4x duurzaam tuinieren
Een milieuvriendelijke tuin is om meerdere redenen belangrijk. Tegenwoordig hebben we te maken met klimaatverandering, vermindering van biodiversiteit en een slechtere luchtkwaliteit. In de steden is maar weinig groen te vinden. Door duurzaam tuinieren en door meer insecten en dieren naar je tuin te lokken kun je zelf bijdragen aan oplossingen voor deze problemen.
Gebruik handgereedschap
Door handgereedschap te gebruiken in plaats van zware elektrische apparaten bespaar je een hoop stroom. Er komt veel schadelijke CO2 vrij tijdens de productie van elektriciteit, waardoor het aan te raden valt om zo weinig mogelijk elektriciteit te gebruiken in de tuin. Je kunt ook zelf stroom opwekken met zonnepanelen of kiezen voor groene stroom. Zonnepanelen vergelijken zorgt ervoor dat je de juiste keuze voor jou maakt en jouw hele huishouden groener wordt. Ook terrasverwarming slurpt energie. Vaak biedt een extra jas of vest al genoeg warmte.
Zelf compost maken
Compost kun je kopen, maar het is stukken duurzamer en leuker om zelf compost te maken. Vervolgens kun je dit weer gebruiken om een rijke bodem te creëren. Er is altijd plek voor het maken van compost, zelfs op een balkon. Bijna alle plantaardige (keuken)resten kun je op jouw composthoop gooien. Let bij het maken van je eigen compost op de verhouding. Dit moet niet enkel uit verlepte sla of droge takjes ontstaan. Sorteer voordat je begint het tuinafval op kleur, groen en bruin. Deze leg je om en om in lagen op de composthoop.
Stop met schoffelen, ga mulchen
De bodem bestaat uit een systeem dat perfect op elkaar is ingespeeld. Door te spitten en te schoffelen breng je dit systeem uit balans en verarm je de bodem door een verstoring van het bodemleven. In omgespitte grond groeit bovendien sneller onkruid en ook komt er veel CO2 vrij bij het schoffelen. Door te mulchen zorg je voor een duurzame en levende bodem. Mulchen houdt in dat je een laag organisch materiaal op de grond aanbrengt. Gebruik je compost als bodembedekking om onkruid te onderdrukken en de grond meer vocht vast te laten houden. Ook zijn je planten direct gevoed. In deze laag gaan schimmels, bacteriën en wormen leven die goed zijn voor je tuin. Het is niet nodig om hier doorheen te werken, want het bodemleven zorgt hier vanzelf voor.
Minder stenen
Veel mensen betegelen hun tuin. Dit is praktisch en vereist minder onderhoud, maar ook zorgt dit ervoor dat regenwater niet weg kan lopen in de bodem. Al het regenwater moet via het riool worden afgevoerd als je tuin bestraat is. Door voor gras of planten te kiezen, kan niet alleen het water goed weglopen maar is er ook meer leefruimte voor dieren en insecten. De tuin wordt ook nog eens een stuk gezelliger door het groen.
Categorie:
Tuinieren
Reactie toevoegen