zwemvijver
#1
za, 23/04/2005 - 17:11
zwemvijver
Op de wanden van mijn zwemvijver 16x5x1,5m met rechte wanden zonder planten (aparte moerasvijver) heb ik een continue begroeing van algen. Het water zelf is zeer helder en bij testen perfect qua hardheid en geen nitraat of nitriet.
Ik gebruik nu ook een ultrasooapparaat om die algengroei tegen te gaan met weinig resultaat.
Kent iemand een probaat en gemakkelijk middel om die algen te verwijderen of nog beter te stoppen.
Helemaal ervan af komen zal waarschijnlijk niet lukken. De algen groeien doordat ze voedingsstoffen opnemen uit het water. Het is dus zaak te zorgen dat er zo min mogelijk voedingsstoffen in het water zitten door beperkt voer te geven aan de vissen (zitten die er wel in?) en door snelgroeiende planten aan te planten (kan ook in een aparte plantenvijver, zolang hetzelfde water er maar doorheen stroomd). Die planten nemen een groot deel van de voedingsstoffen op zodat er voor de algen weinig overblijft. Verder zijn er mogelijkheden om met chemische middelen aan de gang te gaan. De meningen hierover zijn verdeeld. Ikzelf vindt dit erg riskant omdat, als de algen zijn bestreden, de voedingsstoffen in het water blijven en uiteindelijk de vissen kunnen vergiftigen. Als je kiest voor chemische middelen, test dan in ieder geval de waterwaardes zeer regelmatig (met namen nitriet en nitraat) en houd het gedrag van de vissen nauwlettend in de gaten.
Beste,
Heeft u ondertussen een oplossing gevonden voor uw probleem. Het zou me zeker interesseren gezien ik met hetzelfde probleem te kampen heb. Ik heb echter nog geen ultrasoonapparaat aangeschaft.
Graag uw advies : lucvervoort_1hotamil [dot] com
Zelfde probleem.
Mijn zwemvijver ligt er nu twee jaar, en vooral dit seizoen is er veel meer 'algenproductie' dan de twee vorige jaren. Hoe komt dat? Twee weken na reiniging komen de wanden vol met van die groene kloddertjes, die soms naar de oppervlakte komen en afdrijven naar de filterzone. Nochtans nog steeds perfect kristalhelder water.
Zou dit kunnen betekenen dat er te weinig zuiverende planten in de filter staan? Een goede filter bevat volgens mijn informatie veel planten, met veel blad en veel wortel, en vormt ongeveer 30% van het totale wateroppervlak. OK, het is logisch dat er na twee jaar nog geen voldoende ontwikkeld wortelstelsel is, en er dus nog onvoldoende voedingsstoffen opgenomen worden, maar is dit seizoen dan zo anders dan andere? Moet ik gewoon nog enkele jaren geduld hebben dan?
Een robotstofzuiger is ook een oplossing maar kost algauw € 2600...
Ik heb hetzelfde probleem zoals u (bericht hiervoor van 16-08-2007 was van mij).
Ondertussen heb ik iemand laten komen om het probleem te bekijken, en dit zou dus wel 'normaal' te noemen zijn. Zeker door het feit dat we 'weeral' een zachte winter hebben, heeft tot gevolg dat de algen blijven groeien gedurende de winter, zonder concurrentie van de moerasvijver, die dus helemaal passief is. Of de wanden recht of schuin zijn heeft hier niets mee te maken.
Een ultrasoonapparaat kan het water onttroebelen, maar aangezien uw water helder is, heeft dit toestel weinig nut.
Gevolg is natuurlijk erg veel stofzuigen, wat veel tijd in beslag neemt, en wat veel water doet verloren gaan. Om water te besparen heb ik vorige zomer geprobeerd het afgezogen water te recupereren door in de moerasvijver te laten lopen, maar met slecht resultaat: het water werd troebel.
Mijn zwemvijver is nog vrij jong, waardoor de planten nog niet doorworteld zijn, wat ook betekent dat er nog te weinig concurrentie is voor de algen. Ik denk dat pas na een vijftal jaar het zuiveringsproces op zijn evenwicht komt.
Het enige probaat middel op korte termijn lijkt mij een degelijke robotstofzuiger, maar dit heb ik nog niet uitgeprobeerd. Het kost ook wel wat...
groeten,
Dirk