Tips voor plantenmoordenaars
#1
zo, 02/02/2003 - 16:26
Tips voor plantenmoordenaars
Hallo.
Ik ben nogal gefrustreerd geraakt. Planten zijn leuk, ik hou ervan, maar ik kan ze niet in leven houden. De eerste planten die ik had behandelde ik naïef: toen bleek dat de blaadjes wat slap gingen hangen dacht ik: in de zon ermee. Vervolgens verpieterden ze helemaal. Moord 1 en 2. Lange tijd dacht ik dat ik het gewoon niet in me had, tot ik onlangs met goede moed besloot opnieuw twee planten in huis te nemen en precies te doen wat er op de kaartjes stond: niet pontificaal in de zon, potgrond vochtig houden, dat soort dingen. De ene was (inderdaad 'was', hij is inmiddels dood) een Dracaena, een "heel sterke plant, meneer!". De andere, een Stromanthe Triostar, is op sterven na dood.
Het verhaal van moord 3, de Dracaena. Het ging een maandje goed, eens in de week water geven, niks aan de hand. Tot ik ontdekte dat hij er maar slapjes bij stond, en de blaadjes hier en daar bruine puntjes kregen. Tekort aan water? Teveel water? Ik gokte op het eerste, omdat de potgrond nogal droog aanvoelde. Meer water, dus. Later vertelde iemand dat dat funest is voor een plant, omdat de wortels kunnen gaan rotten. Naast water heeft een plant veel zuurstof nodig, en veel water kan verstikken. Wat gedaan? Plant eruit, wortels helemaal netjes afgespoeld, nieuwe potgrond in de pot, en kijken of het leven van de plant verbeterde. Verre van: de bladeren bleven afsterven en uitvallen. Zojuist heb ik hem weg moeten doen, omdat er nauwelijks nog iets van over was. Ik heb het niet opgegeven en direct een nieuwe Dracaena gekocht, in de hoop dat ik hem nu eindelijk in leven kan houden.
Dan de Stromanthe: grote bladeren, moet in de halfschaduw, en het is een dorstige plant. Ook bij deze begonnen de bladeren bruine randjes te krijgen, waarna ik hem heb omgepot omdat ik dacht dat ik met teveel water de wortels had verstikt. Hoewel hij nog steeds moedig tekenen van leven vertoont, zitten er veel bruine plekken in de anders zo mooie bladeren, en staat hij er heel wat slapper bij dan hij volgens de vele foto's zou moeten zijn. Daar is het een fiere, enthousiaste plant, bij mij hangen de bladeren en zijn de nieuwe blaadjes, die zich nog moeten ontrollen, nu al bruin en stervende.
Ik voel me werkelijk een plantenmoordenaar. Wat doe ik fout? Kan ik de feedback van planten gewoon niet goed interpreteren? Moet ik gewoon, no matter what, eens in de twee weken water geven en eens in de maand Pokon? Is mijn kamer te vochtig, te droog, te stoffig, te tochterig, te licht, te donker?
Nou, ik zal jullie op de hoogte houden van het wel en wee van mijn nieuwe, frisse Dracaena, nu nog vol levenslust.
Isaac
hallo isaac, mijn idee is dat je mogelijk een combinatie van teveel water en pokon hebt gegeven en mogelijk te droge lucht.Een stromanthe valt onder de categorie bladplanten en al zou je die hooguit 1 keer per week/anderhalve week een scheutje(geen halve gieter) water geven is dat meer als genoeg. De meeste mensen verzorgen hun bladplanten veel te best, teveel water en pokon dus. Af en toe sproeien daar hebben groene planten in de droge atmosfeer van onze huiskamers meer aan... Pokon ben ik zelf een slechte adviseur in, dat geef ik minimaal, en als dat gegeven moet dan is dat bij mij in het voorjaar en de zomer= meer een groei/bloeiseizoen. Ik heb voor groene planten altijd als motto: goede potgrond? (bijna)geen pokon nodig. Bloeiend is anders, die hebben wel meer nodig.
Bruine puntjes, staat de plant boven de verwarming, dit in combinatie met droge lucht? Loop je er veel tegen aan? geeft ook bruine puntjes. Verdrogende vlekken in het blad vind ik moeilijk te zeggen, kan teveel water, maar daar kunnen ook bladeren in zijn geheel van gaan hangen en donkerder verkleuren, het zou ook een teveel van mest opname kunnen zijn. Of de plant is gewoon niet oke geweest bij aankoop.
Als ik jou was zou ik planten als vetplanten/cactussen kopen. Suggesties:Een crassulasoort, of rhipsalidopsis cassuta, erg leuke bladkalanchoës zijn er te koop of in de bladplanten ficus Alii, zeer makkelijke plant, of ficus lyrata. Dracaena toch maar weer proberen, maar probeer een ander soortgenoot, er zijn velen soorten, het zijn toch in de regel ook makkelijke planten.
Ik wens je veel succes met de planten, groetjes van gentiaan.
Ik ken het probleem en heb gekozen voor praktische oplossingen:
1. Voor grote planten die echt een beetje decoratief moeten zijn, laat ik de plantenwinkel iets maken op hydrocultuur. Als het water onder het rode streepje staat, moet er wat bij. Dit is het maximale wat ik als simpele ziel kan bevatten.
2. Bij kleinere planten geniet ik er gewoon van zolang als ze er een beetje fleurig bij staan, maar als ze zielig beginnen te worden, zet ik ze netjes op de kop in de vuilnisbak en koop nieuwe. Da's leuk, want zo heb je regelmatig wat anders in huis.
Op deze manier ga ik niet meer gebukt onder enig schuldgevoel. Aanrader!
Helaas zijn planten in beginsel helemaal niet bedoeld om in huis te hebben. Het grootste probleem is de tegenstelling, dat het huis 's winters warmer is, terwijl er dan veel te weinig licht en vocht in de lucht is. Ik zet veel kamerplanten in de winter redelijk droog in een (niet gestookte) logeerkamer. Je geniet er dan helaas niet van, maar in het voorjaar ben je blij dat je het gedaan hebt. De plant is 'uitgerust' en heeft kracht om weer te gaan groeien.