groente-/fruitpulp zó op de aarde

15 berichten / 0 nieuw
Laatste bericht
#1 di, 29/09/2009 - 20:13
Bruine kikker

groente-/fruitpulp zó op de aarde

Bij gebrek aan een compostvat (geen ruimte) strooi ik het restant van de sapcentrifuge (onbespoten wortel/appel) dagelijks over de aarde in mijn tuin. Met het idee dat het verdroogt en uiteindelijk vanzelf als compost met de aarde wordt vermengd. Zou dit nut hebben of zie ik het te optimistisch in?

do, 01/10/2009 - 10:42
Bruine kikker

Gaat wel schimmelen met het vochtige weer. Kan dat kwaad voor de grond?

do, 01/10/2009 - 11:17
Anoniem (anoniem geplaatst)

Kan dat kwaad voor de grond? Ik denk het niet. Schimmel laat het vergaan en breekt het af en geeft de stoffen terug aan de grond. Deze resten zijn immers niet gekookt?

do, 01/10/2009 - 12:23
Hendrik Jan

Het nut begrijp ik niet, het wordt gewoon smerig, kans op schimmels en virussen, het is geen compost, dat zou het nog moeten worden.

do, 01/10/2009 - 13:15
Bruine kikker

Dank voor de reacties. Het nut: vind het zonde om het pulp weg te gooien, daarom. In eerste instantie dacht ik aan de vogels maar die zijn er niet zo happig op, in elk geval niet 's zomers. Vandaar dat ik dacht dat het de aarde zou kunnen verrijken, eens het gedroogd is en ermee wordt vermengd. In de zomer lijkt het goed te gaan, maar misschien beter niet als het vochtig weer is of regent.

do, 01/10/2009 - 13:30
Anoniem (anoniem geplaatst)

geen last van fruitvliegjes gehad?

do, 01/10/2009 - 13:43
Hendrik Jan

De nadelen zijn echt veel groter dan het nut (volgens niet aanwezig).
Gewoon in de groenafvalbak gooien heeft meer nut.

do, 01/10/2009 - 14:05
Bruine kikker

Prik: ja wel fruitvliegjes maar dan in de afvalbak ;-)

Hendrik jan: wij doen helaas niet aan gescheiden huisvuil ophalen dus moet het in de gewone bak. Maar goed, als het niet echt nut niet heeft, is het ook zinloos om het over de aarde te strooien natuurlijk.

do, 01/10/2009 - 21:42
Anoniem (anoniem geplaatst)

Toch kan ik het begrijpen dat vlokreeftje het zonde vind om dit zomaar weg te gooien. Het is geen gekookt afval, want dat gaat rotten en stinken. Dit is in feite gewoon rauw plantaardig afval.
Zo zijn er hobbytuinders die biologisch tewerk gaan met compost en die hun compost niet alleen zelf maken, maar daarvoor ook een grote hoeveelheid wormen kweken die in een daarvoor van losse stenen gemaakte +/- 30 cm diepe bak worden gedaan en waar dagelijks alle plantaardige afval, wel fijngemaakt, in wordt gekiept en wat door de wormen wordt omgezet in zuivere compost. Wormen doen niet liever.
In de meeste tuinen vind je niet veel wormen. Wij verrijken de grond met compost, maar daar zit voor wormen geen eten meer in. Wormen verlangen als voedsel plantenafval dat aan het vergaan is. Als je dus toch wat wormen in je tuin hebt en je gooit op een plekje de prut uit centrifuge dan is het vrijwel zeker dat de wormen daar op af komen en die maken er compost van. Dek het plekje af met wat blad, het seizoen is toch bijna om en experimenteer ermee. Je geeft dan aan de grond terug wat je eruit gehaald hebt.
Frans.

do, 01/10/2009 - 22:22
Bruine kikker

Ha! Dat spreekt me aan Frans. En dat is precies wat ik ermee bedoel. Ik koop alles onbespoten dus zou dagelijks een halve wortel en een halve appel van prima kwaliteit weggooien sinds de konijnen dood zijn. Helaas hier dus geen gescheiden ophaaldienst. En wormen heb ik zeker in de tuin.

