NIEUW: Groeninfo Plantengids
#1
za, 08/01/2011 - 16:10
NIEUW: Groeninfo Plantengids
Beste Allemaal,
Groeninfo.com heeft vanaf nu een eigen plantengids. Ik heb versie 1.0 vandaag actief gemaakt. Graag ontvang ik van jullie een reactie over de gebruiksvriendelijkheid van de plantengids. Wat vinden jullie bijvoorbeeld van de zoekmogelijkheden? Tips en opmerkingen positief en negatief zijn vanharte welkom.
Veel plezier toegewenst met onze nieuwe plantengids!
Beste Jan,
Ik ben mijn opmerkingen toegevoegd aan uw reactie:
Waarom gebruik van verouderde naamgeving?
Wat is volgens u de juiste naamgeving?
vb. Acer japonicum aureum (moet zijn 'Aureum') en behoort nu tot Acer
shirasawanum, in de plantengids als synoniem vooropgesteld, maar het is dus
andersom.
Heb ik aangepast!
Het is 'wetenschappelijke naam' en niet Latijnse naam.
Is aangepast.
Regels van naamgeving worden niet toegepast.
Wat zijn deze regels?
Waarom geen beschrijving?
Wat bedoeld u hiermee?
Waarom ouderwetse systematiek?
vb
Acer behoort tot Sapindaceae
Tilia behoort tot Malvaceae
Corylus tot Betulaceae
Carpinus tot Betulaceae enz.
Hoe kan ik dit aanpassen?
Verder wat schrijffouten, bvb
Amdromeda floribunda ipv. Andromeda floribunda.
Is aangepast.
Zoeken per alfabet: de lijst met bvb letter A komt gedeeltelijk over het
menu 'Tuinforum' en 'Linktips', en is daardoor moeilijk lees- en aanklikbaar
Met IE zag het er goed uit maar in Firefox niet. Ik heb dit inmiddels opgelost.
Vind dit een zeer goed idee om een plantengids te maken,wil er graag aan meewerken.
m.v.g.
hans
Het schaduw zoek criterium doet het nu prima :-). Nog twee verzoeken....
Bij de maximale hoogte staat geen eenheid (cm ?). Zou er ook een minimale
plant hoogte gedefinieerd kunnen worden in de zoekvelden? Dat zou voor mij
heel handig zijn.
Groetjes
Uitteraard vind ik het een geweldig goed idee, om zo'n enorme klus op te zetten. Helaas is de naamgeving volkomen verouderd.
Neem een moderne uitgave om de actuele namen in te passen. Ook de nederlandse/volksnamen zijn hier en daar te verbeteren of aan te vullen.
Heel veel werk nog ! Als ik tijd heb, help ik graag.
Er zijn vast wel bedrijven die de oude naamgeving automatisch kunnen opzetten naar de nieuwe. Ik kan een excel database aanleveren. Weet iemand een misschien adresje?
Heel fijn dat al veel mensen aanbieden van deze database een unieke plantengids te maken. We gaan er metons allen iets leuks van maken!
Ik heb nog een database met meer dan 33.000 plantennamen, Misschien staan daar betere namen in. Kan iemand mij een aantal voorbeelden van oude en nieuwe namen geven zodat ik dit na kan kijken.
Bij voorbeeld:
Wetensch. naam: Aralia sieboldii
Nederlands naam: Vingerplant
Synoniem: Fatsia japonica
Wonderlijk genoeg staat onder de F: het omgekeerde (wat juist is)
Alle nederlandse namen staan steeds met een hoofdletter, hetgeen alleen bedoeld is als er eigennamen in de naam voorkomt, zoals bij: Christusdoorn, Suzanne-met-de-mooie-ogen; verder altijd met een kleine letter, dus: vingerplant, duivelswandelstok, etc.
Onder Aloysia triphylla wordt bij onderhoud, de inca-lelie genoemd. Niet juist; moet citroenverbena zijn. Idem bij Alopecurus pratensis.(Overigens wordt hier gesproken over heesters, hetgeen deze grasjes niet zijn)
Zo, zo ik geloof dat ik mij de komende jaren wel vermaak. Bedankt voor de uitvoerige uitleg Jan. Ik zal er morgen in alle rust even na kijken.
