citrus met ziekte
#1
ma, 10/03/2003 - 16:23
citrus met ziekte
Ik heb eigen gekweekt citrusboompje en nu zitten de bladeren vol met honingachtige druppels. Daartussen door ook kleine bruine beestjes. Wat is dit?
Volgende vraag is dan ook. Wat doe ik eraan?
Kan iemand mij van advies voorzien?
dankje
Robert
Hallo,
Waarschijnluik een soort bladluis of wolluis. Als je boompje niet te groot is, kan je hem behandelen met een 70% oplossing van alcohol (methanol of ethanol, de tweede is duurder, maar veiliger in gebruik). Je kan het verstuiven of met een watje/sponsje aanbrengen.
Als je geen doen aan ziet, kan je een insecticide op spuiten (pyrethroiden, contactgif) of insecticide aangieten (imidachloprid, systemisch gif en dus met nawerking).
Voor gebruik binnenshuis zou ik een systemisch insecticide aanraden (drift vermijden).
Maar, als het plantje al de bloeigrootte bereikt heeft, zorg er dan voor dat tijdens de bloei er geen bijen bij kunnen. En dan ook de vruchten niet opeten. Op het etiket staat meer info voor gebruik bij voedingsgewassen.
Groetjes,
Pieter
Gebruik voor je eigen veiligheid een middel als Spruzit van Ecostyle voor de luizen of Promanal voor de wolluis. Het is trouwens geen wolluis want die zijn niet bruin maar vuilwit. En Pieter Cactus: Het is duidelijker als je in plaats van de werkzame stoffen een merknaam noemt. Dat scheelt de mensen een hoop gezoek.
Hallo,
De wolluis is niet wit. Ze lijkt alleen maar wit door het witte poeder erop. Als je ze natmaakt, zie je de echte kleur: bruinroze.
Ik ben persoonlijk niet voor het noemen van merknamen, om verschillende redenen.
Als het de mensen al teveel werk is om naar een bepaalde werkzame stof te zoeken (meestal duidelijk aangeduid), zal het waarschijnlijk ook teveel werk gevraagd zijn om aandachtig de bijsluiter te lezen om bv. de juiste concentraties toe te passen.
Niet elk product is overal onder dezelfde merknaam verkrijgbaar.
Die zgn spruzit is toch pyrethrum en ik had toch ook pyrethroides genoemd. Maar er zijn ook nog vele andere producten op de markt op basis van pyrethroiden (of pyrethrum als je anti-chemie bent). Maar voor uw eigen veiligheid? Ik zie niet in waarom natuurlijk pyrethrum veiliger zou moeten zijn voor de gebruiker dan synthetische analogen. Ze werken immers in op dezelfde molecules.
Ik ben echter meer voorstander van systemische giffen. Zo zullen ook eventuele wortelluizen worden afgedood. En andere niet-zuigende toevallige bezoekers zullen niet worden afgedood. Drift komt hier ook niet voor. Als je tegen synthetische stoffen bent (imidachloprid), kan je altijd het zeer giftige nicotine gebruiken. Dit is wel natuurlijk en zelfs zelf te extraheren. Maar wordt wel zeer vlot door de huid opgenomen (met de gevolgen vandien).
Ik persoonlijk ben niet tegen biologische pest management, maar soms heb ik wel mijn bedenkingen. Men gaat er al te dikwijls van uit dat al wat uit de natuur komt ongevaarlijk is voor de mens en de omgeving, en al wat uit het lab komt, zou per definitie gevaarlijk moeten zijn. In mijn opinie zou men in deze sector meer moeten openstaan voor vernieuwing. Geïntegreerde gewasbescherming is hier een mooi voorbeeld van.
Pieter