Tuin / vijver aanleggen
#1
di, 31/01/2006 - 20:19
Tuin / vijver aanleggen
ik ben van plan een vijver in mijn tuin aan te leggen, heb hiervan een schets gemaakt, maar ik heb werkelijk geen idee wat ik verder aan pomp / filter etc nodig ben.
In de afbeelding zie je de woning en de tuin, de noordkant is de wand waar het toilet aan zit (de punt in de tuin is het zuiden)
de vijver zal ca. 3x5 meter worden, met een beekloop van ca. 4 meter, wat ben ik hiervoor nodig kwa pomp ?
verder wil ik in de vijver waarschijnlijk goudvissen en wat andere siervissen houden (geen koi); langs de achterste rand wil ik wat riet plaatsen waarachter ik de pomp en filter wil ingraven in de grond (of is dit juist dom ?) daarvoor wou ik een bak maken van hout, met daaromheen een isolatiemateriaal, waarschijnlijk harde pur platen.
graag tips ! ik heb geen ervaring... nog geen jaar een eigen huis (en tuin).
hmm het plaatje is wel erg klein, helaas, voor degenen die me zouden willen helpen, ik kan de afbeelding groter mailen
Hans, waarom leg je de vijver zover van je terras af? Leg hem wat dichter of desnoods tegen je terras aan zodat je vanuit een luie stoel van je hobby/vijver kunt genieten.
Maak hem diep genoeg. Hoe dieper de vijver des te minder de weersinvloeden op de temperatuur van het water hebben. Ook in de winter is een diepe vijver belangrijk.
Als je een wilde/ruige beekloop wilt kun je een dompelpomp pakken. Dan zou ik voor het filter een apparte pomp nemen.
Als je een rustige beekloop wilt kan je de uitstroom van het filter nemen. Houdt er wel rekening mee dat je in het laatste geval het filter boven het hoogste punt van je beekloop moet plaatsen of je moet gebruik maken van een druk filter. Er zijn voldoende boekjes/folders (bv: Ubbink) waar in staat welke capaciteit van het filter en de pomp je moet gebruiken. Neem altijd iets overcapaciteit zeker als je er vissen inzet want deze vervuilen de vijver altijd.
Ik zou zeker geen riet nemen aan de rand of in de vijver (om het filter te verbergen). Daar krijg je spijt van want dat groet als kool en kan de folie beschadigen alhoewel het wel een goed waterzuiveraar is.
Maak voldoende ondiepe plaatsen waar je de waterplanten in kunt zetten. Gebruik veel zuurstofplanten.
Begin met je vijver aanleg zo vroeg mogelijk in het voorjaar.
Eigenlijk is het najaar de beste tijd voor de aanleg.
Als de aanleg klaar is begint het moeilijkste gedeelte: geduld.
Wanhoop niet te snel als het fout lijkt te gaan: geef de natuur een hele lange kans om zich aan te passen. Gebruik geen of zo min mogelijk chemische middelen. Deze helpen meestal maar tijdelijk. Zet desnoods de vissen een jaar later in de vijver. Een vijver zonder vissen (en voer) raakt sneller in evenwicht.
Veel succes en geniet ook van het aanleggen.
PS: Als je een dompelpomp gebruikt moet je er een nemen met een flotter (uit)schakelaar. k'Heb zelf eens meegemaakt dat er een slang was afgesprongen en de vijver bij de buren in de tuin lag. Plaats de pompen niet te diep in het water om de temperatuur dieper in de vijver constant te houden en je pompt geen vuil mee zodat het water niet troebel wordt
Ik wou de vijver expres niet zo dicht aan het terras leggen omdat langs de rand van het terras een pergola staat met blad verliezende klimplanten; het is de bedoeling dat de beekloop rutig kabbelt, dus als ik het goed gebrijp zou ik het beste de filterbak helemaal in de hoek van de tuin kunnen zetten, omdat daar de beekloop moet beginnen..
maar nou zie ik in boekjes allerlei verschillende soorten filters, model regenton tot 5 kamer filter.... wat ben je wanneer nodig ?
gr. Hans
er zijn diverse pompen en filters te krijgen en voor een leek is danmisschien inderdaad de keuze te moeilijk te bepalen welke keuze de juiste is.