Alle planten hebben ook nog een Hansen-Muller code. De vertaling heb ik ook in mijn bezit maar moet ik nog uitwerken.
Graag ontvang ik nog veel opmerkingen van jullie. Over een week zal ik alles op een rij zetten en een plan maken.
Jan: in de Internationale Code voor Nomenclatuur, is niets geregeld over volks-, streek- of Nederlandse namen. Met een hoofdletter geef je deze namen teveel aandacht, hetgeen naar de geslachtsnaam dient te gaan.
Dit is slechts mijn opvatting en ik hoor graag de jouwe!
Jan: toch is Kew daar niet konsekwent mee. Bekijk deze pagina eens:
https://tinyurl.com/yyeds24j
Of het nu om een plantenlijst gaat of om iets anders: in de Nederlandse taal worden plantennamen zoals eik, beuk, kastanje e.d. nooit met een hoofdletter geschreven tenzij ze als eerste woord in een zin zouden geplaatst zijn. Neem dit nu maar even aan van een onderwijzer!
Even gegoogled en Wikipedia vult dit aan:
Dieren- en plantennamen worden niet met een hoofdletter geschreven, tenzij het een geografische naam betreft. Bijvoorbeeld: rode wolf, zwarte zwaan en Amerikaanse dwergstern. Bij Amerikaanse dwergstern komt er een hoofdletter omdat Amerikaanse een geografische naam is.
Dier-, plant- en fruitnamen zijn soortnamen en krijgen in de regel geen hoofdletter. Het maakt daarbij niet uit of het gaat om de naam van een familie (eenhoevigen, leliefamilie), een geslacht (paard, tulp) of een soort (ezel, bostulp). Nog enkele voorbeelden zijn: ijsvogel, huismus, makreel, paarlemoervlinder, sint-bernardshond, els, satansboleet en madeliefje.
Ook soortnamen die naar een eigennaam genoemd zijn, krijgen een kleine letter: przewalskipaard, cox, reine-claude. We schrijven ook geen hoofdletters bij soortnamen die door een of meer bijvoeglijke naamwoorden worden voorafgegaan zoals zwarte zwaan, rode wolf, vale gier, wilde eend, blauwe vinvis, blauwe knoop, gele lis, rode beuk, tamme kastanje, ruwe groene russula.
Soortnamen als Amerikaanse dwergstern, Vlaamse gaai, Duitse herdershond krijgen wél een hoofdletter, omdat Amerikaans, Vlaams, Duits en Libanees afleidingen van aardrijkskundige eigennamen zijn. Ook bij de fruitnaam schone van Boskoop blijft de hoofdletter staan, omdat Boskoop nog altijd het karakter van een aardrijkskundige eigennaam heeft.
Met alle respekt, Jan, maar nu kan ik het niet meer volgen.
Wat moet ik met de volgende manier van weergeven van een Nederlandse naam:
Nederlandse naam: Geel duizendblad
3. Achillea millefolium L. [species]
Nederlandse naam: Duizendblad
4. Achillea ptarmica L. [species]
Nederlandse naam: Wilde bertram
(copie van de site die je hierboven gaf)
Geel duizendblad; is geel nu zo belangrijk om met een hoofdletter weer te geven? Konsekwent zou in mijn optiek zijn: Geel Duizendblad.
Waarom dan toch alleen geel met een hoofdletter?
Jan, met onze beroepen heeft dat niets van doen.
Ikzelf volg graag het principe, dat voor mij de wetenschappelijke naam het belangrijkst is en de volksnaam/streeknaam/Nederlandse naam op de 2de plaats komt. Volksnamen zijn ook nooit officieel en vaak zeer divers. De handel verzint zelfs tegenwoordig steeds nieuwere fantasie volksnamen.
