Vijver opstarten

17 berichten / 0 nieuw
Laatste bericht
#1 wo, 29/04/2020 - 08:50
Johan97

Vijver opstarten

Goedendag ik ben nieuw hier en ik ben in bezit van een kleine tuin vijver met 4 goudvissen het type vijver is rond met een diameter van 160 cm en 40 cm diep en daaronder nog een stuk van 60 cm en 30 cm diep het betreft hier een voorgevormde vijver , ik heb besloten de boel eens gaan te vervangen aangezien de doorstroom filter aan vervanging toe was heb ik nu besloten om te gaan voor een drukfilter met uv lamp aangezien het maar een kleine vijver is en vanuit de drukfilter ga ik werken met een plantenfilter van 75 x25x25 cm ruimte voor 3 plantenmandjes , waarom deze keuze simpel ik kan de planten in de vijver niet goed houden waar dat aan ligt ik weet het niet en bijkomende nadeel was dat de goudvissen woelden in de aarde en kiezels in het mandje met als gevolge een grote bende in de vijver in de vijver komt nog wel een waterlelie voor de bescherming van de vissen , terug naar de planten filter de planten waar ik voor gekozen heb is de gele lis , calmoes , en de lisdodde aangezien deze in een top 10 van planten stonden voor plantenfilters goed genoeg info over de vijver ik krijg alles wat hier genoemd is deze week binnen dus nieuwe filter + pomp +plantenfilter en planten ik heb bij de filter ook nog bactostart 20 ml besteld voor in de filter nu komt mijn vraag hoe start ik de boel goed op waar begin ik mee als het water in de vijver zit de planten in de plantenfilter etc ik heb de vissen nu tijdelijk in een speciekuip zitten aangezien ik de vissen al had maar wil ze wel zo gouw mogelijk weer in de vijver hebben ivb met ruimte gebrek in de kuip ik weet dat het nadelig is voor de waterkwaliteit , wie mij wat info wil geven mijn dank is groot mvg johan

wo, 29/04/2020 - 11:10
René.W

Beste Johan97,

Van goudvissen is inderdaad bekend dat ze nogal eens de neiging om te gaan woelen in plantenmandjes e.d. ( andere kweekvarianten hebben dit niet, shubikin e.d )

Ik zou als ik u was, de vissen tijdelijk overbrengen naar een kuip of kinderzwembadje, ( gedeelte vijverwater bewaren als dit nog redelijk is ), de vijver geheel leegmaken en schoonmaken. Vijver vullen met vers kraanwater, en gedeelte van opgevangen vijverwater. Bactostart toevoegen aan de pas gevulde vijver. Zodat hier ook al een soort bacterie cultuur ontstaat.
Verder zou ik zorgen voor verschillende soorten zuurstofplanten, die het biologische evenwicht op gang gaat brengen. Ongeveer 4 á 5 bosjes per 1000L water. Verschillende soorten, omdat bekend is dat deze op verschillende seizoentijden de een beter dan de ander actief zijn. Zo heeft men gedurende het gehele jaar actieve planten. O.a : hoornblad, waterpest, glanzend fonteinkruid, aarverderkruid e.d.

De filter zodanig aansluiten, dat het water eerst door de drukfilter en daarna de plantenfilter ingaat ( het beste van onder naar boven ). In de drukfilter ook bactostart toevoegen op het filtermateriaal, zo ook de plantenfilter enten.

De planten kunt u het beste afspoelen om zoveel mogelijk de aarde te verwijderen. Deze kunt u het beste in de mandjes planten met plant substraat .

De goudvis is op zich een sterke vis, en kan naar mijn mening direct terug de vijver in.

Véél succes, Groet René,

wo, 29/04/2020 - 12:05
GreenConnection

Ik heb wat moeite met de diepte van de vijver. Die 30/40 cm is voor in de winter lang niet diep genoeg. Bij eventuele strenge vorst zitten de vissen snel in het ijs. Ook ontstaan er snel temperatuurschommelingen als de vijver in de zon ligt.

wo, 29/04/2020 - 14:07
Johan97

Bedankt voor de info hier kan ik wat mee , ik heb alleen nog het probleem draad alg dat komt elk jaar weer voor in de vijver mischien heeft dat ook te maken met de temperatuur schommeling zoals er al gezegd word

wo, 29/04/2020 - 15:39
René.W

Draadalg e.a, is inderdaad vaak een probleem in vijvers. Vaak komt dit, omdat er te weinig of géén zuurstofplanten aanwezig zijn, en teveel voedingsstoffen. Omdat algen eerder starten ( in het voorjaar ) dan zuurstofplanten profiteren deze ervan om de voedingsstoffen uit de vijver te halen. Er ontstaat een algenplaag. Anderzijds is het zo dat algen minder eisen stellen, t.o.v zuurstofplanten.

