Aantasting beukenhaag en buxushaag
#1
vr, 17/07/2015 - 14:09
Aantasting beukenhaag en buxushaag
De afgelopen maanden is onze beukenhaag aangetast, maar we weten niet precies wat we er aan kunnen doen. Er lijkt een soort 'vachtje' op de bladranden te zitten, het oppervlakte van de bladeren is wat dof op sommige plekken en op andere plekken zijn de bladeren al wat bruinig. Volgens mij zitten/zaten er sowieso witte bladluizen in, maar ik weet niet of dit het enige probleem is. We hebben insectenspray gebruikt (Pyrethrum van Bayer, werkzame stoffen Piperonylbutoxide en Pyrethrinen), maar dat lijkt (nog) weinig effect te hebben.
Daarnaast hadden we al een tijdje last van een kale plek in een buxushaag, maar die wordt groter en andere buxushagen lijken nu ook te worden aangetast. Is dit wellicht de beruchte schimmel voor buxussen? Ik maak nu uit voorzorg de heggenschaar goed schoon met bleek na gebruik en ik heb een middeltje op de buxussen gespoten (Twist Plus van Bayer, werkzame stoffen Tebucanozool en Trifloxystrobin). We hebben verschillende buxushagen in de voor- en achtertuin (in totaal tientallen meters), dus ik maak me wel een beetje ongerust.
Wie kan ons helpen om hier iets aan te doen? Alle tips zijn van harte welkom!
Buxus foto 2
Buxus foto 3
Beukenhaag foto 1
Beukenhaag foto 2
Beukenhaag foto 3
Beukenbladluis is de boosdoener, maar erg veel last hebben de bomen er niet van. Je zou, als de aantasting begint, de bladeren met een harde waterstraal (ook onderkant) kunnen afspuiten. De bruine plekken zijn mi. het gevolg van zonbestraling of spuitschade. Tegen de buxusziekte is geen middel dat 100 % werkt, helaas.
De symptomen bij de beuk: zuigschade van beuken wolluis, eventueel ook een spintaantasting. Verder lijkt het erop dat het blad wat geleden heeft van de zon. Je ziet dit vooral na het knippen van de haag. Blad wat eerst schaduw had van andere bladeren wordt nu blootgesteld aan felle zon en 'verschiet' dan wat van kleur.
Buxus: Geen enkel middel helpt echt tegen de buxusschimmel (Cylindrocladium), wat sommige fabrikanten ook mogen beweren. Gelukkig is het dit jaar tot nu toe geen echt Cylindrocladiumjaar omdat de weersomstandigheden (warm, droog, lage relatieve luchtvochtigheid) niet gunstig zijn voor de schimmel om toe te slaan. Tenzij je jouw tuin natuurlijk goed beregent want dan breng je vocht in je buxushagen en dit is gunstig voor de Cylindrocladiumschimmel.
Als je buxushagen ook op andere plekken in je tuin nu bruine plekken gaan vertonen dan vrees ik dat het hier om de beruchte buxusschimmel gaat.
Knip je buxushagen alleen bij zeer zonnig weer en alleen als het blad van de buxus helemaal droog is. Vroeger werd aangeraden om alleen bij bewolkt weer je buxus te knippen maar sinds de komst van Cylindrocladium is dit een achterhaald advies.
Verder: als je de tuin water geeft doe dit dan 's morgens vroeg en NIET 's avonds. 'S morgens drogen je planten sneller op en hierdoor geef je schimmelaantastingen minder kans.
Gegroet, de tuinprins