Als je de wetenschappelijke naam gebruikt,kunnen ze je overal op de wereld,aan de plant helpen,die je wilt.aan volksnamen,of fantasienamen,heb je over het algemeen niet veel.voor sommige planten bestaan zoveel volksnamen dat je door het bos de bomen niet meer ziet.
m.v.g.
hans
1. Windergroen = wintergroen (te vinden bij elke plantbeschrijving die ik opende)
2. de foto van Roscoea humeana is een Roscoea auriculata
3. bloeiperiode: geen R. humeana bloeit in april of juli, uitsluitend mei-juni. Bloemkleur: paars, geel, wit (alle natuurlijk voorkomend)
4. Bloeiperiode R. cautleyoides: mei-augustus (hoofdbloei mei juni maar herbloeiend, een humeana doet dat nooit). Bloemkleur geel, paars, zeldzaam paars met wat wit
5. R. cautleoides is geen synoniem maar een spelfout
6. De meest voorkomende Roscoea is de kruising x Beesiana (geel met paars, soms wit)
7. Bemestingsadvies: geen mest, humusrijke grond is voldoende en beter
8. Grondsoort: goed drainerend is het belangrijkst, daarna vochtvasthoudend. Droge standplaats werkt echt niet
9. Roscoea auriculata: paarsbloeind met witte lip. Bloeiperiode juli-augustus, nabloeiend tot in de herfst. Iets hoger dan voornoemde soorten zo'n 50cm.
Ruud
ps. als je Roscoea foto's en/of beschrijvingen wil laat je het maar weten.
Ik snap niet waarom men in een wetenschappelijke publicatie zou afwijken van de spellingsregels voor de Nederlandse taal? De wetenschappelijke benamingen volgen wel duidelijke regels bijvoorbeeld Rosa arvensis, maar niemand schrijft Akkerroos volgens mij. Maar ik zal niet vallen over de hoofdlettertjes hoor! ;)
Geweldig dat jullie zo meedenken over het optimaliseren van onze plantengids.
We zijn er nog niet helemaal uit wat betreft naamgeving. Wie durft er een voorstel te doen voor een juiste schijfwijze? Misschien door middel van een paar voorbeelden.
Graag ontvang ik nog meer verbeterpunten voor de plantengids van jullie. Dit kunnen opmerkingen zijn over de inhoud maar ook over de zoekfunctie of gebruiksvriendelijkheid. Hoe meer hoe beter!
Alle doorgegeven fouten in de plantengids zal ik aanpassen. Wat betreft het aanpassen van benamingen moet er een plan komen.
Is het zo dat de benamingen achter Synoniem wel de goede benaming is? Of is dit slechts bij enkele planten het geval?
Nou nog twee dingetjes dan:
Zelf vind ik het vervelend dat de planten in horizontale richting op
alfabetische volgorde staan. Ik zou ze onder elkaar zetten voor de
overzichtelijkheid...
En ik mis eigenlijk de klimplanten in de selectie soort ....
Nu houd ik verder mijn mond :-)
Groetjes
Beste Patricia,
Vooral door blijven gaan met het maken van opmerkingen. Als nog meer mensen deze weeegave ook niet prettig vinden zal ik hier een oplossing voor zoeken.
Na wat opzoekingswerk in mijn eigen plantenboeken (al dan niet wetenschappelijk) kom ik erachter dat bij bijvoorbeeld Digitalis purpurea inderdaad Vingerhoedskruid staat. Toch moet ik hierbij vermelden dat deze naam gewoon onder de wetenschappelijke staat.
Digitalis purpurea
Vingerhoedskruid
Hiermee is niets mis gezien het woord gewoon in een opsomming gebruikt wordt en niet voorafgegaan wordt door enig ander woord.
Maar in doorlopende tekst wordt gewoon de Nederlandse taal gevolgd en staat er bijvoorbeeld: Je kan vingerhoedskruid vinden op ...
Een ander voorbeeld is:
Rhododendron sp.
Rododendron, azalea
In dit geval staat azalea als tweede in de opsomming voorafgegaan door een komma en wordt dus niet met hoofdletter geschreven.
Overigens worden cultivarnamen altijd tussen aanhalingstekens gezet en met hoofdletter geschreven bijvoorbeeld: Rosa Paul 'Ricard'
Hopelijk ben ik jullie hiermee van dienst. Zoals gezegd echter zal ik niet vallen over een hoofdlettertje hoor!
Groeten,
Pol
Beste Pol,
Bedankt voor uw uitleg. Wel of geen hoofdletter is misschien niet het aller belangrijkste. Dat de inhoud klopt is belangrijker. Maar omdat we de plantengids nu toch gaan verbeteren kunnen we de uitkomst van deze discussie wel mooi meenemen.
