Extreme zomer en planten verzorgen....

30 berichten / 0 nieuw
Laatste bericht
#1 zo, 29/07/2018 - 15:41
Libosa

Extreme zomer en planten verzorgen....

Ik ben eigenlijk wel wat verbaasd, dat niemand problemen lijkt te hebben om de planten in de tuin levend te houden.

Ik woon in het oosten en gisteren op mijn website eens gekeken, wanneer hier de zomer is begonnen en de eerste melding is van 20 april, dat het absurd warm was voor het voorjaar. Daarna is het alleen maar warmer en droger geworden en is er ook maar heel weinig regen gevallen.
Ik kan niet zeggen, dat ik geniet van een mooi tuinjaar, wel dat ik mij een kwartslag in de rondte water geef om in ieder geval de planten levend te houden. Alles is snel uitgebloeid en bloeit ook vroeger.
Verschillende planten, die pas ergens in augustus\september zouden moeten bloeien, krijgen nu al bloemknoppen of zijn al bijna uitgebloeid.

Eigenlijk best wel vreemd voor een tuinforum, dat niemand daar ooit iets over schrijft, terwijl ik niet de enige zal zijn, die worstelt met de warmte en droogte, waarvan het einde nog niet in zicht is.

Hoe gaan anderen om met hun tuin in deze extreme warmte, ben ik wel benieuwd naar....

Groet Lily 

zo, 29/07/2018 - 15:50
GreenConnection

Nee, je bent beslist niet de enige, maar ik denk dat velen door de extra drukke verzorging er niet aan toekomen om te reageren op internet.

Ikzelf heb veel planten in potten, dus extra alert op watergeven. Sommige planten hebben zelfs aan 2 x per dag niet genoeg: Albizzia en Lagerstroemeria, om er maar 2 te noemen. Daarbij zijn oleanders altijd dorstig en hongerig met dit weer.

Maar de bloei is nog nooit zo uitbundig geweest en dat danken we toch maar weer aan de warme zomer!

zo, 29/07/2018 - 16:36
Libosa

O, nog iemand, die veel planten in potten heeft en inderdaad moet je dan veel zorgvuldiger zijn met watergeven om de planten levend te houden. En inderdaad hebben sommige planten 2x per dag water nodig om aan de vochtbehoefte te voldoen, maar je leert zo je "klantjes" wel kennen ;)

Even jouw planten opgezocht en WOW, die zijn mooi en gedijen inderdaad juist in deze zomer, kan me goed voorstellen, dat je daarvan nu volop geniet!

Ik denk, dat ik iets meer "huis, tuin en keukenplanten" heb, afgezien van de Toscaanse jasmijn, die het ook geweldig doet met deze warmte, maar het meeste is bij mij toch snel uitgebloeid door de felle zon.
De oleander heeft een te grote klap in de winter gekregen en is wel weer uitgelopen, maar niet om over naar huis te schrijven en bloei verwacht ik ook niet meer.

Je schrijft, dat de meeste mensen het te druk hebben met de extra verzorging met dit extreme weer, maar als ik zo langs tuinen loop, als tuinliefhebber kijk ik graag naar andere tuinen, heb ik de indruk, dat veel mensen het opgegeven hebben om nog hoop te koesteren voor hun tuin en maar "laten waaien"....
Veel tuinen zien er nu toch verwaarloosd en droog uit.

Ergens begrijp ik het wel, want je hebt er inderdaad veel werk aan en ik geef nu om de andere ochtend mijn planten in potten met de tuinslang water, daarnaast heb ik 5 grote gieters en nog een paar kleine gieters, waarmee ik tussendoor water geef. Met gieters moet je trouwens ook opletten, want wat kan dat water warm worden!

