Witte 'schimmel' op Acer - wollige dopluis

8 berichten / 0 nieuw
Laatste bericht
#1 wo, 30/06/2010 - 17:36
Nicole-vd-zanden

Witte 'schimmel' op Acer - wollige dopluis

Ik zie vandaag onder heel veel bladeren van mijn acerinfo-icon een heleboel witte spuugjes/poepjes/eitjes die ik niet ken van andere planten. Ik hoop dat de foto een beetje duidelijk is en dat iemand weet of het kwaad kan en zo ja: hoe ik het kan bestrijden!

De acer slaat eindelijk goed aan in de tuin (na een jaar of 2 tobben) dus ik zou het erg jammer vinden als ik 'm moet opgeven.

Alvast bedankt voor de reacties en met vriendelijke groet,
Nicole

Witte 'schimmel' op Acer - wollige dopluis
do, 01/07/2010 - 00:52
Nissia

De wollige dopluis.

Ik heb 'm pas zelf ontdekt op de hortensia's. Als je googled dan merk je dat de meningen over een evt. bestrijding nogal uiteen lopen.

Wat ik tot nu toe aan info heb vergaard:
- plant/boom verwijderen
- afwachten..als de plant sterk genoeg is dan overleeft 'ie het..
- zoek naar eizakjes en die verwijderen
- luis aanstippen met wattenstaafje met spiritus
- biologische bestrijding met Promanal van Ecostyle maar veel mensen
zeggen dat dat niet helpt
- Calypso van Bayer (chemische bestrijding): werking ook niet zeker...

Wat ik zeker weet is dat oa de Taxusinfo-icon een waardplant is van dit beestje. Er stonden veel jonge taxus-struikjes in en rondom onze tuin en die waren ermee bezaaid!

Ik heb ze afgezaagd en verbrand (niet op de composthoop gooien!).

Andere waardplanten; Camelliainfo-icon, Ilexinfo-icon (hulst), Euonymusinfo-icon

Ik weet ook niet wat nu de beste remedie is maar ik hoop dat je nog meer reacties krijgt (ook uit eigenbelang natuurlijk ;-))

Veel succes!

Groet van Nissia

wo, 30/06/2010 - 15:33
RdB

De zin van het verwijderen van de Taxusinfo-icon ontgaat mij. De luis leeft even makkelijk op de Hortensia of op een Esdoorn. Ze hebben voor hun levenscyclus echt geen Taxus nodig.

De beste remedie lijkt mij niets doen. De schade die ze toebrengen is gering en dan geef je de kans aan hun natuurlijke vijanden om ze op te ruimen.

Wat je op de foto ziet zijn overigens niet de luizen maar de wollige eierzakjes, achtergelaten door de inmiddels verdwenen luizen. Straks komen de jonkies te voorschijn die overwinteren als larve. Pas volgend jaar is er dan weer een generatie. Ze zijn dus niet zo explosief als bladluizen.

Ruud

wo, 30/06/2010 - 17:30
Nissia

Ruud (en Nicole), ik ben misschien niet duidelijk geweest in mijn antwoord
want het is zeker niet mijn advies dat je nu maar alle waardplanten of de plant zelf gaat verwijderen! Ik weet dat ze op verschillende planten kunnen overleven, waaronder mijn Hortensia's.

In mijn geval waren het jonge Taxusinfo-icon-struikjes, overgewaaid van de buren en op ongewenste plaatsen neergestreken. Opvallend is wel dat de populatie luizen op de Taxus enorm was en de kans op besmetting voor de andere planten is dan toch groter, lijkt me...

Het kan geen kwaad om de haard van de besmetting op te zoeken, toch?

Groet,
Nissia

wo, 30/06/2010 - 17:34
Nicole-vd-zanden

Bedankt alvast!
Afsnoeien is geen fijn idee, mijn acertje groeit toch al zo langzaam en staat voor het eerst echt mooi in het blad - die dopluizen weten wel welke plant ze moeten uitzoeken! Zal ook maar eens kijken of mijn hortensias ze ook hebben want het is geen gezicht. Ik heb inmiddels begrepen dat ik er ook nog roetdauw schimmel overheen kan krijgen als ik het laat zitten.
Is er iemand die goede ervaringen heeft met een bepaald bestrijdingsmiddel?

wo, 30/06/2010 - 18:01
RdB

Roetdauw zal eerder optreden met gewone bladluis, niet zo gauw met dopluis. Roetdauw kan bovendien niet echt kwaad.

Ruud

do, 01/07/2010 - 12:34
D_SDennis

Het gaat vrijwel zeker om hydrangeainfo-icon dopluis (Pulvinaria hydrangeae). Deze wollige dopluissoort slaat vaak pas toe als de groeiomstandigheden niet optimaal zijn. Kijk daar dus eerst naar, amders wordt het steeds erger. Ik ben het niet helemaal met Ruud eens, roetdauw is een lelijk gezicht en dat wil je niet in je siertuin. Het kan evenwel geen echt kwaad. Honingdauw (luizenpoep), waar roetdauw zich op ontwikkeld, wordt ook zeker geproduceerd door dit type luizen, maar niet zoveel. Maar de larven produceren straks wel veel honingdauw. Je kunt larven verwachten omstreeks deze tijd of de komende weken. Ze kruipen uit die witte eizakken en verspreiden zich over de onderkant van de bladeren. Ze zijn slechts moelijk te herkennen want het zijn kleine, platgedrukte groene schijfjes die zich langzaam verplaatsen. Bestrijden heeft pas zin zodra de larven uit de eizakken zijn gekropen. Je doodt hiermee de larven en iet de volwassen luizen. Maar daarmee kun je de aantasting wel beperken. belangrijkste remedie is goed te kijken of je planten het wel goed hebben. Voldoende ruimte, voldoende vocht en voldoende voeding (niet uit mest maar uit goede tuingrond!)

do, 01/07/2010 - 14:13
birdwatcher

@nissa op taxusinfo-icon valt Pulvinaria gewoon veel meer op omdat deze wintergroen is
de eihoopjes van het vorige jaar blijven hier immers op de plant.
bij de esdoorn vallen de meeste met het blad
groet Dirk

Onderwerp gesloten