Klavers uit het gazon halen

witte klaver Trifolium repens

Moeten klavers uit gazon of kun je ermee leren leven?

Het antwoord zal meestal als ´ja´ klinken, maar er zijn ook tuiniers die er een andere mening op na houden. De meest voorkomende klaversoorten in een gazon zijn:

  • de kleine klaver (Trifolium dubium): is 1-jarig en houdt van een droge standplaats.
  • de witte klaver (Trifolium repens): woekerend en groeit vooral op kalkrijke gronden.
  • de hopklaver of hopperupsklaver (Medicago lupulina): verspreidt zich vanuit een centraal punt met dunne, taaie stengels.

Bij de bestrijding van deze verschillende soorten klavers is het van weinig belang dat je ze van elkaar kan onderscheiden.

Ik belicht de 2 opinies:

Waarom de klaver weg moet
Het merendeel van de tuinliefhebbers vinden onkruiden in het gazon esthetisch hinderlijk. In een aangelegd ´fijne siergazon´zullen al gauw allerlei onkruiden opduiken. Wie onkruid wil bestrijden kan daar best tijdig mee beginnen.

De witte klaver is de meest voorkomende klaver in onze siergazons. Hij lijkt ziet er weliswaar wel mooi groen uit maar door zijn afwijkende bladstructuur werkt hij ook storend. Verder groeit het gras waar klavers staan sneller en ziet het er donkerder groen uit dan op andere plaatsen. Het gazon kan dan met plekken van licht,- en donkergroen ontsierd worden en zal ook in hoogtegroei verschillen. De verklaring? Klaver behoort tot de familie der Vlinderbloemigen die de eigenschap hebben stikstof (N) uit de lucht te kunnen vastleggen in de bodem. Vandaar dat op zulke plaatsen het gazon iets sneller groeit.
Witte klaver is zonder een chemische bestrijding wel in toom te houden, maar kan niet uitgeroeid worden. Wetende dat gazongrassen het beste groeien op een lichtzure grond, en klavers op een kalkhoudende grond, kunnen we door bemesting met bijvoorbeeld zwavelzure ammoniak, de klavergroei in bedwang houden.

Chemische bestrijding
Klavers zijn moeilijk te bestrijden. Ze zijn het gevoeligst voor de fenoxypropionzuur derivaten, en ik het bijzonder voor fenoprop. In een speciaalzaak kunnen beroepstuinders fenoprop apart aankopen. Klaversoorten zijn erg gevoelig voor een dosis van 13-18 g/are. Echter bijzonder goed opletten bij de bestrijding in fijne siergazons want fenoprop kan een tijdelijke groeiremming en geelverkleuring veroorzaken. In het tuincentrum wordt altijd een combinatie aangeboden voor de bestrijding van een breder spectrum onkruiden, de zgn. cocktails: bekende mengsels zijn 2,4-D + MCPA + mecoprop + dicamba.

Waarom moet de klaver weg? Laat hem!
In een natuurlijke omgeving of bij een grof type gazon kan je ook besluiten de klavers gewoonweg te behouden. Waarom zelf geen klaverweide aanleggen? Dan moet je ´s zomers minder vaker sproeien om je gras groen te houden, je moet geen kunstmest strooien en je brengt een fantastische bijenplant aan en dus ook de bijen die jouw moestuin voor je bevruchten. Het tolereren van klaver is een stuk goedkoper en gezonder dan bestrijden, zelfs al ga je zitten wieden.

Het hele idee van een ´onkruidvrij´ gazon is pas een jaar of 20-25 oud, toen een kunstmestproducent ging samenwerken met een bestrijdingsmiddelen fabrikant. Tot die tijd was klaver een standaard bestanddeel in een graszaadmengsel.

Een onkruidvrij gazon is een monocultuur die veel onderhoud en middelen nodig heeft. Een gemengde cultuur heeft een gezonder evenwicht, dus niet alleen zou ik de klaver laten staan, maar waarom niet wat wilde viooltjes of kruiptijm erbij en eventueel wat loopkamille? Ruikt heerlijk wanneer je er overheen loopt, is de hele zomer groen en heeft weinig tot geen water nodig. En het bloeit, als toegift.

Zelf een klaverweide aanleggen kan heel makkelijk
De beste klaversoort om te mengen is de witte klaver of Trifolium repens. Om een klaverweide te bekomen is het al voldoende een kleine hoeveelheid klaverzaad aan het gazonmengsel toe te voegen. Als extra kan je wat zaad van duizendblad (Achillea millefolium) toevoegen om een geurende grasmat te verkrijgen.

Auteur: 
webmaster
Categorie: 
Gazon
omhoog
8 waarderingen.
Ik vind dit een goed bericht

Reactie toevoegen

E-mail verificatie
Uw bericht wordt zonder verificatie niet getoond. Bestaande e-mailadressen van gebruikers worden niet geaccepteerd.
Er wordt een e-mail gezonden naar het e-mailadres die u hier invult. Klik op de in de e-mail vermelde verificatie link. Uw reactie zal worden gepubliceerd nadat u op de link in de e-mail heeft geklikt en daarmee de verificatie afrond.
Uw e-mailadres wordt niet openbaar en wordt alleen gebruikt voor de validatie op deze site.

Wilt u meer controle over de berichten die u toevoegt aan groeninfo.com - bijvoorbeeld geïnformeerd worden over nieuw geplaatste reacties bij uw bericht - raden wij u aan eerst een account aan te maken en in te loggen voordat u een bericht plaatst.
Account aanmaken | Inloggen

Gebruik minimaal 3 karakters voor de publicatienaam Alle berichten met bovenstaand e-mailadres worden gepubliceerd met de publicatienaam. Dit is een verplicht veld als het e-mailadres voor het eerst gebruikt. Laat leeg als u de publicatienaam wilt gebruiken welke u op een eerder moment heeft ingevoerd bij dit e-mailadres.