Advies gevraagd over Asparagus
#1
ma, 11/11/2019 - 15:10
Advies gevraagd over Asparagus
Deze plant heeft dringend nieuwe aarde (voeding) nodig en dus een grotere pot. Maar de huidige pot is al behoorlijk groot. Bovendien staat hij in verband met zijn/haar lengte hoog en wordt het, al met al, te zwaar om hem in een nog grotere pot te zetten.
Afgelopen zomer heeft de plant weinig nieuwe stengels gekregen, die bovendien heel iel waren. Ook is er veel uitval van blad. Hij is misschien nog een derde van hoe hij er bij benadering anderhalf jaar geleden uitzag. Hij is niet dood maar heeft wel dringend verse aarde nodig.
Wat kan ik nu het beste doen?
Het is een oude plant (± 40 jaar) met waarschijnlijk veel wortels. Kun je zo’n plant simpelweg in twee delen scheuren? Of kun je hem met een mes in twee stukken snijden? Want scheuren is vast niet makkelijk als de wortels een massieve kluit zijn, wat waarschijnlijk het geval is.
En zou dat ook in december kunnen? Of is het veel beter om hiermee tot het voorjaar te wachten? Ook als dat zou betekenen dat er tegen die tijd nog maar weinig van de plant (het blad) over is.... (gezien het tempo van het geel worden en verliezen van blad).
Of loop ik dan (wachten met scheuren / verpotten tot het voorjaar) het risico dat hij het niet overleeft?
Het is zes of zeven jaar geleden dat hij voor het laatst werd overgepot.
Ik hoop dat iemand mij hiermee kan helpen.
Vriendelijke groet,
Anne
De beste tijd voor verpotten en/of scheuren is toch voorjaar. Het delen van de kluit is wel mogelijk, al zal er soms een deel afsterven door wortelbeschadiging. Je zult grof geweld moeten gebruiken, want de wortels zijn zeer vlezig en na al die tijd vast in elkaar gegroeid.
De reden van de huidige achteruitgang is ook te wijten aan de warme standplaats, zo hoog,
Bedankt voor uw reactie.
Nadat ik gisteren mijn vraag had gepost zocht ik op de website op 'Asparagus'. Toen zag ik dat ik dezelfde vraag op 26 februari jl. ook al heb gesteld. U liet toen ook weten dat achteruitgang soms is op te lossen door een deel van de kluit weg te snijden en te vervangen door verse potgrond.
Ik wil nog iets vragen over het wegsnijden van een deel van de kluit. U schrijft: 'je zult grof geweld moeten gebruiken want de wortels zijn zeer vlezig en na al die tijd vast in elkaar gegroeid'. Dat denk ik ook. Ik vraag me zelfs af of een groot mes dan wel in staat zal zijn een deel van de kluit weg te snijden.
Hoe gaat dat wegsnijden van een deel van de kluit eigenlijk? Snij je gewoon een beetje links weg, dan rechts, dan de voorkant, de achterkant en tenslotte de onderkant. Ik vraag dit omdat de wortels dan aan alle kanten worden beschadigd.
Verder schrijft u dat je, in geval van scheuren, ervoor moet zorgen dat je in beide delen bovengrondse scheuten overhoud. Daar moet je, neem ik aan, dan ook voor zorgen als je een gedeelte van de kluit wegsnijd. Wat bedoelt u eigenlijk precies met bovengrondse scheuten? Gewoon de groene stengels, neem ik aan?
Tot slot, als blijkt dat het met en mes niet lukt om een deel van de kluit weg te snijden, zou je de wortelkluit dan ook kunnen zagen? Ik weet niet of daar iets over bekend is?
Zonder beschadiging van een aantal wortels zal het niet gaan. Maar daar hestelt de plant zich wel van.
Met grof geweld, bedoel ik het klieven van de kluit met bv. een spade. Maar een scherp mes of zaag zal zeker ook lukken. Waar je dat doet is geheel afhankelijk waar de scheuten/ stengels zich bevinden.
Hallo GreenConnection,
Vriendelijk dank voor de informatie.
Volgens mij schreef u ooit dat planten iele(re) stengels krijgen als je ze in de winter verpot?
Als dat klopt, blijft de plant dan ook in het daaropvolgend jaar iele(re) stengels ontwikkelen of herstelt hij na verloop van tijd meestal wel? Is daar iets over bekend?
