te grote dosis decis plus voor groenten van Bayer
#1
zo, 01/07/2012 - 21:50
te grote dosis decis plus voor groenten van Bayer
Ik heb een grote stommiteit begaan en wilde graag jullie mening vragen.
Ik heb twee grote pompoenplanten staan met veel bloem en beginnende pompoenbolletjes.
Verder heb ik vijf coutgetteplanten staan, ook met veel bloem erin en de eerste courgettesd die
max 10 cm zijn.
Nu, al deze planten zaten vol met bladluis. Sommige bloemknoppen waren zelfs helemaal zwart.
Ook 75% van de bladeren hadden onderaan bladluis.
Nu heb ik decis plus genomen, de juiste hoeveelheid opgelost en de juiste dosering water.
Ik heb aleen veel te veel van dat spul gegoten. De gieter heeft grote openingen en de vloeistof
liep er vele te snel uit. Het is dus gewoon over de planten gegoten, ik heb niet elk blad
omgedraaid en besproeit.
Ik heb twee emmers van 10 liter gegoten. Veel te veel bleek achteraf.
Moet ik nu die vruchten nu wegdoen. Kan ik de pompoenen in het najaar nog oogsten of zijn ze
nu veel te erg verontreinigd? Zijn de courgettes nog eetbaar moest ik ze binnen een week, twee
weken kunnen oogsten?
Ik wilde op de site van bayer een mail sturen met deze vraag, maar daar vind je alleen
contactgegevens van het dichtsbijzijnde tuincenter/bloemenwinkel.
Ik weet dat ik stom geweest ben, maar het is gebeurd :-(
U heeft een nog grotere fout begaan dan te hoog gedoseerd. Dit insecticide is namelijk zeer giftig voor bijen en hommels. Dat gebruikt u op een bloem die bestoven moet worden door hommels om vrucht te zetten. Wie gaat dat nu doen?
Voor u zal dit synthetisch pyrethroide niet veel kwaad doen, het is geen systemisch middel (wordt niet opgenomen in de plant) en er lijkt zelfs geen veiligheidstermijn afgegeven te zijn (tijd tussen spuiten en eten). Het middeltje is bekend als werkzame stof in vlooienband en die nekdruppeltjes voor honden en katten.
Ruud
Wat gebeurd is, is gebeurd. Wij allen, ook ik, doen stommiteiten waar we achteraf spijt hebben gekregen. Mochten de pompoen- en courgetteplanten deze overdaad aan gif overleven, dan is er voor uzelf geen direct gevaar. Maar wat hierover eerder is vermeld, is het vaststaande feit dat DECIS zonder uitzondering en wetenschappelijk onderbouwd, in hoge mate giftig is voor insecten en met name voor bijen en hommels. Trouwens ook voor het waterleven in sloten en wateren.
Het zijn uw planten, dus ga ik u niet zeggen wat u moet doen. Maar mocht u ook een goed hart toedragen aan onze welgemeende insecten, dan vraag ik u met vriendelijke drang om de planten inclusief de vruchten te vernietigen en deze in de grijze containerbak te deponeren. A.u.b. niet op de composthoop en ook niet in de (groene) GFT-bak. Voelt u zich niet bezwaard indien u de planten wil behouden! Met een penseel kunt u zelf de bloemen bestuiven, indien de insecten verzuimen dit te doen. Natuurlijk is bestuiving door de wind of zelfbestuiving ook een mogelijkheid.
Zover ik heb begrepen van wetenschappelijk literatuur, kunt u de vruchten gewoon eten na deze grondig te hebben gewassen. Maar ja... veel beloven en weinig geven, doet een gek in vreugde leven.
Uit nieuwsgierigheid zou ik graag willen weten wat u voornemens bent. U bent aan zet.
m.v.g.
Ik heb de courgettes en pompoenen niet gekocht als zaad, maar als plantjes. Er hangen ook al
vruchten aan. Een twintigtal courgettes en een twintigtal bolletjes bij de pompoenen.
Is er dan nog bestuiving nodig?
De planten staan naast het huis. Geen water in de omgeving en ook weinig insecten buiten
vliegen.
Wij hebben juist gebouwd, waren te laat om een haag te planten en ik heb deze dan gezet met de
bedoeling om in het najaar de haag te zetten.
Soit, ik denk dat ik er sowieso niet van ga durven eten en ze dus zal weg doen.
Stom..
Ik ben wel benieuwd hoe het zit met de bestuiving. Kunnen jullie me daar op antwoorden?
En wat doen jullie als er bladluis op jullie planten is? Kennen jullie een biologisch middel?
Ik veronderstel dat zelfs als ik de juiste hoeveelheid gegoten had, deze nog giftig is voor bijen?
Het product wordt gegoten. Wordt het dan niet opgenomen door de plant?
Beter genoeg weten voor een volgende keer :-(
Bestuiven: Courgettes en Pompoen leveren alleen vruchten na bestoven te zijn. De vruchtjes die er aan hangen zijn dus afkomstig van bestoven bloemen.
