Trachy (winterharde palmen) promotie in België
#1
zo, 26/09/2010 - 16:03
Trachy (winterharde palmen) promotie in België
Vorige week was ik nog in Gent (België), daar wordt de Trachycarpus flink gepromoot als geschikte plant in de Belgische tuinen, wij op het forum wisten dat natuurlijk al langer, maar toch leuk dat ze in diverse straten en op bekende pleinen ter promotie o.a. Trachy's hebben geplaatst, met aan de Trachy's contactgegevens van de verkoper. Zie hier enkele foto's.
foto 2
foto 3
foto 4
Ook was ik nog een paar weken daarvoor in Portugal, de foto's van de exoten aldaar volgen zeer spoedig.
Sorry, hoor, maar palmen in de historische binnenstad van Gent, past totaal niet in het straatbeeld.
als hij daar niet past, past hij nergens in onze streken...
Ik heb geen enkel probleem met palmen in een oervlaams/hollands straatbeeld. Overigens zijn erg veel planten in de gemiddelde tuin in B en NL niet inheems. Het is nog een beetje een vreemde eend in de bijt om een palm in zo'n omgeving te zien staan, maar misschien is het gewoon wennen en is het over een jaar of 20 heel gewoon. Hier in Utrecht zie ik ook steeds meer trachycarpus fortunei aangeplant, zowel in tuinen als in gemeentebakken, gewoon op straat dus. Ik vind dat eerlijk gezegd alleen maar leuk, wil er het liefst alleen maar meer van zien...
groet, rick
Inmiddels vinden wij het heel gewoon om palmen in de zuidelijke streken van Europa te zien, Spanje, Italië, Frankrijk etc. Het grappige is alleen dat deze daar van oorsprong helemaal niet voorkomen. Kortom, ooit is men begonnen om deze daar te planten en te zaaien, de natuur deed de rest.
Toch moet ik er niet aan denken: palmen langs de Oude Gracht in Utrecht, mijn geboortestad.
@greenconnection:
Dat zal ook nog wel even duren denk ik, hoewel, als het aan de gemeente Utrecht ligt, worden veel van de eeuwenoude bomen langs de werven van de Oudegracht gekapt. Schandalig! (maar dat is even off-topic). Biedt dan wel weer mogeli
Een regelrechte aanfluiting!
Voor beiden geldt dat dit een veel te snelle reactie is. Als je je verdiept in de achtergronden van deze kap, dan zal je oordeel veel genuanceerder zijn!
Er ben er als oud-Utrechter van overtuigd, dat de Gemeente daar een zorgvuldig beleid voert met het historische oudebomenbestand. Velen zijn echter op hoge leeftijd en aangeplant in de negentiende eeuw en zullen zodanig zijn verzwakt door bodemverdichting, luchtvervuiling en zwamaantasting, dat het te riskant is geworden om ze nog langer te handhaven.
En tegen palmen in een kuip bij de terrassen aan de werf en langs het Neude heb ik geen principiëel bezwaar.
Voor mij mogen ze in het centrum van Almere wel hoor, het moderne centrum i.p.v. oud want dat hebben we niet.
Past prima in het straatbeeld vind ik.
In Nieuwegein staan ze ook.
Hee ik lees veel Utrechters hier Draco, Greenconection... ik ben erzelf ook een.
Langs de oudegracht mag voor mij wel hoor, waarom niet?
Edward
Dennis en Draco,
Ik weet niet of jullie nog in Utrecht wonen, maar ik maak hier toch regelmatig mee dat de gemeente oude bomen 'maar lastig' lijkt te vinden.
Zo was er een paar jaar geleden zonder vergunning ook maar alvast begonnen met de kap van redelijk oude bomen op het Vredenburg (wat uiteindelijk is tegengehouden door actieve lieden). Iets vergelijkbaars is er nu aan de hand met de bomen aan de Oudegracht. Ik heb me er in zoverre in verdiept, dat ik er regelmatig berichten over heb gelezen.
