Filter en pomp aanschaffen
#1
zo, 23/06/2019 - 11:17
Filter en pomp aanschaffen
Hallo,
Ik heb olangs een vijver 'aangelegd'.
Een voorgevormde ubbink van 500 liter.
Nu wil ik een pomp en filtersysteem aanschaffen om het water iets hogerop in de tuin te pompen en via een 'beekje' weer de vijver in te laten lopen.
Hoogte verschil +/- 7- cm.
Start beekje +/- 2,5 tot 3 meter.
Welk pomp/filter systeem raadt U mij aan.
Met vriendelijke groet,
Vincent
Beste Jester,
Voor uw doel zijn 2 mogelijkheden. De een is een drukfilter die eventueel gedeeltelijk ingegraven kan worden, waarbij de vijverpomp het water in de afgesloten pot door verschillende materialen pompt, of
een oever / doorstroomfilter. Deze zijn ietwat groter van formaat en moeten boven het waterpeil komen te staan. En makkelijk te reinigen. Echter in beide gevallen is het biologische ( bacteriën ) gedeelte erg beperkt. Men moet in dit geval rekening houden dat men niet teveel aan vis uitzet, en er voldoende planten aanwezig zijn die dit aanvullen, en afvalstoffen kunnen omzetten.
Ondanks het klein volume aan vijverwater is een UV lamp ook aan te raden. Deze voorkomt het ontstaan van zweefalg. Voor de inhoud van ongeveer 500 liter is een uv lamp van 9 Watt voldoende.
Groet René,
Bedankt René,
Welk merk heeft de voorkeur.
Welk type pomp zorgt voor de krachtigste straal terug de vijver in?
groetjes,
Vincent
Hallo Vincent,
Naar mijn mening zijn onderstaande systemen wel aan te raden, en de merken zijn bekende in het vijverwereld. ( Natuurlijk zijn er nog meerdere ) Vaak ook losse onderdelen te koop mocht iets defect gaan.
Ubbink Filtraclear 4500 2 kamer vijverfilter Plus set met UVC en pomp art.nr : 1355165
Pontec PondoClear Set 4000 | 7 watt UVC
Oase - Drukfilter - Biopress 4000 set
Succes, Groet René,
Hoi René,
Ik twijfel tussen ubbink of oase.
Welk merk staat hoger aangeschreven?
Groet,
Vincent
Hoi Vincent,
Beide zijn naar mijn mening perfect. Máár mijn voorkeur zou gaan naar de Ubbinck. Bij een drukfilter word een afdichtingsring gebruikt. Deze moet precies goed liggen, als de bovenkant ( deksel ) in elkaar word geduwd. Uit ervaring weet ik, ( en door medische klachten ) dat het voor mij moeilijker was om deze te monteren. ( was wel van een ander merk ) Als de ring niet goed zat, lekte deze vanzelfsprekend. Dus alles overnieuw. Naar verloop van tijd spoot ik de afdichting met vloeibare vaseline in. Het werkte ietwat makkelijker, máár af en toe lekte deze toch.
Bij het doorloopfilter ( Ubbinck ) is dit géén probleem. Het deksel is makkelijker te verwijderen en te monteren. Zonder een afdichtingsring. Ik heb ook zelf het idee, dat het reinigingsoppervlakte bij deze groter is. In het verleden maakte ik ook gebruik van zulk een filter, en experimenteerde met andere filtermaterialen wat in onze situatie geschikter was. In de drukfilter kon ik dat bijna niet.
Momenteel maak ik gebruik van een 220 liter meerkamerfilter. Ook door het feit dat er ( en dat weet ik ) overcapaciteit van vis is. O.a : 3 grote koi, 4 kleinere koi's en enkele goudvissen.
Véél Succes, Groet René,
Hoi Rene,
Bedankt voor de tip, ik ga een Ubbink BioPressure aanschaffen.
Overigens is mijn vijvertje ondertussen kraakhelder geworden (fonteintje, mosselen, slakken en vissen toegevoegd).
Maar heb de pomp toch nodig ivm aanleg van het 'beekje'.
Met vriendelijke groet,
Vincent
Hoi Vincent,
Goed bezig! Ook een goede keuze wat betreft deze set. Ben blij dat het water al helder is geworden. Tip : Goed blijven filteren, en aantal vissen t.o.v grootte vijvertje op elkaar afstemmen. Water kan weleens groen worden, máár dat is ook wel op te lossen. Komt wel goed!
Véél plezier met de vijver.
Groet René,