Voorkomen kan, door draadalgen eruit te halen. d.m.v een stok met een spijkertje waarmee men de draadalgen opdraait, toiletborstel o.i.d kan ook.

Waterhardheid controleren en testen . GH tussen 8 en 13 KH 7 of hoger

Als de vijver elke dag lang in de zon ligt, schaduw creëren. Wij spannen b.v een schaduwdoek boven de vijver

Véél mensen denken vaker, om zoveel mogelijk vissen te plaatsen. Is inderdaad leuk, Máár er ontstaan dan heel veel afvalstoffen, als de filter dan niet optimaal is en dit niet wegwerken kan, ontstaan ook algen.

Belangrijk is om een goed biologisch evenwicht te creëren.

Ik kreeg van mijn ouders op mijn 15de mijn eerste vijvertje, nu 36 jaar later leer ook ik nog steeds zaken bij. 2 jaar geleden, hadden wij ook regelmatig last van algen. Toen kreeg ik de tip om het product Green Control te gebruiken. ( biologisch )
Normaal gesproken gebruik ik géén middelen, máár dit ben ik gaan gebruiken. En het resultaat is verbluffend. De algen verdwenen.

Succes met uw vijver,
Groet René,

wo, 29/04/2020 - 19:23
Johan97

Bedankt voor de duidelijke uitleg over de algen nu zie je ook maar weer hoe belangrijk zuurstofplanten en de waarden van het water zijn ik zal ook nog even een watertest halen ok de waterwaarden te meten zo kan ik dat in de gaten houden

do, 30/04/2020 - 11:14
René.W

Graag gedaan! In de beginjaren van mijn vijverhobby dacht ik, gat graven - folie en water erin - vissen erin en klaar. Máár deze vlieger gaat niet op. Omdat het een afgesloten biotoop is, moet men proberen om het biologisch evenwicht in balans te houden. Dit is soms het probleem dat vijver eigenaren de vijver opdoeken.

Een watertest is inderdaad aan te raden. Zelf test ik vaker de GH waarde, zelden KH en amper PH. ( deze schommelt gedurende de dag m.n ochtend / avond )

do, 30/04/2020 - 16:27
Johan97

Zo dacht ik er ook altijd over vijver water erin wat vissen een een filterje en klaar maar dat steekt tog even anders maar gellukig zijn er dit soort forums kun je veel leren over wat wel en niet verstandig is ik ga met de info naar het tuincentrum voor nog wat verschillende zuurstof planten etc zodra de vijver draaid zal ik wel even een foto plaatsen hoe het allemaal er uit is komen te zien , nog 2 vragen mag de uv lamp al branden bij het opstarten van de vijver ivb met goed bacterien ? en vraag 2 is een zuurstof pomp ook noodzakelijk of geven de planten en plantenfilter dit genoeg?

do, 30/04/2020 - 19:39
René.W

Beste Johan97,
Ik zou als de vijver en / of filter geënt is met bacteriën de UV-lamp gedurende een dag of 2 tot 5 uit laten. Op deze manier kunnen de bacteriën zich ontwikkelen. ( Als men géén bacteriën toevoegt, en de natuur zijn werk laat doen, duurt het méér dan 6 weken voordat een bacterie cultuur ontstaan is )
Na deze dagen kan de UV-lamp gewoon aan.
Tip - als de filter schoongemaakt word, of in het voorjaar bacteriën toevoegen. Dan ook weer de UV uitschakelen.

Wat betreft een zuurstofpomp, ik ben er wel een voorstander van. Soms zie je kleine luchtbellen vanaf de zuurstofplanten afkomen. Dit is naar mijn mening niet voldoende. In sommige situaties is het beter om extra te beluchten. Zo bevat warm water ( zomer ) minder zuurstof dan koel water. De vissen kunnen en zullen in de zomer weleens happen naar lucht. Ze verzamelen zich om deze reden ook vaak op plekken, waar een waterval het water in de vijver laat terugstromen. Hier is dan ietwat méér zuurstof.
Ook zie je als er onweer in de lucht hangt, dat men de vijver in de gaten moet houden. De zuurstof is dan ook minder.
Om deze redenen e.a hebben wij wel altijd een zuurstofpomp met borrelsteen aan.

