Gaan de coniferen dood?

17 berichten / 0 nieuw
Laatste bericht
#1 zo, 25/12/2016 - 19:39
Megatuin

Gaan de coniferen dood?

Ik had mooie groene coniferen...en nu zien ze er niet zo fris uit. Binnenin zijn ze juist wel groen. Dorst of koud?

Gaan de coniferen dood?
zo, 25/12/2016 - 19:35
GreenConnection

Om welke soort coniferen gaat het hier?

zo, 25/12/2016 - 19:40
Megatuin

De brabantia versie. Oktober gezet...nu niet mooi meer zoals foto hieronder

Gaan de coniferen dood?
zo, 25/12/2016 - 22:19
RdB

Onze 'helderziendheid' is erg beperkt, dus graag de feiten en zo volledig mogelijk want we kennen jou situatie nu eenmaal niet:
Even kijken of ik het tot nu toe begrijp:
Je hebt een coniferenhaag gezet / laten zetten? (wat is juist?) Dit betreft: Thujainfo-icon occidentalis 'Brabant'? (klopt dit?) De haag is pas afgelopen oktober gezet. (klopt dit?) Wordt nu al bruin. (dat is enigszins vreemd want het is noch koud noch buitensporig droog of nat geweest)Tenminste als je ze na planten water gegeven hebt (oktober was op zich nogal droog).
Als extra voor ons begrip nog even de volgende vragen: Stonden ze voorheen in pot, of was het met kluit, of losse wortel? Waar kwamen ze vandaan en op wat soort standplaats staan ze nu? Droog/nat - zonnig/schaduw, wat voor soort grond, wat stond er voorheen?. Graag alle details die je maar weet.
Voor een beetje serieus oordeel onzerzijds meten we wel de situatie bij jou, die wij niet kennen, enigszins begrijpen, vandaar de vragen.
Oh., nog één: zijn ze niet dieper geplant dat voorheen?
Ruud

ma, 26/12/2016 - 00:46
Megatuin

Ik heb de thujainfo-icon brabant zelf geplant. Werd met kluit in jute geleverd. Geul laten graven...zand weer los erin met herfstbladeren en al...bomen op rij gezet...zand aangevuld tot jute bedekt was...water aan grond gegeven...aangedrukt...volgende dag na inzakken weer aangedrukt...zand erbij...en water. Daarna 2x per week water. Aan de kant van de brandgang zijn ze wel frisser groen van kleur. Misschien met harde wind te maken dat bruin word??

ma, 26/12/2016 - 10:42
tuinprins

Ik vind die eerste foto niet echt duidelijk. Sommige Thujainfo-icon soorten krijgen in de winter onder invloed van lagere temperaturen een roodbruine gloed over zich. In de loop van het voorjaar krijgen ze dan weer hun 'normale' kleur.
Indien de coniferen echt aan het afsterven zijn dan zijn er m.i. 2 mogelijkheden:
1. Je hebt te overdadig water gegeven en de planten zijn getroffen door de plantenziekte phytophtora. Alhoewel Thuja Brabant hier niet super gevoelig voor is, kan deze coniferensoort daar onder ongunstige omstandigheden (te nat) er toch last van krijgen. Belangrijkste symptoom is dat de planten eerst een vale kleur krijgen en het loof dof wordt. Later wordt het loof dan bruin. Aan phytophtora is weinig te doen: een aangetaste plant is niet te genezen.
2. De kluit van de coniferen was matig. Planten die uit de volle grond komen missen een deel van hun kluit. Op zich hoeft dat geen probleem te zijn maar de kluit moet wel in verhouding staan tot de grootte van de plant. Sommige kwekers hebben de neiging de kluit te klein te maken omdat ze niet willen dat er te veel grond van hun land in de coniferenkluit gaat zitten. Ik weet natuurlijk niet hoe groot de kluit van jouw coniferen was maar het zou een oorzaak kunnen zijn.
Gegroet, de tuinprins

ma, 26/12/2016 - 12:38
Megatuin

Ik probeer zo duidelijk mogelijk de kleur weer te geven maar me foto mag ni zo groot zijn Net 1 boompje eruit gehaald...en de jute is redelijk zacht...trekt hem zo kapot..en er staken al wortels doorheen

Gaan de coniferen dood?
ma, 26/12/2016 - 15:23
vanda1963

Als ik het zo lees heb je de coniferen met het jute zo in de grond gezet zonder het jute open te maken of heb ik het niet goed gelezen

ma, 26/12/2016 - 15:25
Megatuin

Ja met jute eromheen. Het waren ook flinke kluiten.

ma, 26/12/2016 - 16:51
vanda1963

Als je bomen of struiken plant waar een jute zak om zit moet je die als je ze in de grond zet openmaken. De jutezak dient alleen als bescherming om de bomen te vervoeren zodat de kluit zo min mogelijk beschadigd.

ma, 26/12/2016 - 17:25
Megatuin

Gaan ze nu dood of helpt als ik alsnog jute open dat ze dan weer bijtrekken? De 1 zegt jute erom..de ander eraf...zou het binnen 2 maanden al fataal kunnen z8jn?

ma, 26/12/2016 - 18:21
RdB

Ik zou ze opnemen en zonder jute terugzetten, over de kleur valt pas in het voorjaar echt te oordelen,
Ruud

ma, 26/12/2016 - 21:35
Megatuin

Voor ik alles van jute ga ontdoen ff verder gezocht... Op plantnu.nl stond dit : Blad Thujainfo-icon occidentalis Brabant is groenblijvend in de winter en kan van groen naar bruin/brons kleur verkleuren.
Wellicht niks aan de hand Wacht lente wel af

di, 27/12/2016 - 09:00
tuinprins

Dat van de kleurverandering in de winter had ik ook al geschreven ...
Die gaaslappen ('broeken' heten die dingen in boomkwekerstaal) kunnen van puur jute zijn maar ook van (deels) acryl. Alhoewel puur jute redelijk snel vergaat ben ik er voorstander van om die van de kluit af te halen. Acrylgaaslappen moeten er altijd van afgehaald worden omdat die maar ten dele vergaan.
De laatste foto is opnieuw niet duidelijk. Maak een foto met een fatsoenlijk fototoestel. Doe dit bij bewolkt weer, niet als de zon schijnt. Foto dan verkleinen tot de toegestane grootte om het op dit forum te kunnen plaatsen.
Gegroet, de tuinprins

di, 27/12/2016 - 12:22
Megatuin

Beste tuinprins. Je zei idd dat het kon verkleuren. Zag dit nog op een site: Kenmerkend is de gele of bronzen verkleuring in de winter. Vooral bomen in de wind kleuren flink naar de gele kant. De jute is al aan het vergaan dus denk dat dat wel goed komt. Mooi vind ik het niet die kleur...maar als ik nu ga scheren word de nieuwe top ook weer die kleur waarschijnlijk.

Gaan de coniferen dood?
di, 27/12/2016 - 13:32
GreenConnection

Dit is voor veel Thujainfo-icon soorten de bekende winterkleur en dat heet natuur. Je had je voor de aanschaf beter kunnen informeren.
Dat jute nu al aan het verteren is, lijkt me sterk. Maak in ieder geval de knopen van het jute rond de stam los, om op lange termijn de diktegroei van de stam niet te hinderen.

di, 27/12/2016 - 16:52
Megatuin

De knopen van het jute zitten aan het oppervlak dus die maak ik in de lente wel los...maar het is geen plastic of metaal...trok hem met mijn hand zo kapot. Vind natuurkleur prima...was alleen bang dat ze aan het sterven waren.

Onderwerp gesloten