Lagerstroemeria indica
#1
vr, 13/08/2010 - 11:52
Lagerstroemeria indica
Er is een kweker die biedt Lagerstroemeria's aan die volgens hem 17 graden vorst kunnen verdragen. Die claim lijkt mij wat overdreven. Heeft iemand ervaring met Lagerstroemeria indica wat betreft de winterhardheid?
Wat mijn ervaring betreft is deze soort goed winterhard. Verdraagt althans strenge vorst. Ons exemplaar staat sinds 2007 in de volle grond en heeft de afgelopen 2 winters prima doorstaan. De voorbije winter lag hier bijna 2 maanden sneeuw en daalde de temperatuur diverse malen tot onder -10°C. Er was bij de Lagerstroemia slechts sprake van een geringe mate van invriezen aan de periferie. Ik denk dat de winterhardheid in dat opzicht vergelijkbaar is met die van Albizia julibrissin. Groenblijvende zone 8 soorten, zoals Ceanothus en Arbutus die ook op het Zuidwesten van het huis staan, hadden het de afgelopen winter veel zwaarder te verduren.
Bedankt voor je reactie. Mag ik vragen in welk gebied je woont en op wat voor grondsoort?
In mijn vorige tuin in Elst (Utr.) op zandgrond hebben ze in maart 2006 geloof ik, 18 graden vorst doorstaan. Hooguit de jongste twijgen waren bevroren. Maar zoals zo vaak al over gediscussieerd, 17 graden vorst in een enkele nacht, onder droge omstandigheden, kan veel minder ernstig zijn dan 5 graden vorst, onder natte omstandigheden gedurende een langere periode. Maar Lagerstroemeria kan wat dat beteft een hoop aan is mijn ervaring.
De juiste naam is Lagerstroemia en niet Lagerstroemeria, (wat lijkt op Alstroemeria).
Peterplant, onze Lagerstroemia staat in gemengde kleigrond op de voormalige Zuiderzeebodem van Flevoland. De bodemsamenstelling variëert van blauwe zeeklei tot een zavelachtige mix van beigegrijze zanderige klei. Dit laatste grondtype is tamelijk los en doorlatend, maar wel goed vochthoudend. De Lagerstroemia staat in dit type grond, dat kennelijk buitengewoon voedzaam is. Bij de aanplant heb ik het plantgat verrijkt met potgrond. De struik is inmiddels meer dan 3 m hoog en aan de top verschijnen (nu pas) knoppen. Misschien als we een warme nazomer beleven, zullen we nog de bloei beleven. Ik heb verder geen gegevens over de plant, die ooit deeluitmaakte van een najaarsrestant bij een tuincentrum. Aan de donkere kleur van de knoppen te oordelen is het eerder een roodbloeiende dan een witte cultivar. Het jonge blad is intens rood van kleur, maar dat zal wel een algemeen soortkenmerk zijn, net als de spectaculaire herfstkleuren.
Groet,
Draco
@ Greenconnection. Soms kunnen plantennamen verkeerd op de harde schijf (in mijn hersenpan) gezet zijn, ik noem die plant al ruim 25 jaar Lagerstroemeria, niet goed opgelet bij Grootendorst in Boskoop toen die behandeld werd. Bedankt voor deze correcte co
We zijn niet de enigen. Op google bijna 1000 hits op lagerstroemeria. Ik weet ook niet hoe ik erbij kom, maar zit zo ook in mijn kop.
Ik herken dat verschijnsel; heb er ook bij sommige namen last van. Zelfs google waarschuwt niet voor de fout. Kun je nagaan, hoeveel fouten er op het net staan.