Waarom hazelaar knikken ipv knippen?
#1
zo, 26/09/2010 - 16:01
Waarom hazelaar knikken ipv knippen?
Ik heb een (nog redelijk kleine) hazelaar struik in de tuin staan. Bij het zoeken naar informatie over snoeien kwam ik op een paar plaatsen het volgende advies tegen: Knik bij volgroeide bomen lange, krachtige scheuten. Laat korte, vertakte scheuten zitten, want hieraan zitten meestal de vrouwelijke bloemen die zich tot noten ontwikkelen.
Dit advies wordt gegeven naast het advies om hem ook te snoeien om de struik compacter te houden en meer noten te krijgen.
Ik vraag me af wat het nut is van dit omknikken. De omgeknikte takken groeien volgens mij ook niet meer omhoog door, dus waarom niet gewoon afknippen? Het lijkt me zo'n 'slordig' gezicht die omgeknikte takken met verdorde bladeren eraan. Ze zouden dan pas de volgende winter afgeknipt mogen worden.
Kan iemand me uitleggen wat de reden hiervan zou kunnen zijn?
M.vr.gr.
Trudy
De beste snoeitijd is eind februari of in juni. hazelaars moeten weinig of niet gesnoeid worden. Enkel gebroken takken en schurende takken verwijderen. Uitdunningssnoei.1/3 terugsnoeien
Indien nodig kunnen hazelaars ook na enkele jaren tot tegen de grond afgezaagd worden. Dit gaat ten koste van de productie gedurende enkele jaren
Dank je wel Dietere, maar dat had ik al gelezen. Dat is ook de reden dat ik schreef dit advies wordt gegeven naast het advies om hem ook te snoeien enz...
Dus helaas is dit niet een antwoord op wat ik vroeg :-)
Trudy,
U hebt het antwoord op uw vraag zelf al gegeven!
Op de omgeknikte scheuten worden vooral (vrouwelijke) bloemknoppen gevormd. Snoei je de omgeknikte scheuten weg dan hou je vooral bladknoppen over en deze geven enkel scheutgroei (zonder bloemen of vruchten).
Op die manier blijft de struik kleiner en zou toch snel hazelnoten geven.
De slordig omgeknikte scheuten zie je een jaar later niet meer.
Bij rode- en witte trosbessen past men dit type van zomersnoei ook soms toe.
Mvg,
Guy
www.houtwal.be
Guy, dank je wel voor je poging om het ui te leggen :-) maar misschien ben ik erg dom... Op een omgeknikte scheut groeit toch niets meer? Die sterft dan toch af?
Of:
Knik je de hoofdscheut om zodat er op de zijscheuten dan vrouwelijke bloemen komen (en dus minder hoog)?
Bvd
Trudy
Trudy,
Die omgeknikte scheut hangt nog voor een deel vast aan het onderstaande hout en blijft nog net in leven. Groeien kan die scheut bijna niet meer en daarom worden er bloemen aangemaakt.
Het is in de aanwezige knoppen dat er dan bloemen zouden aangemaakt worden. Soms kunnen er nog zwakke zijscheutjes ontstaan.
Zelf ben ik geen voorstander van die werkwijze, maar ik wil ze wel proberen uit te leggen.
Mvg,
Guy
Nu snap ik het beter Guy, dank je wel. Ik zal het ook gaan proberen.
Mag ik dan nog weten waarom jij er geen voorstander van bent, en wat jij dan wel doet?
M.vr.gr.
Trudy
Trudy,
Ikzelf ben er geen voorstander van omdat dat extra werk vraagt en mogelijk kleinere nootjes kan geven.
Ik laat de struiken gewoon groeien en wacht tot er vanzelf bloemen en nootjes aankomen. Hazelaarstruiken mogen van mij gerust heel groot worden, dat is hun natuurlijke vorm.
Als jij een kleine tuin hebt met hazelaarstruiken dan kan je die speciale snoei toch eens uitproberen ...
Mvg,
Guy