Groet Lily

zo, 29/07/2018 - 17:46
GreenConnection

Hetzelfde ritme van gieten volg ik ook. Als ik ook sommige planten zie staan mergelen in voortuinen, dan denk ik: 1 gieter in de 2 dagen zou de plant kunnen redden. Waarom doet men dat niet........

ma, 30/07/2018 - 08:10
Libosa

Gemakzucht en "ach, dan zetten wel nieuwe planten neer"?
Je ziet in ieder geval zo wel, welke mensen "hart voor hun tuin" hebben, want die staan er nog mooi bij, maar het is maar een enkeling.
Hoor net op de radio, dat hier de hittegolf komende week zal blijven aanhouden....

ma, 30/07/2018 - 10:26
Azur

Ook hier bijna alle planten in potten. Albizia's Vijgen Brugmansia's etc. etc. Vooral de Brugmansia's drinken met gemak 10 liter water per dag. Maar ze zijn in 1 seizoen dan ook gegroeit van.20 cm tot bijna 2 meter, met wekelijks NPK 20 20 20 voeding, dat wel. Heb in de potten een water reservoir gemaakt, dat scheelt. Elke dag met de tuinslang. Leuk toch om het verschil te kunnen maken voor je planten? 

ma, 30/07/2018 - 10:41
Libosa

Zo, die Brugmansia is dan wel gegroeid!
Ik heb onderschotels onder alle potten staan, enerzijds zodat ze niet vastgroeien, maar zo blijft er ook wat water in staan om in de loop van de dag op te nemen.
Bij mij staat de vijg in de volle grond bij het huis, niet echt handig geplant door de vorige bewoner, maar heeft met deze zomer wel heel veel vijgen en nu maar hopen, dat ze ook een keer rijpen ;)
Ik ga om de dag met de tuinslang rond en op de tussendag gebruik ik dan de gieters om de grootste vochtliefhebbers nog wat extra's te geven.
Leuk, dat nog iemand reageert op dit onderwerp!

Groet Lily

ma, 30/07/2018 - 11:18
daucus

Aangezien ik een grote tuin heb kan ik niet gaan sproeien.Helaas heb ik al een aantal planten terug moeten knippen omdat ze gewoon stonden te verdorren.Alle rodgersiainfo-icon's afgeknipt. Diverse astilbes. Asters en phloxen. Het is een trieste boel.Waar ik mij over verbaas is dat de hostainfo-icon"s geen krimp geven. Een grote hosta staat aan de voet van een plataan en ziet er nog steeds fris uit. En door de droogte zijn de slakken weinig actief. Twee vijgenbomen zitten vol met vruchten. Zo afgeladen heb ik ze nog nooit gezien. Alleen rijpen ze maar niet. De dahlia's zijn heel klein gebleven en bloeien nog steeds niet. 

Voor mij is de lol er wel een beetje af. Ik probeer nog maar te genieten van wat wel mooi bloeit. Volgend jaar maar hopen op een normale zomer.

ma, 30/07/2018 - 11:36
Azur

De dahlia's die ik in de schaduw heb staan doen het erg goed, degene die in de volle zon staan absoluut niet, de knoppen drogen uit en blijven klein, teveel zon voor deze planten. Zet er een potplant voor die schaduw creeeert en ze zullen echt wel gaan bloeien, met een beetje geluk tot eind van het jaar. Onze vijgen zijn reeds gerijpt en vorige week opgegeten, ze smaakten heerlijk zoet. Let wel, kuipplant en maar 14 vijgen. Dus bij jullie (meer) worden ze echt wel rijp deze zomer, het is nl. nog heter dan Zuid-Frankrijk hier in NL, bij mij in Drenthe. Verder doet de moestuin het fantastisch maar elke dag sproeien is noodzaak. De fruitbomen in pot zijn allemaal aangetast door rupsjes, we hebben nog maar 4 of 5 appels over... tja, hoort er ook bij. BTW, kost me dagelijks 2 uur om water te geven nu :).

ma, 30/07/2018 - 11:57
GreenConnection

Libosa: ook ik gebruik schotels onde de potten, maar haal ze snel weg, als er een natte periode aankomt. Ooit raakte ik een grote Magnoliainfo-icon grandiflora kwijt doordat de pot te lang vol water stond. "Potziek" noemt men dat. De wortels gaan dan rotten door teveel vocht. Oppassen dus!

ma, 30/07/2018 - 14:18
Libosa

GreenConnection, uiteraard haal ik de onderschotels ook weg in de herfst, want anders gaan de wortels rotten, vooral als het veel regent in herfst en winter. Zodra in het voorjaar alles weer begint uit te lopen, gaan de schotels er weer onder.

