananenplant is niet meer uit zaadvoort te planten. Voor de vermeerdering worden nu de zij-scheuten ofuitlopers of anders eenbladstek genomen.
De bananenpiant is moeilijk kapot te knigen. Mocht door een of andereoorzaak de hoofdstam toch kapot qaan, dan zult U zien dat er kleinescheuten (anak's) uit de grond schieten, die weer een nieuwe boom gaanvormen.
Zo gebeurt dat in de natuur ook. Een bananenplantage is danook een zgn.wandelende plantage. Zodra de hoofdstam dood is omdat ze uitgebloeidis, wordt deze gekapt. Een zij-scheut laat men dan weer doorgroeien enhet verhaal begint opnieuw. Deze scheuten komen ook, als de moederstamgewoon doorgroeid. Als u deze scheuten door laat groeien dan vullen zemooi de stam op zodat U een leuk bosje bananenplantjes krijgt. U kuntook ervoor kiezen deze scheuten af te scheuren, om ze over te zetten ineen andere pot. Mocht U een banaanplant alleen voor de zomer buiten inde tuin of het terras willen hebben dan kunt U de stam, voor de winter,net iets boven de kluit afsnijden, de knol goed in kranten wikkelen envorstvrij bewaren.
Tot het voorjaar, wanneer U de knol weer in grond zet. De banaan, jekan er niet genoeg van knigen. Nog even de verzorging:.
De kamerbanaan houdt van vollop licht en van hoge vochtigheid, dus veelnevelen. Houdt hem boven de 12 graden, en geef hem veel water.Overtollig water moet kunnen wegvloeien. Geef hem 2 wekelijks mest. Bijvoorkeur koe-mest. Deze kan je in gedroogde en ontgeurde zakken bij debloemist kopen.
In de winter periode droger houden. Het liefts zo weinig mogelijkverplaatsen. Anders dan de kamerbanaan kan de winterbanaan dus het helejaar buiten gehouden worden. Ook al heeft hij het liever als U hem heteerste jaar als kuipplant houdt. Daar de banaan van vruchtbare grondhoudt is het goed het plantgat alvorens goed te bemesten. Ik raadaltijd aan de tuin-banaan in een kuip, waarvan de bodem eruit isgehaald te doen, en deze dan in te graven. Het is gunstig met water envoeding geven maar ook de uitlopers blijven begrenst! Bij strenge vorsteven af dekken met stro of noppenfolie. Beschut laten overwinteren. Ookkunt U de winterbanaan inpakken zoals U dat ook bij siergrassen doet.Het jaar erop zal hij hoger worden dan het jaar ervoor.
In het kort.
Herkomst : Kruidachtig-, Vruchtboom uit Azie tot 2m. Standplaats:Vollop licht, geen middag-zon, warm en vochtig. Ook in de winter. Hogevochtigheid. Veel met de plantenspuit sproeien. Groot grondvolume.Temperatuur: Boven 12 graden. Watergeven : Veel water geven. Overtolligwater moet kunnen afvloeien. Voeding : Tweewekelijks bijmesten mn.tijdens groeiperiode. TIP!: I) de bladeren kunnen worden gebruikt v/hinpakken van gerechten, afdekken van ogen en wonden. Haargroeimiddel.TIP!: Onderste blad valt af, dit is normaal. Kleine boompjes komen op.Deze kunt U verpotten, of doorlaten groeien waardoor rondom de stamopgevult raakt. Met kans op een echt bananenboombosje, met banaantjes!Banaan kan na 2 jaar vrucht dragen. Om de lengte erin te houden dezeanaks weghalen.
mailto:florespasar-malam [dot] com
Hallo,
Die tuinbanaan is waarschijnlijk de Musa basjoo. Dit is een soort die van Japan komt. Kwestie van het zoeken te vergemakkelijken.
Groetjes,
Pieter
Weet er iemand hoe je het best, scheutjes van de banaan verplant is dit door ze eerst in water te zetten zodat ze wat wortel krijgen of mag je dit onmiddellijk in aarde zetten
De bananenplant (voor in huis) is een commercieel product, dat geod verkoopt omdat het een hele mooie (en goedkope) plant is. Helaas is de plant helemaal niet zo geschikt als kamerplant. Het lichttekort in de winter kan funest zijn, Dichter bij het raam zetten kan (zeker bij enkel glas) te koud worden. Bovendien is de luchtvochtigheid in de winter in huis zo laag, dat de plant het heel moeilijk krijgt. Deze plant kost geen drol, dus koop lekker ieder jaar een nieuwe. Dat scheelt een hoop sores. P.S. Een hoop mensen vergeten, dat de luchtvochtigheid in appartementen / flats vaak veel lager ligt dan van een woonhuis. Voor een hoop planten is dit een groot probleem.