Bladluis: niets. D.w.z. ik doe er al jaren niets aan (buiten dan, binnen wel). Het is even doorbijten want je bent geneigt in te grijpen maar pimpelmees, lieveheersbeestje en gaasvlieg ruimen ze spoedig op. Hebben zij ook weer te eten. Wordt het je toch te gek spuit ze er dan met een harde waterstraal van af. In de meer dan 30 jaar dat ik zo tuinier (niet ingrijpen bij plagen) is het aantal plagen tot vrijwel nul gedaald. Mocht ik nu een plant plaatsen die dreigt te bezwijken aan het een of ander dan is dat pech hebben. Kennelijk is de plant zo zwak of de plaats zo slecht dat hij het er niet goed wil doen. Met gif hou je hem wel in leven maar een mooie plant wordt het toch niet duslaat ik hem zo nodig doodgaan, heb ik slechts 1 keer ergenis.
Op dit moment grijp ik alleen bij mijn Teunisbloem in die een virus onder de leden heeft. Het veroorzaakt bladvlekken, de planten bloeien nauwelijks. blijven armetierig en hebben dus geen waarde. De aangetaste exemplaren verdwijnen met wortel en al in de groencontainer.
Ruud
Op het internet kunt u zelf heel veel informatie achterhalen op vragen die u stelt. Op youtube bijvoorbeeld kunt u de werkwijze zien bij het kweken van allerlei fruit en groente waaronder courgettes.
Ikzelf ben niet per definitie een tegenstander noch voorstander van het gebruik van pesticiden. De lokale omstandigheden (de opzet van uw tuin) is ook medebepalend of u gif moet gebruiken indien uw planten worden geteisterd door allerlei (on)gedierte.
Ik heb een ecologische/biologische tuin met redelijk veel (on)gedierte en (on)wenselijke vogels. Derhalve ben nogal terughoudend in het gebruik van giftig spul. Dit wil niet zeggen dat ik geen gif zou gebruiken.
Zou ik een betonnen tuin hebben, dan zouden mijn eisen aan de tuin anders liggen. De weinige planten die ik dan zou hebben zou ik met alle macht proberen te behouden ongeacht... maar wel rekening houdend met...
Het klinkt tegenstrijdig, maar soms moet men kiezen tussen 2 kwaden en dan is de keuze voor het minst kwade het beste alternatief.
De vraag aan u en alleen u kan het beantwoorden voor uzelf; Waar wil ik naar toe met mijn tuin en wat zijn de mogelijke gevolgen van mijn besluit?
Wat bayer betreft; Zij zullen hun producten te allen tijde de hemel inprijzen ook al zouden ze hierdoor anderen (mens en dier) de hel in moeten stampen. (heel cynisch grapje). Maar ja, welk bedrijf doet dat niet?
Ik begrijp dit niet helemaal. Ik heb jarenlang courgette zaadjes opgekweekt met gewone potgrond. De plantjes vervolgens in de volle grond in zelfgemaakte compost gezet en altijd, zonder gebruik van vergif, prima courgettes gehad. Ik was er eens een vergeten te plukken en die was tot een reusachtige vrucht uitgegroeid. Voor de grap heb ik die bij de buurvrouw voor de achterdeur gezet. In eerste instantie dacht ze dat er iemand voor de deur stond!
Ik heb ook vruchten, maar de bladeren en bloemen zitten (zaten?) vol bladluis. Echt, er zijn bloemen
die niet meer geel zien, maar volledig zwart van de bladluis en zij sterven af.
Beste sachasenne,
Wanneer heeft u de plantjes gekocht en uitgeplant in uw tuin? Deze gegevens zijn ook medebepalend voor het antwoord op uw eerder gestelde vragen?
Ik heb ze begin mei gekocht en toen ook direct aangeplant met wat potgrond eronder.
We zijn nu 2 maanden verder, dus de planten zouden nu uitgehard moeten zijn d.w.z. gewend geraakt aan de natuurlijke omstandigheden buiten. Mijn voorbarige conclusie is dat, zoals RDB dit heeft vermeld, de planten gewoonweg pech hebben. De bladluizen hebben de planten zodanig verzwakt dat het niet meer uit zichzelf in een korte tijd kan herstellen. Uw redenering om gif te willen gebruiken is logisch.
Beschouw het als een experiment voor de plant en uzelf. Verwijder handmatig alle bloemen en bladeren die te ernstig aangetast zijn met bladluizen. Aan deze bladeren en bloemen hebben de planten niets meer aan. Geen gif meer gebruiken, maar gebruik eventueel een latexhandschoen en druk de overige luizen plat gedurende de komende dagen. Zie of de plant nog nieuwe bladeren en bloemen aanmaakt. Zo neen, de plant in zijn geheel weggooien. Zo ja, de natuur zijn gang laten gaan. Let wel; het gif blijft wel een tijdlang werkzaam.
Probeer voor uzelf een aantal conclusies te trekken aan de hand van de reacties maar ook van andere bronnen.