Net boodschappen gaan doen, ik woon aan de rand van de Veluwe in een zeer bosrijke omgeving en ik ben niet zo snel meer, wat mij echter alle tijd geeft om mijn omgeving te observeren. Ik zie bomen, waarvan de schors in grote mate loslaat, bomen, die massaal het blad laten vallen en niet zoals in de herfst, maar het blad is zo droog, dat het gelijk verpulvert. In deze bosrijke omgeving is het vaak een gekwetter van jewelste van allerlei vogels en vogeltjes, maar nu doodse stilte en geen vogel te zien. Het begint wat bevreemdend aan te doen... Ik vraag me ook af, wat dit betekent in de herfst, wanneer het waarschijnlijk wel gaat regenen, maar ook de nodige herfststormen, wat doet deze droogte met de wortels van bomen? Op het regionale nieuws al gelezen over afgebroken takken en omgevallen bomen in deze omgeving, waarbij vermeld werd, dat het "vermoedelijk" door de droogte en wind is gebeurd.

Daucus, ik ben het wel met je eens, dat dit niet het meest mooie tuinjaar is, maar ik zou toch aanraden om water te blijven geven en dan niet sproeien, maar de tuinslang enkel op de aarde onder de planten te richten, net zoals ik bij de planten in potten doe. Dat geef je heel gericht water zonder water te verspillen en al is bloei dit jaar wat minder mooi en lang, zo blijven je planten wel in leven. En ooit... gaat het vast wel weer regenen ;)

Azur, of mijn vijgen gaan afrijpen, ik heb zo mijn twijfels, want zoals gezegd is de boom heel vreemd geplant, veel te dicht tegen het huis aan of liever gezegd, tegen het huis aan. Maar goed, wie weet, dat ze toch nog rijpen met deze warmte, al zou ik me dan weer zorgen maken over de hoeveelheid te consumeren vijgen, want het zijn er erg veel dit jaar :D

Groet Lily

ma, 30/07/2018 - 17:26
Carib

Wij mogen niet klagen, want wij hebben de mogelijkheid met slootwater te sproeien, weliswaar nu beperkt tot in de avonduren. Maar een tuin van 7000 meter is natuurlijk nooit helemaal te sproeien. We zorgen dat de borders, de nog redelijk jonge bomen en de net geplante 100 meter beukenhaag water krijgen. Verder worden een aantal 100 liter bakken gevuld met slootwater om de hostainfo-icon's in pot (een stuk of 100) water te geven. @Daucus: hosta's zijn verraderlijk: ze hangen nooit zichtbaar slap, maar volgend jaar zullen ze minder groot zijn. Door te droge schaduwplekken en veel slakken in het voorjaar ben ik 2 jaar geleden begonnen de hosta's op te potten en sommige herken ik niet eens meer. Door de betere omstandigheden en minder slakkenvraat zie ik planten die al 15 jaar heb voor het eerst in volle glorie. En ook ik gebruik deels plantenschotels. Hosta's vinden een beetje natte voeten geen probleem. Een tijd geleden bleek een pot niet meer af te wateren omdat hij zich vacuum gezogen had aan de schotel of iets dergelijks, terwijl ik iedere dag water gaf. Bleek de hosta zeker al twee weken onder water te staan. Geen enkel probleem. 

