Wat brengen zonnepanelen eigenlijk op?

Denk je erover om zonnepanelen te laten plaatsen om geld te besparen op je energierekening? Door de eigen elektriciteit die je opwekt, hoef je minder af te nemen van jouw energieleverancier, waardoor je energierekening natuurlijk omlaag gaat. Maar wat scheelt het nu eigenlijk precies op je energierekening als je zonnepanelen laat leggen? Het is verstandig om hier eerst een goede berekening voor te maken, zodat je weet of het de investering voor jou waard is op dit moment. In dit artikel leggen we uit hoe je zo’n berekening kunt maken!

Welke factoren hebben invloed op de opbrengst?
Als je de opbrengst van zonnepanelen per maand wil weten, zijn er een aantal factoren waar je rekening mee moet houden om de berekening goed te maken. Denk bijvoorbeeld aan het aantal zonnepanelen dat je van plan bent te plaatsen, de ligging van de panelen op het dak, eventuele schaduwval op de panelen en de weersomstandigheden. Wat het weer doet kun je natuurlijk niet voorspellen, dus een precieze berekening is lastig te maken, maar je kunt wel een goede schatting maken. Een zonnepaneel heeft ideaal gezien een vermogen van 300 Wattpiek en een opbrengst van 85% per paneel. Een paneel heeft dus nooit een opbrengst van 100%. Daarom houden in de berekening rekening met een correctiefactor van 15%. Hieronder gaan we een voorbeeldberekening voor je maken. Stel, je plaatst 8 zonnepanelen op je dak. De berekening ziet er dan als volgt uit: 300Wp x correctiefactor 0,85 x 8 zonnepanelen. Je komt dan uit op een jaaropbrengst van 2040 kWh. Als je dit door 12 deelt, zie je dat je dus 170 kWh per maand bespaart met jouw 8 zonnepanelen. De kosten van die 170 kWh hangen af van jouw contract, maar dit is dus wat je ongeveer per maand bespaart op je energierekening.

Zonnepanelen blijven niet evenveel opleveren
Houd in je berekening wel rekening met het feit dat zonnepanelen na verloop van tijd gaan degraderen. Dit betekent dat ze kracht verliezen, waardoor ze minder energie gaan opwekken. Een zonnepaneel van 300 Wp verliest na het eerste jaar gemiddeld al zo’n 0,25% tot 1% van zijn kracht. Maak je een berekening voor meerdere jaren? Vergeet dan niet om die degradatie mee te nemen, zodat je geen vertekend beeld krijgt. De degradatie is natuurlijk niet voor ieder paneel hetzelfde. Het kan zijn dat jouw panelen in de praktijk juist langer of minder lang hun kracht behouden. Als je in je berekening uitgaat van het slechtste scenario, dus de 1% per jaar, dan kan het alleen maar meevallen!

Auteur: 
webmaster
Categorie: 
Zonnepanelen
omhoog
0 waarderingen.
Ik vind dit een goed bericht

Reactie toevoegen

E-mail verificatie
Uw bericht wordt zonder verificatie niet getoond. Bestaande e-mailadressen van gebruikers worden niet geaccepteerd.
Er wordt een e-mail gezonden naar het e-mailadres die u hier invult. Klik op de in de e-mail vermelde verificatie link. Uw reactie zal worden gepubliceerd nadat u op de link in de e-mail heeft geklikt en daarmee de verificatie afrond.
Uw e-mailadres wordt niet openbaar en wordt alleen gebruikt voor de validatie op deze site.

Wilt u meer controle over de berichten die u toevoegt aan groeninfo.com - bijvoorbeeld geïnformeerd worden over nieuw geplaatste reacties bij uw bericht - raden wij u aan eerst een account aan te maken en in te loggen voordat u een bericht plaatst.
Account aanmaken | Inloggen

Gebruik minimaal 3 karakters voor de publicatienaam Alle berichten met bovenstaand e-mailadres worden gepubliceerd met de publicatienaam. Dit is een verplicht veld als het e-mailadres voor het eerst gebruikt. Laat leeg als u de publicatienaam wilt gebruiken welke u op een eerder moment heeft ingevoerd bij dit e-mailadres.