Ik begrijp wel dat er (in bepaalde gevallen) goede redenen voor zijn door o.a. verkeerd gemaakte keuze van sommige boomsoorten in de tijd van aanplant en die een dergelijk wortelstelsel maken dat de werven gevaar lopen af te brokkelen, maar zoals ik het ervaar (laat ik het dan zo stellen) haalt de gemeente op meerdere plaatsen in de stad vaak zonder zichtbare reden zoals die Draco noemt, nogal gemakkelijk mooie oude bomen weg om er in het gunstige geval ielige exemplaartjes voor terug te plaatsen.
Dit is tenminste mijn ervaring als bewoner aan de rand van de binnenstad.
Terug naar het topic over de exoten in historische binnensteden;)
groet, rick
Utrecht is allang niet veel meer aan, puinhoop voor komende 10 jaar of langer met het masterplan waarmee ze bezig zijn.
Er is zo weinig ruimte meer in die steden, ook Amsterdam en Utrecht zitten op slot, bah...
Almere heeft dat ook wel hoor, maar toch ruimtelijker kan ook niet anders er is gebouwd in de nu periode en de oude steden van de toen periode.
Palmen aan de oudegracht dan maar, opgelost.
R(Ick), ik ben nauw betrokken bij allerhande onderzoeken die zijn uitgevoerd in opdracht van de gemeente Utrecht en geloof me, er worden goede afwegingen gemaakt. Utrecht heeft juist belang bij grote bomen, maar er zijn zoveel andere belangen, waaronder veiligheid. Probleem met heel veel gemeenten is dat ze wel een goede reden of afweging hebben gemaakt om te kappen, maar dit niet altijd goed communiceren naar de burgers.
Er wordt veel geld besteed aan dit soort werk. Heel veel meer geld dan je soms zou willen. Omdat vaak een kleine groep mensen maar bezwaar na bezwaar aantekent. Natuurlijk is het goed als burger kritisch te zijn en aan de bel te trekken als een boom gekapt dreigt te worden. Maar ze moeten wel een luisterend oor hebben voor de vele belangen die ook nog spelen.
Enja, helaas komt er vaak een klein sprietje terug. Maar ja, een boom van 100 jaar oud terugplanten is niet zo eenvoudig. Bedenk ook dat er veel meer redenen zijn om niet al te groot terug te planten. Kosten, maar ook is er vaak geen ruimte door ondergrondse infrastructuur. Die bomen die nu 100 jaar zijn, waren toen ze geplant werden ook maar sprietjes.
Heb besef van tijd dat wij mensen maar 70/80 jaar oud worden en bomen veel ouder. Je kunt niet altijd en eeuwig tegen bomen aankijken die altijd maar groot zijn. Je zult een keer opnieuw moeten beginnen.
Als laatste denk ik dat je mening ook wel verandert op het moment dat je met je bootje voorbij vaart en ineens dendert er vlak achter je (ik hou het netjes, nioet boven op je) een 100 jarige boom!
En als allerlaatste, toch fijn dat er mensen zijn zoals jij, want zonder kritische noot worden soms idd wel eens te makkelijk bomen gekapt! Maar de moraal van het verhaal is dat er toch meestal ook een heel verhaal achter zit.
En ja, ook ik ben niet tegen palmen aan de Oudegracht. Maar die bomen hebben toch wel mijn voorkeur.
Misschien is er wel iemand op het forum die creatief genoeg is om een photo-shop te maken van hoe het er uit zou komen te zien aan de Oude Gracht te Utrecht als er palmen zouden staan?
Begijp me goed: ik ben niet tegen de noodzakelijke kap van bomen, die gevaar opleveren.
Alleen pleit ik ervoor de soort of vergelijkbaar terug te planten en niet je laten verleiden tot de modieuze aanplant van palmen, die in een badplaats wellicht niet misstaan, maar in een historische binnenstad totaal uit de toon vallen. Wat is de zin van een tropische sfeer oproepen ten midden van stadshuizen die oerhollands zijn?
Aan de Oudegracht nog niet, maar wel in Amsterdam op een poster van de UvA.
ha ha, dat is leuk gedaan zeg, het laat mij wel denken aan de Antillen ofzo, overigens zouden deze palmen het niet overleven in Nederland. Zulke exemplaren zullen we dus niet gaan tegenkomen verwacht ik.
Mensen waar gaat dit nog over, kom zeg...