Ook ik verbaas me over het gebrek aan aandacht voor tuinen. Buren die allemaal bakken hebben gebouwd in de voortuin en rustig weken van huis gaan en zelfs bij thuiskomst nog geen water gaan geven of hooguit een paar minuten met de slang erbij staan. Er is geen meldpunt voor plantenmishandeling.

ma, 30/07/2018 - 17:33
GreenConnection

Haha, zo'n meldpunt zou het razend duk hebben!!

ma, 30/07/2018 - 19:50
Carib

De dahlia's doen het hier, ondanks extra water, niet zo goed als andere jaren. Ik denk dat de lucht simpelweg te droog voor ze is. De zon is natuurlijk erg fel en het waait bijna iedere dag en dat met zo'n hitte. Daar houden deze ' sappige' planten natuurlijk niet van. Deze droogte zet me wel aan het denken om bepaalde planten minder te gaan toepassen. Phloxinfo-icon is een mooie bloeier, maar heeft wel snel last van droogte. Een heester als indigoferainfo-icon heterantha bloeit nu echter prachtig en heeft geen last van de hitte. En verdraagt toch ook gewoon Nederlandse winters. 

ma, 30/07/2018 - 20:00
GreenConnection

Alle mediterane planten genieten van dit weer. Albizia heeft nog niet eerder zo rijk gebloeid!

ma, 30/07/2018 - 20:12
GreenConnection

Ook Lagerstroemia bloeit voor het eerst sinds 7 jaar. Andere jaren is de knopzetting veel later en komen de knoppen niet open vanwege het vochtige najaarsweer.

ma, 30/07/2018 - 23:17
Carib

Is dit een speciale cultivar? Ik heb wel eens een artikel gelezen dat er recent meer winterharde en beter bloeiende cultivars zijn ontwikkeld. Eens per 7 jaar bloei is niet vaak. Ik zag pas ergens een grote bloeiende albizia als boom in de vollegrond. Maar dat was wel de gewone en niet zo'n mooie met donkere bloemen. 

di, 31/07/2018 - 08:24
Libosa

Die planten bloeien echt mooi, vooral de Albizia vind ik echt prachtig!

Het klinkt wel grappig: een plantenmishandeling-meldpunt :D
Ik geef de planten sinds een tijdje 's morgens water na op Internet gelezen te hebben, dat 's avonds water geven minder effectief is voor planten, omdat het dan toch al afkoelt en ook planten dan wat in rust gaan. Tevens voorkom je dan slakkenvraat door de vochtige omstandigheden, die ideaal zijn voor slakken en inderdaad zie ik nu nauwelijks slakken.
Het andere argument was, dat planten juist overdag het water nodig hebben en ook dat klinkt wel logisch.
Het voordeel van 's morgens water geven, is ook dat het dan nog aangenaam koel is en je bent zelf nog fit, wat aan het eind van de dag toch minder het geval is.
Ook niet meer sproeien, maar echt gericht op de aarde water geven, het gaat om de wortels, die voldoende vocht nodig hebben.

di, 31/07/2018 - 11:57
GreenConnection

Carib: waarschijnlijk is dit Albizia julibrissin 'Evi`s Pride' , maar zeker ben ik daar niet van. Ik kocht hem ooit onbenaamd. De rood/purperen bladkleur heeft ie alleen in de voorzomer; in de zomer loopt de bladkleur terug naar groen. Volgend jaar gaat de plant de volle grond in, want 2 x per dag watergeven is wel een hele zorg.

di, 31/07/2018 - 11:58
Carib

Ja, ik doe het ook vooral 's morgens, althans nu ik vakantie heb. Het voelt ook logischer. Kleine potjes zet ik nu op een grote schotel en zet die vol water. Halverwege de dag is dat water dan al weg. Ik geef de potten ook water met de gieter die ik vul vanuit grote bakken water. Het gaat sneller dan met de tuinslang, er gaat geen druppel verloren en het water is natuurlijk ook beter op temperatuur. Een ander nadeel van sproeien schijnt te zijn dat het blad nat wordt waardoor de huidmondjes open gaan en er meer water verdampt. Bij water geven aan de wortel gebeurt dat natuurlijk niet, dus dat zou beter zijn.

