Eerst luizen, nu vermoedelijk meeldauw op klimroze
#1
wo, 19/05/2004 - 00:29
Eerst luizen, nu vermoedelijk meeldauw op klimroze
Mijn voortuin ligt op het zuiden, ik heb twee prachtige klimrozen aan de voorpui geplaatst. Vorig jaar begon het met luizen en later meeldauw, de eerste rozen in het voorjaar waren prachtig groot en geurend. De latere knoppen kwamen niet eens uit, gingen gewoon dood. Dit voorjaar heb ik ze grotendeels teruggesnoeid dus alle aangetaste delen zijn verwijderd. Ze zijn overigens prachtig teruggekomen en zitten nu barstensvol knoppen. Echter de hele boel zat weer vol met luizen. Ik heb ze behandeld met Admire, heb ook zo'n speciale hogedruktank (handpomp) aangeschaft om ze grondig te kunnen bedruipen. Dit werkt goed, ik heb vandaag duizenden dode luizen met een harde waterstraal weggespoten (in schemer uiteraard). Nu valt mij op dat er op de onderste bladen wittige vlekken verschijnen en onder 1 van de bladen zat een soort witte 'pop'. Ik ben bang dat er weer een meeldauwbesmetting is (maar er ligt geen wit poeder). Nu ben ik nog volop aan het behandelen tegen de luizen. Ik las op dit forum dat bij meeldauw je de planten niet nat mag spuiten, maar bij luis moet dat juist weer wel... Ik heb de rozen pas 1 x met Admire bespoten en ik moet dit nog 2 x herhalen. Kan iemand mij vertellen of ik direct daarna de meeldauw kan bestrijden? Ik heb daar al een middel voor, ook van Bayer. Is dat niet erg slecht voor de rozen, al die bestrijdingsmiddelen? Of zou het misschien zo kunnen zijn dat de vlekjes op de bladeren (nog niet zo veel hoor) zijn ontstaan door het gebruik van Admire? Overigens staat er heel veel wind op onze voortuinen (tochthol - waardoor je ook meer ongedierte/onkruid krijgt). Een heel verhaal maar ik hoop op een duidelijk antwoord, vorig jaar baalde ik al dat ik niet van deze prachtige rozen kon genieten en ik wil er dit jaar ALLES aan doen om dat wel te kunnen doen. Alvast bedankt.
Beste rozenliefhebber, hier spreekt een andere rozengek! Tja, rozen zijn schitterend, maar vragen veel zorg! De witte vlekken op de bladeren van je klimrozen zijn waarschijnlijk de weerslag van het spuitmiddel tegen de luizen. Blijf vooral spuiten tegen de luizen, je moet dit inderdaad twee tot drie maal herhalen. Als er op je bladeren een soort witte pop zit van schuimig materiaal, dan is dit waarschijnlijk een nader schadelijk insect. Gewoon spuiten met het luizenmiddel, dan gaat dat ook wel dood. Ik spuit het ook wel eens weg met gewoon water. Meeldauw ligt inderdaad als witte dauw op de knoppen en bladeren van de rozen. Dit ontstaat als rozen erg beschut staan tegen de wind en het heeft veel geregend. Daardoor blijven de bladeren dan te lang nat en gaan beschimmelen. Ook hier zijn goede biologische middelen voor verkrijgbaar. Als je de behandeling tegen de luizen hebt voltooid, raad ik je aan één week later preventief te spuiten tegen meeldauw en dat met tussenpozen van 2 a 3 weken te herhalen. Dit kan geen kwaad voor de rozen, de middelen zijn ervoor gemaakt. Rozen moeten humusrijke luchtige grond hebben, een standplaats waar een windje doorheen speelt en minimaal 4 a 5 uur zon per dag. Verder geregeld mesten. In februari een beetje kalk rond de wortels, gevolgd in maart door koemestkorrels. In april, mei, juni en juli mesten met speciale rozenmest bv. van AZ -- commerciele reklame is niet toegestaan --. Dit om bloemvorming te stimuleren. Vanaf juli niet meer mesten, dan gaat de roos op rust na zijn bloeiperiode. In de herfst mulchen met een compostlaag van ca. 5 cm, ook bedoeld als winterdek. Alleen de uitgebloeide knoppen eraf snoeien.En dan begint alles in februari weer van voren af aan, in maart de roos wat verder terugsnoeien, dan vormt hij nieuwe scheuten etc.etc.
Ik wens je veel plezier en succes toe met de mooiste bloemen die er zijn.
Groetjes,
Ria
Kijk, dit is een antwoord waar ik iets aan heb! Ik ben inderdaad dol op rozen en dan wel speciaal op deze. Ze zijn roomwit (beetje champagnekleurig) en ze geuren heel sterk. Ik zal eens kijken of ik de naam terug kan vinden. Heel erg bedankt voor je antwoord, ik heb het uitgeprint en zal het zeker navolgen en bewaren!
wat ook goed is voor rozen is :banaan! ook de schil in kleine stukjes doen en juist onder de bovenste laag grond zodat je niets ziet, zit kali in,ik heb deze tip gehoord van een 90-jarige rozenkweekster;ik doe dit reeds een paar jaar en het helpt.Luizen doodwrijven met de hand helpt ook ze komen niet meer terug, vooral op de knoppen gaat dit goed.