Nog nooit zag ik zo'n oude Chaenomeles op zo'n dikke stam; voor mij is het een Prunus triloba, waar iemand een paar kalebassen ingehangen heeft. Of heb ik het mis?
Ha ha, wat een wonderboompje. Het is zeker niet de bladvorm en bladsetting van een Chaenomeles japonica. Bij vergroting kan ik ook geen enkele takdoorn ontdekken, die zo specifiek zijn voor de Chaenomeles japonica. De stam en het blad lijken bij de vergroting inderdaad op een prunus triloba, alhoewel de foto wel wat vaag is. Wat er in hangt is een grote verrassing, de twee onderste vruchten vertonen qua habitus nog wel enige gelijkenis met de vrucht van de Chaenomeles japonica, maar de rechter bovenste vrucht geheel niet. .... Dus toch maar aanbellen?
Heb hem nogmaals onder de loep gelegd en ik hou het op een Cydonia oblonga, oftewel de kweepeer; maar dan ooit verkeerd gesnoeid. De kweepeer kan geconsumeerd worden, maar dan wel op een speciale bereidingswijze.
Cydonia oblonga kan wel degelijk spits blad vertonen, zie image. Zeker wanneer het een zaailing betreft, deze vertonen wel vaker afwijkingen. Zoals gezegd, van wat ik er nu van kan zien via Photoshop, is de foto en daarop dus vrijwel geen enkel blad scherp te krijgen. Ik zie dus op de originele foto nergens een extreem spits of te klein blad, ik zie wel wisselende vormen. Eén en ander opgezocht via B.K. Boom Dendrologie en van der Berk , kom ik ook uit op wisselende bladvormen. Dan maar afbeeldingen vergeleken via Google, waar ik twee afbeeldingen ter illustratie hierbij insluit, om de diversiteit qua blad aan te tonen. Let op: rechts het spitse blad en links het meer kenmerkende eironde blad. Wat houden we dan nog over ter determinatie: De vrucht: kweepeer-achtig qua vorm De stam: discutabel, maar zou Cydonia dan wel Prunus kunnen zijn De takvorm: zondere twijfel geen doorns aanwezig, dus geen Chaenomeles japonica. De bladstand: enkelvoudig. De bladvorm: discutabel, maar mogelijk wel degelijk een zaailing van een kwee, wisselende vorm. Herfsttooi, welke wel heftig geel is, kenmerkend voor de Cydonia. En anders benoemen we het een Cydonia prunifolia... By the way, ik heb nog nooit een prunus gezien met deze vruchten ... Kortom, het blijft een leuk raadsel.
Een ieder die wel eens een Cydonia heeft gezien, weet dat zulke zware vruchten nooit aan zulke dunne twijgen kunnen hangen. Het hout van Cydonia is dan ook veel zwaarder.
Grin, het houdt ons wel bezig...Feitelijk heb je gelijk, maar dan klopt de buigzaamheid en de sterkte qua tak van jouw eerdere opinie met kalebassen ook niet helemaal .. toch? Dan houden we het maar op een truc-foto, want gevoelsmatig ben ik het wel met je eens, de foto klopt werkelijk niet. Dan toch maar belletje trekken?
Op de eerste plaats, sorry voor mijn late reactie, dit t.g.v omstandigheden.
Het is totaal géén truc foto.
Ik ben vandaag nogmaals langs geweest, om het boompje van kort bij te bekijken. Het mysterie is opgelost. Er blijkt inderdaad sierfruit in gehangen te zijn.
Er was niemand aanwezig, om navraag te doen, m.b.t de naam van het boompje. ( zonder het sierfruit )
Henk, ik denk dat Immeke misschien deels nog op op de er in gehangen siervrucht doelde? Ik zie er overigens qua vrucht niet bepaald een vijg in. En wilde gistige appels?....zien die er zo vers uit dan? :)
Verder heb ik een tweede foto
bijgevoegd
Even aanbellen en vragen?
Chaenomeles japonica
gr Dirk.
Nog nooit zag ik zo'n oude Chaenomeles op zo'n dikke stam; voor mij is het een Prunus triloba, waar iemand een paar kalebassen ingehangen heeft. Of heb ik het mis?
Ha ha, wat een wonderboompje. Het is zeker niet de bladvorm en bladsetting van een Chaenomeles japonica. Bij vergroting kan ik ook geen enkele takdoorn ontdekken, die zo specifiek zijn voor de Chaenomeles japonica.