Voordat ik een begin maak met de aanpassingen zal het mooi zijn dat we een acceptable schrijfwijze kunnen afspreken. Als er in Nederland nog geen standaard is dan maken wij er samen wel één.
Da's een gezonde houding!
De plantennamen uit de Groeninfo plantengids zijn een tijd terug gecontroleerd door de ex eigenaar van de website plantago.nl.
Willen jullie eens kijken naar het verhaal achter de onderstaande link. Is dit een juist verhaal:
https://tinyurl.com/y55t62r7
Kloppen de gegevens die op deze site staan wel of zijn deze ook verouderd?
https://tinyurl.com/y65fboz2
Jan: toch lijkt het me van belang, binnen deze plantenlijst met een eenduidige schrijfwijze te komen. Er wordt kennelijk overal gezwalkt, maar laten we dat hier niet doen.
Aesculus hippocastanum 'Baumannii'. Dus eerste naam met een hoofdletter, tweede naam met een kleine letter en derde en evt vierde (derde en vierde tussne aanhalingstekens) naam weer met een hoofdletter. Dat is in NL de algemene regel. Nederlandse namen met een kleine letter. Tenzij een landaanduiding of andere aanduiding die een hoofdletter vereist. Dus Hollandse iep en fladderiep. Misschien een herhaling van wat hiervoor al is gezegd, maar zo zie ik het. Voor het overige zijn inderdaad een hoop goede toevoegingen al gezegd.
Ik mis nog wel heel veel soorten en cv's. Maar een goede en lovenswaardige start is dit zeker! Mijn complimenten.
@D_sdennis Uw uitleg lijkt mij een goede. Als verder niemand hier problemen mee heeft kunnen we dit aanhouden als een standaard.
Voor de zekerheid nogmaals de vraag of deze opmerking juist is. Tot nu toe blijkt dat er veel oude benamingen geb
Hallo webmaster,
De Plantenencyclopedie vind ik een zeer rijke aanvulling voor ons als gebruikers van deze site.
Echter: om oeverloze discussies en fouten te voorkomen zou ik me kunnen voorstellen dat alle NIEUW toe te voegen planten eerst aan een paar deelnemers van dit forum worden toegemaild ter goedkeuring van de schrijfwijze en verdere bijzonderheden.
Deze site wordt bevolkt door mensen uit het onderwijs, tuinbouw, plantsoendienst, bouwwereld en hobbyisten met een rijke ervaring.
Maak gebruik van deze kennis voordat het op de site komt.
Uit de beantwoording van de vragen van de afgelopen jaren is er snel een lijstje met mensen samen te stellen, die op dit vakgebied kennis van zaken hebben.
nog een klein foutje,de Cypripedium Calceolus houd graag van kalk en niet van zuregrond.gaat dit alleen om Europese soorten want de reginae is geen Europees soort
gr arpad
@Jan Met de onderstaande uitspraak ben ik het helemaal eens. Wij gaan zeker voor de kwaliteit.
beter 1000 goede plant beschrijvingen dan 10000 waar het minder nauw steekt(want van die laatste categorie zijn er al meer dan genoeg op het web me
@Patricia Ik heb de zoekfunctie aangepast. Het is nu mogelijke op minimale en een maximale hoogte te zoeken. Nog bedankt voor de tip!
Wat D_sdennis aangeeft is normaal de standaard wat betreft naamsbeschrijving bij de nomenclatuur.
m.v.g.
hans
Mee eens; en zo hou je het leesbaar en begrijpelijk voor de gemiddelde plantenliefhebber.
ik help met mijn 'standaard' dan wel de professionele websites verder, die m'n wijze van werken en gespendeerde tijd wel naar waarde schatten
dit is geen probleem hoor Hans en Henk,
grtjs
Jan
Jan: als er iemand is, die jouw 'standaard' naar waarde schat, dan ben ik het wel!
Echter maakt men zoiets voor de gemiddelde forumbezoeker/vragensteller. En het lijkt me zinvol daar rekening mee te houden.
@Jan Zoals ik reeds aangegeven heb vind ik de kwaliteit van de gegevens heel erg belangrijk. Jouw hulp is onmisbaar om dit voor elkaar te krijgen. Ik zal het erg op prijs stellen als u een van de personen wilt worden die de plantennamen in de plantengids
ben het met GC helemaal eens!
