stervende coniferen

13 berichten / 0 nieuw
Laatste bericht
#1 vr, 23/05/2008 - 22:18
liam

stervende coniferen

Er zijn bij mij in de tuin ca 100 coniferen geplaatst, net voordat de recente warme periode begon. Eerst is bestaande beplanting wegghaald, zijn er gleuven gegraven en is tezamen met geschikte potgrond/tuinaarde de boel beplant. Omdat het droog bleef zijn de coniferen dagelijks na zondsondergang rijk besproeid.
Bij beplanting zijn overigens de netjes om de wortel blijven zitten..

Na ca 1 week sneuvelde de eerste boom. Na ca 2 weken waren dat er ca 15.
Inmiddels zijn er zo,n dertig gesneuveld.

Kan iemand me vertellen:
wat de oorzaak is
wat er aan te doen is
of de rest wel gered kan worden?

Ik ben erg benieuwd naar reacties.

Vriendelijke groet, Liam

vr, 23/05/2008 - 22:55
Anoniem (anoniem geplaatst)

1. Besproeien helpt niet, als de kluit heel erg droog is. Het water dringt dan niet door tot de wortels. Als de kluiten voor het planten gedompeld zijn, dan gaat dat in de regel gemakkelijker.

2. De netjes zouden er wel af moeten, of op z'n minst losgemaakt. Het heeft echter geen directe invloed op het verdrogen.

3. Met alle recht zou ik de leverancier/beplanter vragen snel te komen kijken naar het resultaat. Na 1 week al de eerste dode boom, is wel wat snel.

vr, 23/05/2008 - 23:55
tuinprins

4. slechte kwaliteit van het wortelgestel. Tegenwoordig worden coniferen uit kostenoverwegingen bijna niet meer rondgestoken. Dit betekent minder fijne wortels die hergroei vergemakkelijken.

5. planten te lang boven de grond gelegen en daardoor zijn de wortels uitgedroogd.

6. te weinig kluit voor de coniferen bij het uitsteken

7. zie 3 en je niet met een kluitje het riet laten insturen

Gegroet, de tuinprins

za, 24/05/2008 - 00:33
liam

Dank jullie voor de snelle reactie.
Ik noemde besproeien, maar ik bedoel vooral het zeer nat houden van de wortels, daarnaast natuurlijk ook besproeien.

Ik heb de planten laten zetten door een beplanter/bedrijf.
Toen ik daar bij stond sprak ik mijn verbazing uit dat de netjes erom bleven zitten. Ze gaf aan dat de wortels er doorheen groeien en de netjes vergaan.
De beplanter is inderdaad langs geweest en constateerde dat er op dat moment al wat doden te betreuren vielen en dat dit komt door een combinatie van op het randje van het seizoen planten (medio april) en de daarop volgende te warme periode. Het bewateren had ik wel goed gedaan..

Maar intussen sterven er meer en meer af in een rap tempo. Ik ging net nog eens inspecteren. zo'n 40 % is echt dood, veel van de overige planten vertonen gele uitgedroogde uiteinden.

Hoewel de beplanter zegt dat het gewoon bad luck is vanwege bovenstaande, bet***el ik inmiddels een beetje of het wel zo in elkaar steekt als de beplanter beweert. Dat is de reden dat ik het ook aan jullie voor leg.

Concreet: zit er iets waars in de argumenten van de beplanter?

Ennn bijkomend probleem: de beplanter zegt dat er nu niet herplant kan worden, dat wordt dan oktober. Als ik 25 meter uitgedroogde coniferen laat staan, loop ik risico dat de plaatselijke jeugd met lucifers gaat spelen.
Als het niet in deze periode opgelost kan worden overweeg ik alles eruit te trekken en er iets anders neer te zetten. Ik weet het echt niet meer.

Ik probeer er overigens wel met de beplanter uit te komen, maar dat loopt niet echt..
Ik hoop op nieuwe inzichten.

Dank jullie!

Liam

za, 24/05/2008 - 00:44
Anoniem (anoniem geplaatst)

Als de planter het risico neemt op het randje van het seizoen te planten, voor wie is dan het risico? Hij had het moeten afraden. Heeft ie dat niet gedaan, dan is de bad luck voor hem.

Vroeger waren de netjes om de kluit van jute en dat verging inderdaad. Tegenwoordig zit er nogal wat nylon in; dat snoert zich vast om de stam, bij diktegroei, als je het niet losknoopt. Nogmaals: op het doodgaan van de planten heeft dat nu geen invloed gehad. Dat zou na een paar jaar pas duidelijk worden.

Een goed bekend staand bedrijf, zou toch zeker hier een oplossing voor moeten vinden. Of zijn hier beunhazen aan het werk geweest?

