onderhoud vijver en filter
#1
ma, 15/05/2006 - 11:22
onderhoud vijver en filter
2 jaar terug heb ik een vijver aangelegd en die bleef steeds helder, dit jaar ging het mis en werd de vijver troebel.
Ph is 8, Gh is 9 en de Kh is 4, zuurstof planten groeien slecht.
(de lelie doet het goed).
Nu heb ik een cross-flow biofill filter te leen. Die heeft een jaar stilgestaan. Ik heb het filter grondig schoongemaakt, bacterien toegevoegd, Kh plus en kalk (vijverschoon van Mearl) toegevoegd.
De zuurstofplanten zien er niet mooi (bijna dood) uit, hoe kan dit?
Krabbescheer komt nu ook boven en ziet er vies uit maar dit komt omdat er een laag alg/stof (?) opzit, als ik ze heen en weer schud gaat het er wel vanaf en zijn ze mooi groen.
Wat is dit, en hoe kan ik dit voorkomen?
Ik heb een nieuw UV-lamp in het filter geplaatst, moet ik ook de kolen en slakken in het filter vervangen?
Moet het filter 24 uur aan staan?
Alvast bedankt voor de adviesen/reacties!
groeten Anke
we hebben ook pas een vijver aangelegd, de verkoper van de pomp raadde ons aan om dus ook een biofilter met uv lamp er bij te kopen. Deze moest volgens de instructies dag en nacht blijven aanstaan. Gedurende 2 dagen hebben we dit zo gedaan en de vijver was opmerkelijk zuiver. Daar we nachtstroom hebben laten we nu de filter met uv lamp enkel 's nachts werken. Een beetje economisch werken hé. Voor een optimaal resultaat stond er vermeld dat het 4 tot 6 weken kan duren vooraleer het water echt helder is. Nu met het blote oog lijkt mij de vijver ook al proper, maar als je een beetje water opvangt en laat staan zie je toch nog enkele groene deeltjes in het water.
We hebben als biofilter en uv lamp gekozen voor tetra pond. Er was een actie: pomp, filter en uvlamp voor 200 euro, afhankelijk van de zwaarte van de pomp
Ik hoop dat je wat informatie heb verkregen hiermee
Succes
De Ph en Gh is goed de Kh niet die is te laag.
De Kh (karbonaathardheid) is een onderdeel van de totale hardheid van je water, tevens is de Kh een chemische reaktie van calcium en Co2 in de vijver.
Planten hebben die Co2 nodig om te kunnen leven en nemen zij de Co2 overdag op.
Dus heb je in de vijver een tekort aan Co2 en verklaard ook dat je planten bijna dood zijn en heb ik je het antwoord al gegeven op je vraag hoe dat kan.
Dat er stof op de planten ligt kan te maken hebben met zweefalg, dit gaat weg als er een UV lamp wordt gebruikt, een andere mogelijkheid is dat het stof niet weg gefilterd word door de filter.
Ja aktieve kool dien je ook te vervangen aktieve kool heeft als doel om schadelijke stoffen te absorberen, slakken horen er niet in maar kunnen wel vanzelf erin terecht komen.
Ja het filter dien je 24 uur per dag aan te hebben, en moet je nooit uitzetten zelfs in de winter niet, het uitzetten van de filter breekt het biologisch leven abrupt af, dat gevolgen heeft voor het biologisch evenwicht, vissen en de planten.
Om je Kh te verhogen kun je een water verbeteraar aan het vijverwater toevoegen, er zijn verschillende merken van fabrikanten op de markt. Mineral Clay is zo'n merk.
groet,
hey filter moet altijd dag en nacht draaien.
Bij een stroomstoring langer dan een hafuur dient het filter helemaal gereinigt te worden dit om dat er het biologische proces word omgekeerd en er een lading nitriet ind evijver komt wat puur gif is voor de vissen.
dat de zuurstof planten het niet doen komt door de lage Kh Verhoog deze met Balantex van colombo.
het filter materiaal in een filter hoeft niet ieder jaar vervangen te worden wel moet inderdaad de UVC lamp ieder jaar te worden vervangen.
succes ermee