Grappig: Bij de Groei en Bloei hebben ze nog niet helemaal door dat groeninfo.com de plantengids en domeinnaam plantengids.nl heeft overgenomen.
Probeer maar eens een plant te zoeken via hun startpagina op https://tinyurl.com/y5ht9tuq
Toch ben ik bang, dat jullie de omvang van de klus onderschatten.
Jaren terug stond ik aan de wieg van de Groei en Bloei Wijzer voor de naamgeving van bloemisterijgewassen, een uitgave voor het tuinbouwonderwijs. Wegens drukke werkzaamheden hebben we de klus uitbesteed aan een student van de universiteit Wageningen. Wij leverden de namen en hij/zij werkte ze uit met alle gegevens, die we wensten. Het werkt prima en snel en bespaarde ons een hoop werk. Nadien zijn er nog herdrukken gekomen, die volgens hetzelfde procedee zijn opgelost.
Misschien een idee voor deze plantengids?
@GC Prima idee, maar wie gaat dit betalen? Lijkt me een dure grap. Wilt u mij hier nog even meer informatie over mailen?
Ik ben mij er van bewust dat dit een hele klus is en dat we goed moeten nadenken over de juiste aanpak. Toch ben ik er aa
ohhhh, dus we hebben nog 24 jaar!
Tegen die tijd ben je al minstens aan de 10de update toe!
Webmaster: ik heb je de bijzonderheden gemaild.
Ik wil graag meehelpen met de plantengids.
Een aantal opmerkingen (soms herhaling van eerder gemaakte opmerkingen):
De lijst is verouderd, er komen veel namen dubbel of driedubbel voor omdat er schrijffouten gemaakt zijn of namen worden met en zonder soortnaam genoemd ( Amelanchier 'Ballerina' en Amelanchier laevis 'Ballerina' ).De lijst dient dus allereerst opgeschoond te worden. Er worden veel planten besproken die niet of nauwelijks (meer) gekweekt worden, veel nieuwe rassen worden niet genoemd. Lijkt mij beter om alle oude rassen en dubbel genoemde planten te verwijderen, dit maakt de lijst helderder en overzichtelijker.
Wat is de doelgroep. Moet dit een wetenschappelijk verantwoord werk gaan worden, of moet het vooral de enthousiaste tuinier en tuinierster aanspreken?
Ook bij de omschrijving van snoei en bemesting zijn een hoop opmerkingen te maken. Tuinieren moeten we makkelijk en toegankelijk maken.
@Peterplant Geweldig dat u wilt meehelpen onze plantengids tot een succes te maken. Ik zal uw opmerkingen meenemen bij het maken van het PVA.
Ik kreeg de volgende link toegemaild. Kunnen we hier iets mee?
https://tinyurl.com/y545jmh9
dit is een prima voorbeeld
hopelijk begint het een beetje te dagen hoe het niet moet (zoals ik reeds herhaaldelijk zei)want dit is enkel energie verspilling (vandaar mijn gewiste antwoorden, discussie over naamgeving op dit aanvangsniveau heeft helemaal geen zin omdat er regels over zijn die enkel dienen gerespecteerd)
de achtergrond/basis van het systeem moet zo professioneel/wetenschappelijk mogelijk zijn, daar zal de gebruiker geen last van hebben
de te consulteren planten gids zelf daarentegen moet gebruiksvriendelijk, verstaanbaar en aanmoedigend zijn
grtjs
Jan
Hoi Allemaal,
Even een update. In de zoekresultaten werden de bloeimaanden door een fout in het script niet altijd goed weergegeven. Dit is hersteld.
Tevens heb alle dubbele synoniemen uit de database verwijderd. De database bestaat nu nog uit 5656 items in plaats van ruim 8000.
Tevens ben ik druk op zoek naar mogelijkheden om de naamgeving aan te passen. Suggesties hiervoor zijn nog steeds van harte welkom.
Een aantal mensen hebben zich aangemeld om mee te denken over onze plantengids en mee te helpen de gegevens te controleren. Ik hoop dat er nog een aantal aanmeldingen volgen. Wil je een bijdrage leveren aan de nieuwe plantengids van Groeninfo.com, stuur mij dan even een bericht via het contactformulier.