do, 23/08/2018 - 11:59
Libosa

Inmiddels is de hitte verleden tijd en ik verbaas me echt, hoe de natuur zich herstelt als ik mijn wandelingetje naar de winkels maak.
Het gras wordt steeds groener, maar ook struiken, die verloren leken, zie ik weer uitlopen, alsof het lente is...
Over lente gesproken, in mijn voortuin staat een hazelaar, die de droogte en hitte goed doorstaan heeft, maar tot mijn verbazing zag ik net de katjes uitlopen. Ook op de radio hoor ik verhalen, dat sommige bomen en struiken in voorjaar-stand gaan met bloesem en bloemen, wat apart!
Het is vooral de snelheid van herstel wat mij enigszins verbaast, want er is hier wel regen gevallen, maar ook niet in heel grote hoeveelheden.

Zijn er meer mensen die dit opvalt of zien in hun tuin?

Groetjes Lily

do, 23/08/2018 - 12:18
GreenConnection

Elke keer ben ik weer verbaasd, over de invloed van een paar regenbuien op de (her)groei van planten. Daar kan geen kraanwater tegenop. 

do, 23/08/2018 - 12:40
Libosa

Zonder meer mee eens, maar aan kraanwater is dan ook van alles toegevoegd, al is het water, wat kalk betreft, hier vrij zacht, maar regenwater lijkt wel extra nutriënten te hebben, wat planten ook voeding geeft.
Ik heb mij in ieder geval echt lopen verbazen en ook in mijn voortuin zie tussen een dood gewaand bodembedekkertje weer groene puntjes verschijnen, wat mij dan iets minder kan bekoren, omdat ik het nogal invasief vind, maar toch, ik had het echt niet verwacht!

Groetjes Lily

do, 23/08/2018 - 14:05
GreenConnection

Met zo'n extreme zomer kom je er wel achter welke planten op een verkeerde plek staan. Mede door het kappen van een enorme ceder bij de achterburen, kwamen bij mij veel planten plotseling in de zon te staan en vonden het niet fijn. Dus maar weer eens wat gaan verzetten in het najaar.

ma, 03/09/2018 - 15:14
Green Ien

Ah, wat goed om te lezen dit: zowel dat anderen dit ook is opgevallen (van de droogte en het feit dat mensen hier zo laconiek op leken te reageren), als het feit dat jullie je ook zo verwonderen over het vlotte herstel van de natuur. Ik kan daar zo blij en hoopvol van worden, zeker na de zomer die we hebben gehad. Dat activeert me echt om in actie te komen, en na te gaan wat ik het beste kan planten in mijn tuin, maar ook welke grotere initiatieven er zijn om landschap en natuur in Nederland en internationaal te herstellen. Want zodra de natuur een helpend handje krijgt, dan neemt het het roer over en gaat weer als een speer!

Haha, heel relaas, maar dit draadje maakte me helemaal enthousiast, aangezien ik ook in de komende seizoenen erg bewust wil omgaan met mijn tuintje - en dan is het fijn om te lezen hoe anderen dit ook doen. We zijn nu de tegels eruit aan het halen, grond aan het omspitten en gaan dan eerst maar een stukje met gras bezaaien. Daarna langs de randen van de tuin enige planten plaatsen, waarbij bovenstaande ook goed is om te weten (groter of kleiner risico per plant). Zit zelfs te overwegen om alvast in mijn kleine moestuinvakje te experimenteren met spinazie en winterpostelein, maar vraag me echt af wat voor effect de verwarring van de natuur (nu lentebloeiing én herfstachtige tafrelen...) zal hebben. Merken jullie naast de vroege en kortstondige bloei nu ook effect op de oogst van groenten of fruit? Is dat helemaal ontregelt, of valt dat eigenlijk wel mee, gezien het extreme weer van de zomer?

di, 04/09/2018 - 20:47
GreenConnection

Groente heb ik niet, maar wel een druif en een leipeer. De druiven zijn erg vroeg rijp, dit jaar en overvloedig. De peer, die rijk bloeide in het voorjaar en veel vrucht had, heeft alle vruchten laten vallen. Niet alleen van de droogte, maar ook door wespenvraat waren de peren aangetast. Volgend jaar beter, zullen we maar zeggen.

