De ene slak is de andere niet....
#1
do, 03/05/2012 - 18:32
De ene slak is de andere niet....
Hallo, wij hebben veel slakken hier in de tuin na al die nattigheid. Naaktslakken, maar ook huisjes slakken die grote wijngaard slakken. Nu heb ik het idee dat de wijngaard slakken niet aan de planten vreten zoals de naakt slakken maar zeker weten doe ik het niet. Heeft er op dit forum iemand verstand van?
Marijke.
Met kruidenboter schijnen ze wel lekker te zijn.
Zie: https://tinyurl.com/yyqc8wv3
... maar niet als ze van de blauwe gifkorrels hebben gegeten....
Bedreiging en bescherming
De wijngaardslak komt in delen van het verspreidingsgebied niet meer zo algemeen voor als vroeger en is in andere delen bedreigd als gevolg van het rapen van exemplaren voor de handel. In Frankrijk, waar de grootste vraag is naar de wijngaardslak, wordt jaarlijks 40.000 ton aan slakken geïmporteerd. [1] Veel slakken die worden opgediend als Helix pomatium zijn in werkelijkheid andere soorten zoals Helix lucorum uit de Balkan.
Naast het verzamelen voor de handel heeft de wijngaardslak net als andere slakken last van menselijke activiteiten. Voorbeelden zijn het strooien van verdelgingsmiddelen en het platbranden van vegetatie.
Ook in België en Nederland is de soort zeldzaam, in Nederland wordt deze soort beschermd door de flora- en faunawet en binnen Europa valt de wijngaardslak onder de Europese Habitatrichtlijn bijlage 5; de slak mag niet worden verzameld. Dat betekent dat ook de (lege) huisjes niet mogen worden geraapt.
uit. nl.wikipedia.org/wiki/Wijngaardslak
Dé oplossing tegen slakken? Zorgen dat je tuin vol planten staat en liefst
zo afwisselend mogelijk en ... compost gebruiken.
Dat klinkt tegenstrijdig gezien de slakken op die manier veel
schuilplaatsen vinden en omdat ze compost heerlijk vinden.
Toch is het logisch: natuurlijke vijanden zullen weten dat er bij jouw tuin
heel wat lekkers is en de plagen onder controle houden.
Als wij pas hier kwamen wonen, zat het hier VOL slakken! Ondertussen staat
's doen het hier goed evenals de Trycirtis-soorten (en die vinden
de tuin (bijna) vol en vind ik vooral lege slakkenhuisjes ...
De hosta
de slakken toch ook heel lekker hoor!). Af en toe eens een gaatje kan geen
kwaad.
En je hebt gelijk: de ene slak is de andere niet.
Opeten met kruidenboter zou ik in elk geval NIET doen! In elk geval niet
als je in Vlaanderen woont; de gemiddelde Vlaming strooit te pas en te
onpas vergif in zijn tuin (Veel Nederlanders zouden ook wel willen, maar ik
heb de indruk dat die niet meer zo makkelijk aan chemicaliën geraken! LOL).
Die slakken gaan er niet aan dood, maar als jij er een paar kilo van opeet
zal je misschien toch minder goed varen!
Groeten,
Pol
Google 's op wijngaardslak santpoort . Wonderbaarlijk mooie grote slakken, die wijngaardslakken. Jammer dat ik de wijngaardslakken niet in mijn eigen tuin heb, want wat zouden de vogels smullen en ik ook trouwens.
Mijn tip: Raap de wijngaardslakken uit je eigen tuin op en eet ze na bereiding op. Weet eigenlijk niet of dat juridisch mag; wijngaardslakken uit eigen tuin opeten.
Als de soort beschermd is, mag je ze ook niet in eigen tuin vangen!
En daarbij ... 't is niet omdat ze uit je eigen tuin komen dat ze niet wat
korreltjes gegeten kunnen hebben bij de buren hé!
Wijngaardslak is wel degelijk beschermd! Maar ik denk dat hier geserpoken wordt over de Segrijnslak, die er erg op lijkt en die veelvuldig voorkomt.
ik denk dat je gelijk hebt Dennis ze worden vaak verwisselt,en volgens liefhebbers lekkerder :)
..ik begin d'r niet aan...
Dat waren nog eens nieuwtjes he Nieuw?
Hallo, nee ik heb het echt over de wijngaardslak, ik woon in de Bourgondië vandaar. Ze zijn prachtig dat wel! Mijn idee is dat je van naaktslakken meer last heb? Wij bewonen een huis met een hectare grond dat tientallen jaren verwaarloosd is. Ben nu na vijf jaar het laatste stuk aan het renoveren. Maar om alles vol te zetten met allerlei planten is bijna niet te doen. Zelf verzamelen om te eten is geen optie als je leest wat je er allemaal voor moet doen om ze schoon te krijgen.... Wij hebben ze hier wel leren eten, waren bij franse vrienden uitgenodigd en kregen ze voorgeschoteld. Ik schrok me rot... slakken....... goed, toch geprobeerd en ik vond ze erg lekker, niet voor wekelijks maar voor heel af en toe. Toch een aanrader. Ik wil trouwens vermelden dat slakken voor de consumptie speciaal worden gekweekt.
Marijke.
Inderdaad, voor heeeeeel af en toe, en dan nog meest af en veel minder toe!
Raar, ik ga altijd per ongeluk op die huisjes slakken staan!