Ik kan me voorstellen, dat je niet de rest van de zomer tegen bruine, droge coniferen aan wilt kijken. Neem eerst veel foto's als bewijs en haal ze daarna weg, om inderdaad brand te voorkomen.

za, 24/05/2008 - 00:44
Willem V

Maar wat wil je precies weten?

Als ze dood gaan gaan ze dood, lijkt mij garantiewerk voor de beplanter, bad luck of geen bad luck ?
Overigens heb ik zelf ooit meegemaakt dat een kwekerij weigerde plantgoed voor een beukenhaag te leveren, omdat de tijd nog niet goed was.... daar heb je dan meer aan.

za, 24/05/2008 - 01:09
liam

Dank je.
Ik was wat lang van stof..

Wat ik wil weten:

Is medio april laat om te planten?
Is de kans groot dat de warme periode erna funest is?
Kan ik nog wat doen om geel wordende confiveren te redden?
Zijn er andere planten die ik er NU in kan zetten?
Thanks!

za, 24/05/2008 - 01:33
Anoniem (anoniem geplaatst)

De beste tijd om coniferen met kluit te planten is van oktober tot/met maart. Voor in pot geteelde (echt erin geteeld en niet erin gedrukt, zoals menige kerstboom met kluit) planten, geldt een wat ruimere marge.

Natuurlijk heeft een warmteperiode na het planten invloed, als de coniferen al lang ingekuild staan en teweinig water hebben gehad. Dit jaar voorafgaand aan de warmte was een droge periode. Een te droge kluit neemt nauwelijks water op, ook al sproei je de hele dag.

Een conifeer die nu geel aan het worden is of droge punten heeft is niet of nauwelijks te redden. Mogelijk is er een kleine kans, als je ze rooit en alsnog met de kluit in het water legt, maar dit kan nooit leiden tot een mooie plant, wat uiteindelijk toch de bedoeling was.

Wat nu te planten valt is vooral perkgoed, wat natuurlijk een heel andere keus is. Kan voor een jaartje best vrolijk zijn.
Nogmaals: met 100 coniferen praten we niet over 100 euro, dus je mag best een forse vergoeding eisen voor de matige kwaliteit, die geleverd werd.

za, 24/05/2008 - 13:33
Willem V

Ik ben het volkomen eens met de antwoorden van Greenconnection

zo, 25/05/2008 - 23:46
Anoniem (anoniem geplaatst)

beste Liam
ik deed vandaag voor het het eerst een soortgelijk verhaal en kreeg het advies jouw verhaal te lezen
ik hoop dat we niet dezelfde tuinaannemer hebben, ook bij ons is de tuinaanemer niet echt concreet

wo, 28/05/2008 - 01:22
liam

Stand van zaken:

Beplanter is langs geweest en heeft contact gehad met leverancier. Iedereen is zeer verbaasd, gebeurt nooit met deze conifeer. Komt ook nooit schimmel in voor. Is inmiddels ook getest. Maar toen: beplanter heeft er een boom uitgehaald om wortel en bodem te onderzoeken. Alles kurkdroog.
Poeierwortel. We gaan er nog wat uit halen om te kijken of het overal zo is, maar dit lijkt natuurlijk op geen water geven. Terwijl ik op uitdrukkelijk advies. ELKE DAG wanneer het niet serieus regende, heb ik uitge breid m.n. onderaan bij de wortels water gegeven. Indicatie: voor ca 30 meter een half uur vol water erin...

Beplanter was ook na 15 sterfgevallen langs geweest om te constateren dat de grond wel vochtig genoeg was (met de vinger erin) en dat was daags NA sproeien..

Tamelijk ongezellig dus...

Wordt vervolgd.

Mocht iemand nog een briljante ingeving hebben....

wo, 28/05/2008 - 23:20
Anoniem (anoniem geplaatst)

Als je een kluit plant die al kurkdroog is, zonder de kluit eerst te dompelen, kun je sproeien en gieten wat je wil, maar daar wordt een kluit niet nat van. M.i. is dat de oorzaak.

di, 10/06/2008 - 23:14
Anoniem (anoniem geplaatst)

Ik heb dit zelf ook gehad.
Ik heb toen coniferen gekocht bij een leverancier die ze in bosgrond had gekweekt. Ik zelf woon in Zeeland waar de grond toch anders is. Dit was volgens mij de reden dat ze dood gingen. Ik heb alles eruit gehaald....direct naar de milieustraat en vergeten die handel en nieuwe geplaats. Ik heb toen zand, tuinaarde (bemest en compost vermengd en daarin de nieuwe gezet. Uiteraard kwamen deze van een leverancier die ze ook uit Zeeland haalde. Ik heb meteen een drainaige syteem aangelegd (paar tientjes) en bij warm weer gewoon open zetten en laten lopen. Nu knallen ze echt super hard!

Onderwerp gesloten