do, 06/09/2018 - 10:10
Green Ien

Lekker die druiven, maar wat jammer van de peren, GreenConnection! Kan me ook goed voorstellen dat druiven het in het warme weer veel beter doen dan peren, die eigenlijk juist houden van het reguliere Nederlandse klimaat... Hmm, je zou bijna voor tropischere planten gaan, om de hitte voor te zijn! Maar ja, dan zijn er nog die onvoorspelbare Nederlandse winters... Ik heb nog heel wat planning voor me, haha :-D

do, 06/09/2018 - 10:28
Libosa

O jee, ook hier heb ik de reacties dus van gemist en ik moet maar eens de instellingen van gmail bekijken, want ik heb dat zo ingesteld, dat mail geforward wordt naar een ander mailaccount, maar blijkbaar is die instelling verwijderd.
Inderdaad herstelt de natuur zich snel en inmiddels heeft het al een aantal keer flink geregend en toch heb ik nu moeite met het ritme van planten al dan niet water geven, wat mede komt, omdat sommige planten nu geleidelijk aan naar herfststand gaan wat lelijk worden. Normaal gesproken maakte ik me daar niet zo druk over, maar het is bepaald geen normale zomer geweest, wat mij blijkbaar wat verward in het ritme van water geven....

O, dat is niet zo best als je planten opeens in de volle zon staan GreenConnection, zeker niet als het meer (half)schaduw planten zijn.

Praat me niet van wespen, had een wespennest in het tuinhuisje, wat ik zelf heb verwijderd, want het nest was nog vrij klein, maar het venijn van de wespen was er niet minder om. Meermalen gestoken, waarvan ik weken last heb gehad.
Ik moest het nest wel weghalen, want ik moet regelmatig in het tuinhuisje zijn, waar alle tuinspullen staan en het nest begon te groeien en dan wil je niet bang hoeven zijn om iets te pakken....
Wat betreft de wespenvraat aan de peren, je hebt gelijk "volgend jaar beter", het hoort ook bij tuinieren, teleurstellingen en blijdschap en na de vorst heb ik wat planten moeten weggooien, maar daar staat tegenover, dat sommige planten, die dood leken toch weer heel mooi zijn opgekomen en veel uitbundiger bloeien en groeien dan voorgaande jaren.

Groetjes Lily

do, 06/09/2018 - 12:27
Green Ien

Oei, dat klinkt heftig, met de wespen, Libosa! Maar begrijp wel waarom je het nest wilde verwijderen: beter vroeger dan later idd! Je wilt er niet met zo eentje eindigen: https://tinyurl.com/y2pddqs6 :-o

En je hebt gelijk: je kunt nu eenmaal niet op alles voorbereid zijn, de natuur is inherent onvoorspelbaar. Dat is ook wat het tuinieren zo fascinerend maakt en dat vind ik ook wel heel mooi aan je reflectie van vallen en opstaan... Ben erg benieuwd hoe alle nieuwe plantjes het in onze grond en met komende winter zullen doen.

Heb trouwens meteen maar een ontwerp gemaakt voor ons tuintje, inclusief de indigoferainfo-icon heterantha: bedankt voor de tip, wat een prachtige plant! Dit weekend gras zaaien, en dan een paar planten alvast in de grond, en tot slot de winterpostelein en spinazie zaaien - ben erg benieuwd!

Ben trouwens ook op zoek naar een goede (betrouwbare) zaaikalender, wellicht ook digitaal (als iemand tips heeft?). Ik noteer nu alle relevante info en planning op een jaarplanner, die ik aan de muur hang in ons schuurtje - super handig! (mijn man heeft zijn eigen zaak en had nog een stapeltje van zulke jaarplanners liggen: https://tinyurl.com/y4hndh34 ) Was een tip van een vriendin, die weet dat ik niet zo gesctructureerd ben ;-) Als mijn man die planners niet had, had ik waarschijnlijk gewoon zelf iets van een seizoensoverzicht uitgeprint, want ik heb echt iets fysieks nodig om me aan de mijlpalen te herinneren. Hoe doen jullie dat?