voor een waterval is van belang welke hoogte hij krijgt en de breedte van de waterval, ik zou wel aanraden om een vuilwaterpomp te gebruiken en zelf neem ik altijd oase ivm kwaliteit.
qua filter is het een kwestie van uit rekenen van de inhoud van de vijver en het gemak van het schoonmaken.
wil je een goed advies kanje me ook bereiken via mijn site
www.tuinenvijver.nl
Met vriendelijke groet
Marco van der Hoeven
de Vijverspecialist
www.tuinenvijver.nl
Een dompelpomp gebruiken is de grootste energie verslinder als het op het verbruik aan komt, pakweg dat de dompelpomp 5000 liter per pomp met een verbruik van 250 W p/uur is dan is er op tijd van vier uur 1000 W stroom verbruikt. Tegenover een pomp van Oase bijvoorbeeld: Aqumax 5500 met een capaciteit van 5520 liter per uur verbruik 75 Watt das nogal een verschil. Een dompelpomp is voor snelle klussen om water weg te pompen en niet geschikt voor de vijver. Dan heeft men met een professionele vijverpomp van Oase ook nog langer garantie 3 jaar tegenover de dompelpomp. Zelf gebruik ik ook een Oase pomp en had ik drie weken omruil garantie wanneer de pomp niet aan mijn verwachtingen voldeed, en drie jaar fabrieksgarantie.
Wat de filter betreft zou ik het zo goed koop mogelijkhouden en kan in kombinatie met de beekloop perfekt gerealiseerd worden dmv een planten filter. Een beekloop oogt mooi maar heeft ook nadelen vogels die erin gaan baden en kan men het filter niet uitzetten (droogloop) het is ook niet aan te raden om de filter uit te zetten ivm met de bacteriën die afsterven na 1 uur al.
Een goed natuurlijke filter is de planten filter dmv het upflow systeem, het water kan recht streeks in de vijver uitmonden, ofwel men maakt het zo dat het water uitmond in de beekloop en uitmond in de vijver, in de planten filter plaatst men planten die veel fosfaaten opnemen dit voorkomt overwoekerende groei van draadalgen. In de vijver brengt men voldoende zuurstof planten aan. Een pas aangelegde vijver is niet in evenwicht zowel de water waarden niet, (Kh, Gh, en de Ph) en het biologisch evenwicht de bacteriën die hun werk moeten verrichten en de planten die aan moeten gaan.
Het is zeer belangrijk om een pas aangelegde of gevulde vijver te enten en op starten dmv vloeibare en droge bacterië om het evenwicht te laten funktioneren. Het duurt zeker een drietal maanden voordat de bacteriën goed hun werk doen en de vijver aan het rijpen is, dan pas is het verstandig om enkele vissen aan te schaffen en uit te zetten. enkele zijn goudvissen en goudwindes, goudwindes zijn school vissen en kunnen het best gehouden worden met een 5 of zes tal hiervan.
Denk ook aan de diepte van de vijver ivm het overwinteren van de vissen. Maak niet teveel ondiepe zone's in de vijver dit kost u meer folie dan u denkt.
U kunt de filter ingraven maar deze zal toch hoger moeten staan dan het water oppervlak, eventueel dient u rekening te houden met het schoonmaken of onderhoud aan de filter (slibafvoer)
De pomp moet u berekenen aan de hand van de aantal kub, opvoerhoogte, de beekloop e,d om de eventuele verliezen te beperken.
succes
Ga eens kijken op https://tinyurl.com/y3bza6av, hier kun je heel veel informatie halen, en anders kun je informatie aanvragen bij hun. Soms komen ze ook gratis en vrijblijvend langs.
ik ben laatst bij tuin idee 2006 geweest en heb een lezing van die mensen bijgewoond, die weten echt goed waar ze het over hebben; ik ben daardoor veel wijzer geworden, ik vind alleen hun systeem met epdm folie vrij duur als je nagaat dat je ook nog een groot aantal m's kunststof kantplank nodig bent; ik ben dus nog aan het denken over een alternatief, mijn idee gaat uit naar een drainage buis; die kun je in lange lengtes kopen en ook behoorlijk in model aanleggen... vervolgens zou ik in die buis met een trechter wat cement kunnen laten lopen waardoor de buis niet meer te vervormen is....
iemand nog een ander idee om de rand van te voren netjes vast te leggen ?