Véél succes, ben benieuwd t.z.t naar de foto.
Groet René,

P.s : In het geval van de diepte van 30 á 40cm is het ook verstandig om een zuurstofpomp aan te hebben gedurende de winter. Zoals Greenconnection aangeeft is de diepte niet ideaal.
Máár het kan wel. Wij zijn ook begonnen met 40 cm diepte, en goudvissen. Er zijn nooit vissen dood gegaan in deze situatie. In de winter is het aan te raden een ijsvrij houder op de vijver te leggen, zodat er een opening is. ( niet geheel dichtvriest )

vr, 01/05/2020 - 11:35
Johan97

Hier alvast een voorproefje alle zuurstof planten zitten nu in de vijver bacterien zijn toegevoegd plantenfilter staat klaar alleen moet daar de planten nog in

vr, 01/05/2020 - 18:44
René.W

Goed bezig! Ziet er mooi uit.
Ik verwacht géén problemen, zal wel loslopen.

Succes verder.

ma, 04/05/2020 - 16:07
Johan97

Het eindresultaat van de vijver alles werkt nu nog even afwachten of de waterkwaliteit goed zijn werk doet en dat de planten ook beginnen te groeien

ma, 04/05/2020 - 18:56
René.W

Ziet er goed uit. De waterkwaliteit en biologisch evenwicht zal in de loop van de tijd wel op gang komen.

do, 14/05/2020 - 09:34
Johan97

Goedendag ik zag vanmorgen dat ik wat algengroei op de plantenstengels en kiezels heb moet ik mij nu zorgen gaan maken het lijkt op beginnend draadalg maar zeker weet ik het niet groet johan

do, 14/05/2020 - 19:31
René.W

Dit is inderdaad het begin van draadalgen. De vijver is nog niet op biologisch evenwicht, waardoor de algen ontstaan. Als ik het goed zie heeft u vissen in de vijver. Ik neem aan dat deze ook gevoerd worden.
Mijn vragen zijn : hoe vaak per dag geeft u deze te eten, en hoeveel ongeveer ?
Hoeveel vissen zijn er momenteel in de vijver ?

Een aanrader om van deze algen af te komen is : gebruik te maken van GreenControl
Dit is een volledig natuurlijke waterverbeteraar, Green Control verrijkt het water met waardevolle mineralen, versterkt de gezondheid van de vissen, stimuleert de eetlust en bevordert de kleurontwikkeling. Green Control zorgt voor een verhoogd zuurstofgehalte en werkt ook bij lagere temperaturen.
Green Control onttrekt de voedingsstoffen aan het water die algen nodig hebben om te groeien.

Ik gebruik dit nu ook sinds ( ik meen ) afgelopen jaar. Door overbevolking van o.a koi's ( ik weet dat de vijver eigenlijk te veel vis bevat ) kregen wij plotseling last van draadalgen. Deze werden met een stok met spijkertje / en of toiletborstel eruit gedraaid. Toen kwam ik per toeval dit product tegen, ( normaal gebruik ik geen producten ) ben het gaan proberen, en het werkt. Wij zijn echt tevreden.

Ik heb ook het gevoel op de foto te zien, dat er weinig zuurstofplanten aanwezig zijn.
Ongeveer 4 á 5 bosjes per 1000L water. Verschillende soorten, omdat bekend is dat deze op verschillende seizoentijden de een beter dan de ander actief zijn. Zo heeft men gedurende het gehele jaar actieve planten. Méér dan het aanbevolen aantal, is altijd goed.

Succes, Groet René,

zo, 17/05/2020 - 17:13
Johan97

Ik heb er nog 3 vissen in zitten ze worden 1x per dag gevoerd met vlokvoer net genoeg zodat ze het in 1 keer opeten wat overblijft verdwijnt wel in de skimmer , verder heb ik er 4 verschillende zuurstof planten in zitten die beginnen al aardig te groeien , we hebben vorige week paar warme dagen gehad wat aan het water ook te voelen was dus te snel temperatuur verschillen schaduw word nog aan gewerkt , ik ga opzoek naar dat middel wat je adviseert

zo, 17/05/2020 - 18:21
René.W

Prima!! Goed bezig. Wij zien het hier ook gebeuren, dat de zuurstofplanten flink beginnen te groeien. Het middel is online op véél plaatsen te bestellen.
Wij wonen in het Zuiden. Zaken in de omgeving hebben het niet, om deze reden bestel ik het altijd online.

Succes verder.

Onderwerp gesloten