En: iemand anders nog bezig met zaaien en/of planten voor het najaar? Ik moet uitkijken voor een tuincentrumverslaving, haha, want zoveel ruimte hebben we nu ook weer niet! Maar put erg veel plezier uit het nadenken, plannen en kiezen van de leukste en mooiste plantjes, dus horen waar anderen blij van worden is altijd leuk!

vr, 07/09/2018 - 11:31
Libosa

Leuk, je reactie, Ien, als je eenmaal het tuinvirus te pakken hebt, is het inderdaad erg verslavend :D
Inmiddels begint mijn oudste dochter ook interesse te krijgen in tuinieren, hoewel ze mijn tuinliefhebberij vroeger maar niets vond, heb ik toch een "zaadje" bij haar geplant ;)

Nee, ik zaai en plant nu niet meer, hoofdzakelijk door ruimtegebrek, maar in het voorjaar wil ik een soort van moestuintje opzetten met tuinzakken. In de voortuin heb ik een stukje tuin, waar niets mee te beginnen valt. Er groeit nu gras, waarover ik anti-worteldoek wil leggen, waarop in het voorjaar dan die zakken komen te staan.
Een paar jaar geleden mocht ik bij mijn vorige woning van de buurman een stukje van zijn moestuin gebruiken en er is niets zo lekker als zelf gekweekte groente, wat ik nu echt mis. Gewoon eenvoudige groenten kweken, zoals tuinbonen, waar ik echt dol op ben, maar alleen als ze vers zijn, maar ook bietjes zijn dan veel smakelijker en zo zijn er nog wat groenten, die vrij eenvoudig te kweken zijn.

Ik weet niet of je het een tip vindt, maar zelf koop ik tegenwoordig vooral planten in de koopjeshoek, waar planten vaak fors afgeprijsd staan. Het zijn verwaarloosde planten, die er ook zo uitzien, maar mijn ervaring en ook van andere doorgewinterde tuinliefhebbers, waarmee ik dan wel eens sta te praten, hoor ik, dat als je die planten de juiste verzorging en ruimte geeft, ze uitgroeien tot veel mooiere en sterkere planten dan wat je in de reguliere verkoop koopt en vaak veel geld voor neertelt.
Wat in de reguliere verkoop wordt aangeboden, is productie-werk, althans bij een commercieel tuincentrum, want de meer gespecialiseerde tuincentra zullen wel goed plantmateriaal leveren. Een commercieel tuincentrum wil mooie planten verkopen, omdat de klant dat graag wil en zijn onder de beste omstandigheden zo snel mogelijk opgekweekt, waardoor het nogal eens een teleurstelling wordt als je deze in je tuin zet, waar ze immers te maken krijgen met de elementen van het weer, waar ze dan niet goed tegen bestand zijn.

Je enthousiasme vind ik leuk, maar denk goed na, wat je precies wilt met je tuin, want ik word wat wanhopig van mijn tuin, die ingericht is door vorige bewoners zonder gehinderd te zijn door kennis en verstand.
Teveel dicht naast elkaar geplante bomen en struiken, die blijkbaar zo "schattig of mooi" waren bij aankoop om vervolgens een eigen leven te gaan leiden.
Overigens wil ik ook eerlijk zijn, dat ik vroeger die fout ook wel heb gemaakt met vaste planten door "lege ruimte" op te vullen met nieuwe planten en tuinieren is hartstikke leuk, maar als je er geen rekening mee houdt, dat planten zich in de loop der tijd uitbreiden, wordt het iets minder leuk.
Het is in ieder geval mijn wijze les geweest en zeker als je net begint met je tuin inrichten, is het enthousiasme groot, maar je komt jezelf uiteindelijk tegen door teveel dicht op elkaar te planten...

Groetjes Lily

Onderwerp gesloten