Verzorging van Narcissus bulbocodium
#1
do, 12/04/2012 - 16:03
Verzorging van Narcissus bulbocodium
De uitgeplante geelbloeiende Narcissus bulbocodium van vorig jaar produceert alleen maar loof. Ik heb nu nieuwe plantjes die ik in tuin wil zetten. Wat zijn de optimale omstandigheden voor bloei in 't volgend voorjaar?
Ik pretendeer geen expert op dit gebied te zijn. Door de jaren heen heb ik door ervaring en dankzij de kennis van vele anderen de volgende werkwijze m.b.t. narcissen, hyacinten, tulpen en andere gelijksoortige voorjaarsbloeiers opgesteld. De narcissus bulbocodium heb ik nog niet uitgeprobeerd, maar dan nog zou ik dezelfde werkwijze hanteren.
De nieuwe narcissus bulbodium in een grote(re) plastic potcontainer planten, extra mest geven en daarna volop in de zon plaatsen. Zolang de er nog groene bladeren zichtbaar de bulbodium vochtig houden. Zodra het loof na een aantal weken is verdord, de container volop in de zon, maar niet bewateren (hetzij handmatig of door regen). De warme en droge zomerrust voor de bulbodium. In het najaar kun je de narcissus met de container vervolgens in de tuin ingraven i.v.m. de noodzakelijke koele winterrust. Overigens kun je container ook in een andere koele plek bewaren.
Ik weet het, heel bewerkelijk. Maar ja, je zou het kunnen uitproberen ?
Ruim 3/4 van alle bolgewassen in mijn tuin zijn in plastic containers geplant. Na de bloei worden ze vervangen door in containers opgekweekte zomerbloeiende bolgewassen.
Voor de critici onder ons; natuurlijk gaat de gehanteerde werkwijze niet op voor alle soorten narcissen etc.
Met potcultuur heb ik ruime ervaring, maar ik als het mogelijk is zet ik een plant het liefst in de volle grond. Van narcissen wordt gezegd dat ze doorgaans makkelijk groeien en vermeerderen in tegenstelling tot bijvoorbeeld tulpen om nog maar te zwijgen over hyacinthen. Tulpen doen het hier uitstekend en vermeerderen zich zelfs zonder dat ik er moeite voor doe. Bij de narcissen is alleen de bekende tête à tête bloeiwillig, andere variëteiten bloeien niet of minder rijk. Ik zal het nu eens op deze manier proberen in een container.
Dit is een bekend probleem bij Narcissus bulbocodium. De oplossing heb ik niet want die van mij produceren al jaren alleen maar loof. Ik herinner me ooit eens gelezen te hebben dat deze narcis in zijn groeiseizoen niet al te droog moet staan.
Gegroet, de tuinprins
Zo'n container is dat een ander soort dan het bekende groene ronde bollenbakje ?
Misschien wordt het bekende groene ronde bollenbakje ook een container genoemd. Ik weet het niet. De potcontainer die ik gebruik is rond, zwart, 20 cm hoog en een diameter van 22 cm met afwateringsgaten. Een gewone alledaagse potcontainer.
Vanwege het verschil in hoogte tussen beide zijn ze dus totaal verschillend omdat de tulpen in de zwarte containers geheel in eigen grond staan en de tulpen in bollenbakjes met hun wortels al snel de tuingrond, waarin de bakjes zijn gezet, gaan opzoeken.
Daarom prefereer ik toch de bollenbakjes.
Bedankt voor de uitleg.
Ik heb nog eens wat gespeurd op internet m.b.t. deze narcis.
Narcissus bulbocodium komt van oorsprong uit Zuid Europa en Noord Afrika. Zijn groeiseizoen is daarom anders dan veel andere planten die in onze klimatologische regio groeien. Narcissus bulbocodium verlangt een mediterraan klimaat en wij hebben een zeeklimaat. De hoepelroknarcis begint zijn groeicyclus in het najaar wanneer in zijn gebied van herkomst het regenseizoen begint. Tijdens het groeiseizoen (herfst en winter) moet de plant niet te droog staan. Als het blad begint te vergelen (voorjaar) moet de plant droog worden gehouden. Een droge, warme periode in de zomer is absoluut noodzakelijk voor deze narcis. Ik denk dat één belangrijke reden waarom deze bol bij ons zo slecht bloeit gelegen is in het feit dat onze zomers te nat en niet warm genoeg zijn.
Potcultuur lijkt mij daarom de aangewezen weg om succes te hebben met deze narcis.
Zie ook: https://tinyurl.com/yyp4vkxx
(doorscrollen naar pagina 13)
Gegroet, de tuinprins
Mooi dan ga ze als potplant uitproberen. Ik kan de bollen eventueel in de kas zetten voor de benodigde warmte mochten we weer een zomer zoals vorig jaar krijgen (niet onwaarschijnlijk overigens na de strenge winter).
Ik las ook een vergelijking met Colchicum autumnale, de najaarsbloeier ofwel zéér vroege voorjaarsbloeier, zij het dat deze wel geschikt is voor ons klimaat.
De hoepelroknarcis toont zich als een dankbare bloeier, die 't buiten lang uithoudt met dit koele weer.
bedankt,
Draco
Oktober 2011 5 bollen Colchicum autumnale aangeschaft en deze vervolgens in een grote aardewerk pot gepoot. Na de bloei bemerkte ik dat de plant bladeren begon aan te maken. Nieuwsgierig naar de uitkomst heb ik de pot in de warme serregedeelte geplaatst. De loof is verder uitgegroeid en uiteindelijk half maart 2012 afgestorven. 10 niet al te grote bollen overgehouden. Mijn gevoel zegt dat de bollen nu in de hoogzomerfase zijn beland en aldus heel veel warmte nodig hebben om de benodigde bloemknoppen in alle rust te kunnen aanmaken. De colchium zullen de komende maanden volop zonnewarmte (en wat vocht om enige uitdroging te voorkomen) krijgen. Eind augustus zal ik de 10 bollen planten in een pot en hopelijk zullen ze daadwerkelijk bloeien.
De bloemen van de Colchicum autumnale zijn prachtig en de bloeiperiode is vrij lang, alleen het loof vind ik minder leuk om continu naar te kijken. Daarom maar in een pot.