Gemetselde vijver winterproof maken.
#1
za, 21/11/2015 - 13:47
Gemetselde vijver winterproof maken.
Dit jaar is er bij mij een gemetselde vijver gemaakt ( haakse Z )met daarin op maat gemaakte folie. Nu ben ik bang dat als er een stevige winter komt het ijs de gemetselde bak zal kapot drukken want zoals we weten is ijs beresterk. Ik had in gedachte om van roofmate ( een soort polystereen )stroken te snijden en die geheel langs de omtrek in het water te leggen, zodat het ijs wat veerkracht heeft en niet rechtstreeks tegen de bak duwt. Luchtpompjes lijkt mij geen oplossing omdat het zeer plaatselijk is.
Heeft iemand hier ervaring mee of zijn er andere oplossingen hiervoor.
Bedankt voor enige reacties.
Hans
Ik heb ooit eens gelezen dat een paar tennisballen in het water leggen toereikend is. Die vangen de uitzettende drukverschillen op.
En? Tevreden met het antwoord?
Je kan met een kleine pomp voor wat stroming zorgen,hierdoor vriest je vijver dan niet helemaal dicht.
Blijf het vreemd vinden dat een vijver waar jaarlijks een partij zout in gekieperd word een natuur vijver kan heten :) Volgens mij is een natuurvijver een vijver zonder folie die gevuld word door regen en of grondwater.
....gepekelde vis houdt zich langer.... :)
En Hans, dat zijn toch mooie antwoorden die je hebt gekregen, toch??
Met twee luchtpompjes houd ik in onze vijver (24 m3) al jaren 's-winters twee min of meer (hangt van de vorst af) ruime wakken. Of dat een vijver tussen stuk vriezen beschermt, zou ik niet durven beweren.
luchtpompje houd de boel wel open ja , ik had alleen vaak last van bevroren slangetjes , vandaar dat ik een waterpompje gebruik
Wat ik mij moet voorstellen met tennisballen weet ik niet, qua hoeveelheid en werking hiervan. Ze drijven door de wind toch naar één kant in de vijver en het eerste beste vliesje ijs houd ze daar.
Hier is een foto van mijn vijver, en ik ben bang dat een strenge vorst periode mijn wanden uit elkaar kunnen drukken. Hoeveel luchtsteentjes moet ik er nou inhangen? Dat de ene opening hiervan overgaat in de volgende? Want zoals goudviskweker in het voorgaande bericht aangeeft; ijs zet uit naar alle kanten.