Composteren bioveld
#1
za, 25/06/2016 - 22:15
Composteren bioveld
Deze vraag gaat over het composteren op het veld bij een bio-boer. Sinds eind vorig jaar ben ik daar lid en kan dus gebruik maken van verse biogroentjes.Er wordt gewerkt volgens CSA-systeem. Dit houdt in dat de leden in de mate van het mogelijke een handje toesteken zoals vb. planten en wieden. Dat laatste is de laatste tijd een bijna onhaalbare kaart geworden. Er staat zo vreselijk veel onkruid overal tussen de jonge plantjes en tussen de bedden. Omdat het over enkele hectaren komt er niet zo'n beetje onkruid in het zaad. Bij het bewerken van de nieuwe bedden wordt gebruik gemaakt van eigen compost (compost-hoop zodat de tractor erbij kan). Hierin wordt niet enkel het afval van de groenten verwerkt maar ook AL de onkruiden, wortel, zaad, kortom de hele plant. Ik vernam dat de temperatuur van de compost zo'n 40° haalt. Mijn vraag aan jullie is dus of die bloeiende onkruiden niet beter uit het compost worden gehouden? Helemaal is niet mogelijk maar de gewiede exemplaren zouden volgens mij al een heel verschil maken. Dank voor jullie reactie. Monique
Onkruid zonder zaad, laten liggen. Hoe minder aarde des te minder onkruid. lijkt mij.
Bij 40°C zullen de onkruidzaden niet gedood worden. Met andere woorden, het zou in dit geval handig zijn deze reeds zaad dragende onkruiden niet te composteren. Overigens doe ik dat zelf wel en ook mijn compost is dus (zeer) rijk aan onkruidzaden want ook die composthoop wordt lang niet warm genoeg. Zo blijf ik lekker bezig en heb ik weer zat planten voor de composthoop van volgend jaar.
Ruud
Dus mijn vermoeden is niet ongegrond. Tijdens de groei best wieden en later tegen het einde van de oogst per bed de nog aanwezige zaden weghalen? De wortels kunnen toch geen kwaad als die mee gecomposteerd worden?
Ik neem aan dat die wel verstikken,
Ruud
Tja,... niet simpel
Wat kan je dan doen om de temperatuur te verhogen? Het gaat hier over hectaren veld en je wil niet weten hoeveel onkruid daar te wieden is. Gisteren hebben we een prei-bed gewied dat vol stond met kniehoge Melde, Herderstasje maar ook andere kruipende soorten als Vogelmuur enz. enz... Ganse dagen wieden en nog is het einde niet in zicht.
Stel dat we alle zaaddragende onkruiden grotendeels apart zouden houden. Moet je deze dan langer tijd laten composteren? Vb, een paar jaar? En wat doe je om een hoge temperatuur te verkrijgen?
Hoge T: geen idee Jaren wachten: gaat juist bij dit soort onkruiden niet helpen, de zaden kunnen jaren slapen om, b.v. door aan het licht blootgesteld te worden, plots te ontkiemen.
Ik denk dat je er niet te veel van moet aantrekken, alles op de compost hoop! Als er nu ook al zoveel onkruid staat zal de zaadbank in de grond toch niet snel uitgeput raken, dus wieden moet je toch wel.
Ruud
Tja.. blijkbaar zal dat dan zo zijn. :-/