Er worden heus geen trachycarpus palmen uitgeplant aan bv. de oude gracht echt niet, dat is een dure investering en het zijn relatief kleine palmen die niet eens zouden opvallen.
Dan heb je soorten nodig die het hier in dit klimaat niet doen, o.a. de phoenix soorten of de washingtonia soorten.
Over de bomenkap wordt heus wel nagedacht, gelukkig wel trouwens stel je voor...
Als de komende winter weer minima van -15 laat zien, piepen we wel weer anders, ik hoop het niet hoor echt niet, maar ik vertrouw het niet...
Fantaseren kunnen we altijd immers...
Edward
Dennis jij bent een Utrechter, je gebruikt het woord 'allerhande' dat komt typisch in deze omgeving voor in het taalgebruik.
Hetzelfde als 'hoempen' = veel eten(wat zit jij veel te eten/hoempen)
'gasten' = anderen(andere mensen/gasten)
Typisch Utrechts of omgeving daarvan.
Edward
Laten we het dan daar maar op houden: gebrekkige communicatie in dit soort gevallen. (hoewel ik in veel gevallen toch echt een andere mening ben toegedaan, maar dit terzijde.)
Overigens ben ik niet één van die officiële bezwaarmakers hoor, het is iets wat ik observeer als inwoner van deze mooie stad.
Natuurlijk begrijp ik dat het niet altijd mogelijk is om grote, oude bomen terug te plaatsen, door bijvoorbeeld ziekten of ontwrichting van gebouwen, maar het oogt meteen zo 'nieuwbouwwijkerig' als je die nieuw aangeplante sprietboompjes-met-steunpaal tussen de eeuwenoude bebouwing ziet staan.
Vaak is het overigens wel mogelijk om oude bomen te herplanten, daar zijn wel voorbeelden van te vinden, ook hier in de stad. Gelukkig maar…
Soms ben ik ook wel positief over de gemeente, hoor ;)
Ik kende die UvA-foto wel (was iets met een campagne over de klimaatsverandering, toch?) Ik vind het wel mooi hoor, het heeft idd. wel iets antilliaans. Maar dit gaat natuurlijk nooit gebeuren, zeker niet met cocospalmen.
Eerlijk gezegd zou ik het oude bomenbestand aan de Oudegracht in Utrecht zeker niet vervangen willen zien door palmen zoals t. fortunei. Deze zijn, zoals Edward zegt, inderdaad te weinig monumentaal. Maar zo'n paar ertussen geplant zou ik toch wel aardig vinden ;)
groet, rick
Wat een discussie die volgens mij volledig uit de context getrokken is.
Gewoon enkele foto's van een paar Trachy's in de stad Gent.Je vindt het mooi of niet das alles.
Tja 't is wat je maar bezig houd.
Maar ik vind Gent erg gezellig zo, was het in Almere maar met die palmen.
Edward
Heej Edward, ja ik komk oorspronkelijk uit Zeist en heb heel wat jaartjes in Utereg gebivakkeerd. Ken nog wel wat Utrechtse bewoordingen, maar eigenlijk blij dat ik mezelf dat heb afgeleerd, haha!
Zelf ben ik een Amersfoorter in hart en nieren, maar mijn vrouw is écht een Utrechtse ;-).
met een pannegie pap langs de ouwe grag.........
Hee Greenconnection is een echte, dat is duidelijk... dus geen palmen aan de 'ouwe grag'... he jochie.
Doan maar bij het ouwe loate zo, is toch goe jochie... so is 't bes allehmaal.
groeties Edward
Haha, lachu niwaor?
Dit voorjaar was ik in Gent en ik zag tot mijn vreugde dat er overal in de binnenstad volop gerestaureerd werd. Het zag er zo veelbelovend uit, zeker vanaf het water.
Gelukkig zie ik op de foto's dat de palmen in kuipen staan, dus niet permanent in het straatbeeld blijven. Dan wil ik wel weer eens terug gaan, als de binnenstad helemaal klaar is.
Voor een èchte palmliefhebber is geen enkele palm teveel ;)
Je kunt niet de hele wereld je eigen hobby opdringen!
Een echte hobbyist probeert dat wel....