@ Webmaster:
Net als bij een oud huis dat verbouwd gaat worden, moet eerst alles wat je niet wilt of kunt gebruiken weggesloopt worden.
Er staan nogal wat planten in waar ik nog nooit van gehoord heb (dat zegt veel maar gelukkig niet alles :-)
Helemaal mee eens; de lijst bevat nog al wat wonderlijke namen. Agrostis ( nevelgras) mag blijven, maar de andere die je noemt zijn veelal verbasteringen, zoals Brunella, wat Prunella zal blijken te zijn.
Zeker geen richtprijzen opnemen; de prijzen veranderen per potgrootte.
Peter
naast jouw lijstje zijn er heel wat meer geslachtsnamen die een nul resultaat geven, soms zijn het verouderde namen
wat de webmaster bedoelt met dubbele synoniemen weet ik niet
maar er zijn dus namen gewist zoveel is zeker, en deels is wat jij aanhaalt Peter, hiervan het resultaat - omdat de naam van het overeenkomstig geslacht niet is gewist (met uitzondering van Brunella, wat Prunella zal moeten zijn, en die moeten niet noodzakelijk in de lijst, tenzij je verwijst naar de geaccepteerde naam hé, dat is interessante meerwaarde, zoals ik reeds zei)
Webmaster
je zou een missie kunnen op stellen, hier in een apart bericht:
waarin je uitstippelt wat het doel is en hoe je dit wil bekomen
de stand van zaken is dan te volgen (je wil er toch je tijd voor nemen)
en die tekst kunnen de forum bezoekers eventueel helpen bij-kneden
je kunt bvb ook voorbeelden zoeken, welke websites, zoekfuncties edm spreken je aan, welke niet
eens die missie klaar, kan je dan met de mensen die willen meewerken aan de slag
grtjs
Jan
Beste allemaal,
Ik had wel de planten maar nog niet de genus lijst opgeschoond. Dit is nu wel gebeurd. Ook heb ik de richtprijs verwijderd.
Zoals gemeld ben ik nu aan het onderzoeken hoe ik deze klus hopelijk met jullie hulp ga klaren. Er lopen reeds een aantal gepreken met mensen die in ieder geval voor een goede basis kunnen zorgen.
Ik ben vast besloten een gids neer te zetten van een goede kwaliteit. Zodra ik weet hoe dit te doen zal ik dit met jullie delen. Hebben jullie nog suggesties dan hoor ik dit graag. Een van de belangrijkste vragen op dit moment is, gaan we verder met deze informatie of is het verstandig helemaal opnieuw te beginnen. Graag jullie mening.
Nou dat ruimt wel lekker op zo.
Helemaal opnieuw beginnen is wellicht het mooist, maar het scheelt een berg werk als je de huidige plantengids bijwerkt naar wat jij mooi vindt.
Het scheelt je een paar duizend plantennamen invoeren en beschrijven. Ik persoonlijk zou het fijn vinden als er bij elke plant een unieke informatie staat dus niet een algemeen verhaal wat dan bij alle planten van hetzelfde geslacht vermeld wordt. Voorbeeld is bijvoorbeeld het snoeien van Berberis thunbergii 'Bagatelle'. Unieke informatie leest makkelijker en komt fijner over.
Ben weer even op zoek gegaan in de plantendatabase en ik kwam weer op iets
wat handig zou kunnen zijn voor een leek als ik. Als ik op een plant zoek.
Bijvoorbeeld schoenlappersplant dan krijg ik diverse soorten in beeld
nadat
de zoekopdracht is voltooid. Bij elke soort schoenlappersplant staan wat
eigenschappen van de soort. Nu zou het voor mij handig zijn om te kunnen
zien
of er ook een fotootje bij zit. Helemaal mooi zou zijn als er na de
zoekfunctie een miniatuur fotootje achter de verschillende soorten
verschijnt....
Misschien een idee. Groetjes Patricia
ps. Zoiets als deze website maar dan anders:
https://tinyurl.com/y46axe3c?
lan=default&s=plant&q=product_group&raletter=J
Beste Patricia,
Bedankt voor de tips. Ik zal deze tips meenemen bij het maken van een plan van aanpak voor de plantengids.