boslelie
#1
zo, 26/12/2004 - 11:48
boslelie
Hallo,
We hebben gezien op een afbeelding dat de boslelie mooi wit bloeit. We zouden graag zoveel mogelijk info hebben ivm dit plantje. Is het een bodembedekker? vast plantje? wintergroen? Hoe hoog? moet het in de zon ,schaduw?
Zelf op internet gezocht: niets gevonden.
Alvast bedankt
https://tinyurl.com/yxnafak3
de latijnse naam is trillium ,tik dit in op google dan vind je meer,
er zijn ook anders gekleurde trilliums, gele ,rode klik maar eens op afbeeldingen bij Google
Bedankt voor de info.
We hebben alles gelezen en vinden niet of het een wintergroene plant is? het is toch geen eenjarige?
Deze bosplanten voelen zich thuis in de schaduwborder. De grond moet humusrijk en vochtig zijn. Ze groeien wel langzaam, maar als ze het naar hun zin hebben, breiden ze zich gewoon uit. Deze bijzondere planten verdwijnen in de zomer (na de bloei) om zich dan onder de grond voor te bereiden op het volgende jaar en dan weer vroeg te gaanbloeien, van april tot begin juni. Kortom niet wintergroen.
Bedankt Jolande,
Maar wat is eigenlijk een schaduwborder? Waar we ze zouden zetten komt er in de namiddag zon? Mag daar nooit de zon opkomen of in de namiddag wel? Sorry dat ik zo onwetend ben ivm de planten en bijhorende dingen. Maar ik heb tot vorig jaar niets van tuin gehad. Nu heb ik een tuintje (voor en achter het huis), ben ik op pensioen en heb meer tijd om er iets mooi van te maken. Maar ik weet oh, zo weinig. En ik kan ook nog niet goed opzoeken op internet.
Kan ik zeepkruid gebruiken in een tuin (noordwesten)?
Om meer te weten te komen, adviseer ik om bezoeken te brengen aan open tuin dagen of naar vele modeltuinen te gaan. Als ik dat doe, neem ik altijd mijn fottotoestel mee, voor ideeen, mooie beplanting en een keur aan de prachtigste combinaties. Deze bezoekdagen staan meestal vermeld in de krant of zoek eens op internet. Vorig jaar ben ik naar Italie geweest en ook daar naar diverse tuinen geweest. Uiterraard was het fototoestel mee. Ik zelf vind dit ontzettend handig. Ook veel lezen is een pre. Ik lees nu een boek over een verloren tuin van bijna 100 jaar geleden. Prachtige dingen staan erin vermeld en voor mij een bron aan informatie. Uiterraard is het ook leuk om mee te doen met oplossen van vragen op dit forum. Koop eens boeken met diverse beplanting op alfabet. Of leen ze bij de plaatselijke bibliotheek. Tenslotte is een border of een tuin maken een vorm van kunst. Uiterraard is het dan nog de vraag of de beplanting in jou tuin kan. Maar als je tuinnieren leuk vind, en de juiste middelen hebt, kom je een heel eind. Hou zelf ook maar eens een tuindagboek bij, met je eigen beplanting. Schiet hier eens foto`s van. Zo kun je een heleboel veranderen, door bv. iets te verplanten, te draaien en door te zeggen: volgend jaar moeten op deze plek toch nog wat beplanting erbij. Het is net als met kleding: als je alleen opvallende dingen koopt en de basisstukken vergeet, past niets bij elkaar. Goed, antwoord op de schaduwboorder, Trillium voelt zich thuis in de schaduw, ze kunnen wel een beetje zon verdragen, maar voelen zich het fijnst in de schaduw. Het is trouwens een echte bosplant voor onder de bomen en de struiken. Plaats je deze plant op het noord-westen, krijgt het te toch te maken met te veel zon, mits deze onder bomen en struiken komen te staan die de zon weg halen. Nu de vraag over zeepkruid. Saponaria calabrica `Alba`is eenjarig, 30 cm, wit rijkbloeiende rotstuinbewooner. Saponaria ocymoides , 15 cm. hoog, helderroze bloempjes, beide passend aan de rand van de boorder. Saponaria x lempergii`Max frei `, 40 cm, borderplant, juni-sept., roze bloempjes. Saponaria officinalis `Alba Plena`, wit en de `Rosea Plena `, roze bloeiend,komen in het wild voor langs rivieren en spoordijken. Saponanaria ocymoides, 30 x 60. donker roze mei-juli,. Al deze planten behalve de eenjarige zijn wintergroen. Maar het antwoord is niet op jou plek neer zetten. De boorder bij jullie is, half zon half schaduw. Deze planten houden van zonnige standplaats. Dus de hele dag zon. Planten kan men altijd, maar zij zullen uit groeien tot planten met weinig bloemen of open vallen, langzame groei enz. Plant planten daarom altijd op een plaats, waar zij zich thuis voelen. Groeten van Jolande.
Bedankt Jolande,
Dus kunnen we het zeepkruid gebruiken achter het huis (oosten en zuiden). Kan dit boven de bloembollen?
ja dat kan zeker, alleen zou ik even wachten met beplanten hiervan. Laat de bollen maar eerst uit komen en geniet van al het pracht. Als de bol is uitgebloeid, top je de tulpen en knip je van de overige bollen de bloem eruit. Anders gaat de bol zaad maken, terwijl hij juist voedsel moet opslaan en extra bolletjes moet maken . Men zegt de tulpen eruit graven en het jaar erop weer ingraven, maar ik geef ze ze met een klein schepje een hupje weer naar boven. Hoe dieper deze bol, hoe minder kans op een bloem. Als je dan het zeepkruid hebt gekocht en wilt beplanten, wacht tot het loof van de bollen is afgestorven. Hierin zit het voedsel van de bol. Knip als het loof geel en verdord is, het loof er af. Kijk waar je het zeepkruid neer wilt zetten en haal terwijl je de plant erin zet, de bolletjes die je tegen komt eruit. Beplant de plant en als je een tuindagboek met foto`s hebt bijgehouden, kun je zien waar nog lege plekken waren. Als je beplanting boven op de bollen neerzet, kunnen bollen scheef groeien naar het licht, of zelfs niet uit komen. Groetjes Jolande.
Trilliums zijn zeer fraaie planten die in het voorjaar bloeien. Ze zijn meestal vrij duur en vermeerderen zich langzaam maar je kunt ze goed zaaien. Heb inmiddels jonge plantjes van eigen zaad.