Sommige van mijn planten krijgen ook in deze periode nieuwe scheuten of nieuw blad. Is dat abnormaal? Geef ik die planten misschien te veel water?
Veel planten houden in de winter (kortere dagen) een rustperiode. Geef dan minder water om de planten niet op te jagen en zwakkere stengels te vormen. Het stevigst zijn de bladeren en stengels, die in voorjaar en zomer zijn gevormd.
Het gaat nu zo snel bergafwaarts met de plant dat ik me zelfs afvraag of hij dood is. Gisteren heb ik nog al het gele blad eruit gehaald en vandaag is er al weer veel geel blad. Treurig. Ooit was dit een hele mooie plant. Hij was misschien wel zes keer zo groot als nu (niet drie keer zoals ik eerder schreef). Hij kwam helemaal tot op de grond en was zo mooi groen.
Ik denk dat ik hem met een tijdelijke oplossing moet proberen te redden, toch maar in een grotere pot met verse aarde zetten en dan misschien in het voorjaar of volgend voorjaar splitsen. Het is dan wel niet de beste tijd nu om hem te verpotten, maar hopelijk overleeft hij het.
Hartelijk dank voor de informatie GreenConnection. Ik heb nu een goed beeld hoe ik hem ooit in tweeën moet klieven, of de kluit kleiner kan maken. Als je zoiets nooit hebt gedaan of iemand hebt zien doen, lijkt het erg moeilijk, misschien moeilijker dan het in werkelijkheid is.
Gewoon doen! Veel succes, en laat gerust horen wat het gevolg is.
VIk heb de plant verpot maar ik ben bang dat ik het niet goed heb aangepakt. De kluit bestond niet, zoals ik had verwacht, vnl. uit wortels maar er zat nog best veel aarde tussen de wortels en de knolletjes. Veel knolletjes voelden zacht aan. Wat te doen? Ik wist het niet. Ik heb driekwart van de aarde tussen de wortels en de knolletjes verwijderd, en ook alle zachte knolletjes verwijderd. Ik las daarna op internet dat de knolletjes functioneren als waterreservoir. Wat betekent het als knolletjes zo zacht zijn? Ik had de plant twee uur ervoor een liter water gegeven dus ik denk niet dat ze zacht waren vanwege een gebrek aan water. Hoewel het best zo zou kunnen zijn dat de zachte knolletjes het water hadden opgezogen als ik nog een liter water had gegeven. Misschien zouden ze dan niet meer zacht zijn. Dus ik weet niet of ik er goed aan heb gedaan zoveel knolletjes te verwijderen. Ik denk van niet. Intussen gaat de bladuitval gewoon door. Nu ik al het gele blad heb verwijderd en de dorre scheuten heb afgeknipt is er bijna niks meer over van de plant. Normaal gesproken zou ik hem wegdoen en vervangen door een nieuwe Asparagus. Maar ik heb het met deze plant al een keer meegemaakt dat hij zich volledig heeft hersteld toen ik dacht dat hij dood was. Dus ik wacht af of er in het voorjaar toch nog nieuwe scheuten komen.
Wat denkt u, heb ik het verkeerd aangepakt? En wat zou de oorzaak van de bladuitval kunnen zijn? Ik heb geen beestjes gezien. De potgrond was vier jaar oud. Dat is best oud maar is voor een plant toch geen reden om dood te gaan? Kan er ook sprake zijn van een ziekte?
Excuus voor het lange verhaal.
De oorzaak gaf ik al eerder aan: de plant staat zo hoog veel te warm.
Zijn de wortelknollen zacht, dan is de kluit mogelijk te nat geweest. Bij te droog, gaan de wortelknollen rimpelen. Toch denk ik dat de plant zich weer gaat herstellen.
Ik hoop dat hij zich zal herstellen maar ik heb er wel erg veel knolletjes afgehaald. Daarom maak ik me toch wel wat zorgen. Maar veel meer dan afwachten kan ik nu niet doen. Ik denk dat ik binnenkort ook de laatste paar stengels af moet knippen. Hoe vaak kan ik het beste water geven in deze periode? Het zijn nu enkel nog wFfat worteltjes en knolletjes. Is een keer in de week een beetje water in orde?
Een plant zonder blad geef je heel weinig water. Er is tenslotte geen verdamping.
Nog vriendelijk dank voor de informatie en de hulp!