Ik zal alles voortaan op één plek gooien en afdekken, wat jij zegt. Hopelijk ontdekken alleen de merels dit tafeltje-dekje niet. Misschien zal ik er nog meer groente- of fruitafval bij doen, kleingesneden, zo ook koffiedik. Ben heel benieuwd, leuk idee om toch zelf compost te maken, in een tuin die te klein is voor een echt compostvat.

vr, 02/10/2009 - 15:42
Onetreehill

Vlokreeftje,

Om compost te maken heb je echt niet zo'n groot compostvat nodig.
Als je een kleine tuin hebt zoals jij kun je heel goed met fijn kippegaas en een paar latjes iets fabriceren waar je het overtollige groenafval in kunt gooien. Ergens in een hoekje, 30x30 cm voldoet al. Heb je na verloop van tijd mooie zelfgemaakte compost. Je gooit nou het afval op een hoop en dekt het af maar dat neemt toch ook ruimte in.
Gr. OTH

vr, 02/10/2009 - 19:40
Bruine kikker

Onetreehill: ik heb inderdaad vandaag een klein rondje kippengaas op de aarde gezet, met een dekseltje van kippengaas tegen de vogels (mochten die interesse hebben in de wormen). Daar gooi ik nu bescheiden porties groente- en fruitafval in, evenals koffiedik (zonder filter) en theefilters (zonder nietje). Verder wat fijngeknipte ligustertakjes en wat turf. En dat is het wel zo'n beetje. O misschien nog fijngemaakte eierschalen. Natuurlijk kijk ik steeds als ik er langs loop of het al wat 'doet'. Spannend!

ma, 05/10/2009 - 10:18
lily-anne

Je koffiefilterzakjes mogen er gerust bij hoor - bedenk wel dat het bevorderlijk is voor de composthoop dat je regelmatig de boel eens door elkaar haalt - dat geeft lucht aan het geheel en de omzetting gaat ook nog sneller - Als je de mogelijkheid hebt, is een plaatsje in de zon ook bevorderlijk voor de omzetting ,zodat de temperatuur goed oploopt en de mogelijkse onkruidzaden vernietigd worden .Hou het ook in het oog dat de composthoop niet te droog is - ik merk bij mijn compostvat, dat , als er voldoende vocht is ,er veel meer pieren inzitten ( de werkers die de boel helpen omzetten )Te nat is nu ook niet nodig . Ik heb al gezien in een tuinprogramma ,dat men soms een stuk van een oud tapijt bovenop de composthoop legt ( zonder rubber onderaan natuurlijk) zo hou je de warmte en het vocht erin en is er geen licht om onkruidzaden te laten kiemen .
groetjes
Lily-Anne

ma, 05/10/2009 - 16:40
Bruine kikker

Lily-anne, mijn composthoopje is maar minimaal, zo'n 20x20x20. Met het idee dat als het vol is, ik een tweede hoopje erbij moet maken. Ik doe af en toe nu een koffiefilterzakje met inhoud erbij, maar het is wel wat droog. Als het miezert laat ik er wat regen in lopen, bij regen leg ik er een deksel op. Wormen heb ik nog niet aan het werk gezien, maar inderdaad zal het te droog zijn geweest.

Ik kijk het een halfjaartje aan, beseffend dat de omstandigheden misschien niet optimaal zijn (weinig zonnige plek). Maar nog steeds wel heel leuk.

wo, 07/10/2009 - 20:50
rubo

Composthopen moeten juist in de schaduw (of halfschaduw) liggen i.v.m. het vochtige milieu. Hoe kleiner de composthoop hoe belangrijker dit is.

Onderwerp gesloten