help mijn vijver loopt ineens leeg!
#1
ma, 01/05/2006 - 13:03
help mijn vijver loopt ineens leeg!
Sinds januari dit jaar ben ik de trotse eigenaar van een leuke vijver (2x3m). Er is een prima pomp en filter aanwezig en alles lijkt goed te functioneren. Het water loopt echter met een zwakke straal terug de vijver in en dat was eigenlijk reden om eens te gaan kijken naar het aangelegde pomp- en filtersysteem. Ik heb een pomp aangetroffen in het diepste gedeelte van de vijver, verbonden aan een filter die aan de kant is 'weggewerkt'; via filter loopt het water langs een UV-lamp terug de vijver in. Zoals ik zei is de waterstraal zwak maar loopt rechtstreeks de vijver in zonder waterverlies op de kant. Ik heb alle bevestigingen gecontroleerd om waterverlies in het circuit uit te kunnen sluiten, een lek lijkt me niet logisch want er is niets bijzonders gebeurd maar gisteren zie ik ineens dat mijn wateroppervlakte met zeker 10 cm gezakt is zonder aantoonbare oorzaak! Een zwakke waterstraal leidt uiteindelijk tot dalend waterniveau?...
Wie o wie weet wat ik mogelijk verkeerd heb gedaan want voorlopig is mijn onderzoek naar de zwakke waterstraal mijn enige aanknopingspunt. De pomp, filter en uv-lamp zagen er prima uit en heb ik alleen bekeken en opnieuw geplaatst. Wat kan er gebeurd zijn? Verdamping lijkt me niet logisch...
Esther
Hoi Esther,
Dat lijkt me ook niet aan de orde dat het water zo snel verdampt.
Het is vrij moeilijk om hier een oplossing voor te vinden omdat ik de installatie niet ken, maar ik zal trachten in de buurt te komen.
Als 1ste zul je rekening moeten houden met de opvoerhoogte van de pomp, de diepte, de afstand die het water moet afleggen naar de filter en UV lamp, en de aantal bochten die erin zijn verwerkt dit leidt tot verliezen van de kracht waarmee het water via de uitloop terug de vijver instroomt.
Ook de hoogte van het filter en de UV ten opzichte van de pomp en uitloop hebben ermee te maken, plus de diameter van de slangen is een faktor waarmee je rekening dient te houden, en het aantal liter water wat de filter en de UV kunnen verwerken.
Op de pomp staat meestal op de onderkant een omgekeerde driehoek met een getal. Nu stel dat daar een 2 staat dan wil dit zeggen dat dit de maximale opvoerhoogte is van de pomp.
Nu staat de pomp bijvoorbeeld 1 meter diep en is de weg naar de filter 1 meter en zijn er twee bochten in verwerkt die tot een verlies komen en het water afremmen.
Het water moet nu door de filter zijn weg maken naar de UV weer door twee bochten en staat de filter 1 meter hoger dan de waterspiegel.
Aan dit voorbeeld is de maximale opvoerhoogte al gebruikt van de pomp en is de capaciteit onvoldoende. Dan nog weten hoeveel liter water p/m de pomp pompt, de filter en UV kan verwerken.
Bij een pomp dien je altijd de grootste opening te handhaven, de filter mag in feite meer water verwerken dan dat de pomp verwerkt, maar de diameter van aansluitingen moeten ook het zelfde zijn, als bijvoorbeeld de aansluiting van de pomp 40mm diameter is en de filter heeft 20mm diameter dan rem je de pomp af op max kapaciteit die niet benut wordt.
Het gevolg kan zijn dat de filter overloopt omdat deze de aanvoer en druk van het water niet verwerkt krijgt, en je een zwakke straal hebt bij de uitmonding terug naar de vijver.
Ergens moet er water verlies zijn.
Ik hoop het je iets duidelijk gemaakt te hebben.
groet