Weinig hoop voor Lagerstroemia indica?
#1
vr, 13/04/2012 - 02:55
Weinig hoop voor Lagerstroemia indica?
Lagerstroemia indica was inmiddels uitgegroeid tot een forse struik. De voorafgaande winters mochten de plant niet deren, maar de tolerantiegrens werd onlangs kennelijk overschreden. De knoppen zien er dor uit en de dikkere takken zijn hier en daar diep ingescheurd als gevolg van de vorst. Heeft deze plant nog potentie wanneer blijkt dat het bovengrondse deel is kapotgevroren? Soortgelijke probleemgevallen betreffen Arbutus, Stauntonia, klimrozen, Albizia en Clerodendrum bungei. De laatste zal zich makkelijker vanuit de ondergrond kunnen herstellen.
Mijn onbeschermde exemplaar bot inmiddels uit. Alleen de uiterste einden van de takjes zijn afgestorven, zoals ieder jaar. Nee, hier heeft deze soort mij verrast, maar er zijn wel heel veel verschillende cv's die volgens mij nogal in sterkte varieren. Deze heb ik als veelbelovende cv gekocht in Frnakrijk enkele jaren terug, ben helaas de naam kwijt.
De herkomst en cultuurversie van mijn Lagerstroemia is mij onbekend. Tot en met -13 ging het steeds goed. Deze keer daalde de temperatuur tot -20 na een zeer zachte januarimaand. Penninckx adverteerde vorig jaar met kruisingen die zeer winterhard zouden zijn en rijkbloeiend. Misschien moet ik daar eens achterheen. Alhoewel de van deze kwekerij afkomstige Albizia Ernest Wilson' naar verluid winterhard tot -30 (!), er ook niet bijster florisant bijstaat. Van mijn exotentuin blijft zolangzamerhand weinig over nadat al eerder Ceanothus, Crinodendron, div. Trachycarpus en Blechnum sp. het loodje legden.
Vergeet niet dat Albizia zeer laat uitloopt, dus niet wanhopen.
sophora
Voor een interessante discussie over winterharde Lagerstroemia zie:
https://tinyurl.com/y57so593
Wel in het Duits maar voor de meeste Nederlanders zal het te volgen zijn.
Gegroet, de tuinprins
Dat Albizia laat uitloopt weet ik Sophoras, maar de gelige kleur van het hout wekt de indruk dat een flink deel niet meer levensvatbaar is. De klimrozen en Clerodendrum bungei lopen nu vlak boven de grond uit, waar deze door de sneeuwlaag waren beschermd. Dat geeft enige nog hoop voor de andere gevriesdroogde planten. Soms zijn alleen de knoppen beschadigd en is er kans dat op een later moment nog slapende knoppen tot ontwikkeling komen.