De stam en het blad lijken bij de vergroting inderdaad op een prunus triloba, alhoewel de foto wel wat vaag is.
Wat er in hangt is een grote verrassing, de twee onderste vruchten vertonen qua habitus nog wel enige gelijkenis met de vrucht van de Chaenomeles japonica, maar de rechter bovenste vrucht geheel niet.
.... Dus toch maar aanbellen?
qua stamdikte haalt die van mij het wel ,maar wat betreft de vruchten hebben jullie helemaal gelijk
ik moet beter kijken
gr Dirk.
ik ben geen kenner maar lijkt mij soort van sierfruit dat men er in gehangen heeft
misschien voor halloween
Heb hem nogmaals onder de loep gelegd en ik hou het op een Cydonia oblonga, oftewel de kweepeer; maar dan ooit verkeerd gesnoeid.
De kweepeer kan geconsumeerd worden, maar dan wel op een speciale bereidingswijze.
Cydonia oblonga is uitgesloten.
Daarvoor is het blad te kort en te spits bij de top.
Zoals Henk zegt een Prunus, kan best, maar dan is meer detail nodig om de soort te bepalen.
Cydonia oblonga kan wel degelijk spits blad vertonen, zie image. Zeker wanneer het een zaailing betreft, deze vertonen wel vaker afwijkingen. Zoals gezegd, van wat ik er nu van kan zien via Photoshop, is de foto en daarop dus vrijwel geen enkel blad scherp te krijgen. Ik zie dus op de originele foto nergens een extreem spits of te klein blad, ik zie wel wisselende vormen.
Eén en ander opgezocht via B.K. Boom Dendrologie en van der Berk , kom ik ook uit op wisselende bladvormen.
Dan maar afbeeldingen vergeleken via Google, waar ik twee afbeeldingen ter illustratie hierbij insluit, om de diversiteit qua blad aan te tonen.
Let op: rechts het spitse blad en links het meer kenmerkende eironde blad.
Wat houden we dan nog over ter determinatie:
De vrucht: kweepeer-achtig qua vorm
De stam: discutabel, maar zou Cydonia dan wel Prunus kunnen zijn
De takvorm: zondere twijfel geen doorns aanwezig, dus geen Chaenomeles japonica.
De bladstand: enkelvoudig.
De bladvorm: discutabel, maar mogelijk wel degelijk een zaailing van een kwee, wisselende vorm. Herfsttooi, welke wel heftig geel is, kenmerkend voor de Cydonia. En anders benoemen we het een Cydonia prunifolia...
By the way, ik heb nog nooit een prunus gezien met deze vruchten ...
Kortom, het blijft een leuk raadsel.
de volgende foto
Een ieder die wel eens een Cydonia heeft gezien, weet dat zulke zware vruchten nooit aan zulke dunne twijgen kunnen hangen. Het hout van Cydonia is dan ook veel zwaarder.
Grin, het houdt ons wel bezig...Feitelijk heb je gelijk, maar dan klopt de buigzaamheid en de sterkte qua tak van jouw eerdere opinie met kalebassen ook niet helemaal .. toch?
Dan houden we het maar op een truc-foto, want gevoelsmatig ben ik het wel met je eens, de foto klopt werkelijk niet. Dan toch maar belletje trekken?
Overigens jammer, dat Rene niet meer reageert.....
Prunus Triloba met sierfruit of kleine kalebassen, maar ik houd het op sierfruit.
Hallo allemaal,
Op de eerste plaats, sorry voor mijn
late reactie, dit t.g.v omstandigheden.
Het is totaal géén truc foto.
Ik ben vandaag nogmaals langs geweest,
om het boompje van kort bij te bekijken.
Het mysterie is opgelost. Er blijkt
inderdaad sierfruit in gehangen te zijn.
Er was niemand aanwezig, om navraag te doen,
m.b.t de naam van het boompje. ( zonder
het sierfruit )
Verder wil ik jullie bedanken voor het
meedenken.
Mvg René
Haha, geweldig dat je er nog even langs bent geaan, mysterie opgelost !
Weer een probleem minder. Bedankt, Rene!
het kan een soort vijg zijn anders is het een wilde gistige appel
die over groeit is
Immeke: zie antwoord Rene, 23-10.
Henk, ik denk dat Immeke misschien deels nog op op de er in gehangen siervrucht doelde? Ik zie er overigens qua vrucht niet bepaald een vijg in. En wilde gistige appels?....zien die er zo vers uit dan? :)